La ‘terceravia’ tanca a Andorra la Vella i Escaldes i sondeja Canillo

Amb Sant Julià com a bastió, Pintat intenta ampliar el seu radi d’acció un diumenge que es preveu crucial per a encaixar moltes peces en totes les formacions

Comentaris

-
-
Josep Pintat acabarà estenent els seus tentacles, com a mínim, a Andorra la Vella i Escaldes. I durant aquesta jornada de diumenge, que serà crucial per a moltes formacions i, més encara, per a moltes possibles candidatures, intentarà lligar presència a Canillo, on els demòcrates continuen sense posar-se d’acord en la confecció de la llista. De fet, tampoc a la capital ni DA ni els social-liberals tenen del tot definits els seus tiquets electorals, mentre que Ordino segueix sent un petit-gran vesper a l’entorn del moviment independent.

La ‘terceravia’ hauria de rubricar aquest diumenge les candidatures d’Andorra la Vella i Escaldes. Si no canvien moltes les coses, a la capital Josep Pintat ‘delegarà’ en la ‘sindicalista comunal’ Emi Matarradona i l’antic funcionari de l’administració de Justícia Joan Préstamo. La candidatura escaldenca seria finalment formada per Josep Pubill i França Riberaygua. Els ‘pintadistes’, amb Sant Julià com a bastió, intenten ser presents, també, a Canillo.

Matarradona-Préstamo i Pubill-Riberaygua semblen tiquets ‘pintadistes’ gairebé confirmats 

En aquesta parròquia, un dels homes de confiança de Josep Pintat és l’exambaixador als Estats Units i exministre d’Esports Carles Font, a l’entorn del qual es miraria de confeccionar la candidatura malgrat que no hauria de ser ell a les llistes. Canillo, sobre el paper, tindrà aquesta vegada oferta per triar, malgrat que ni els demòcrates ni els social-liberals no han definit encara els seus tiquets electorals.

DA continua esbatussant-se entre antics liberals, que empenyen Mònica Bonell davant la manca d’altres candidats (l’excònsol Joan Torres també assisteix a reunions ‘sectorials’), i els exSegle21 bàsicament el que no volen a Bonell i miren de posar candidats per dinamitar la subsíndica. La número 1 temporal és clara: Meritxell Palmitjavila. Francesc Camp era l’aposta centrista per al segon lloc mentre alhora que així es pretenia contrarestar Bonell. Camp hauria fet un pas enrere durant la jornada de dissabte esperant que la subsíndica faci el mateix i la partida torni a començar de nou.

 

Mentrestant, els liberals esperen aquest diumenge la resposta positiva del seu previsible candidat canillenc. Un empresari que passa el mig centenar d’anys, poc conegut a la parròquia i nou en política. També avui hauria de donar resposta Josep Maria Cabanes a la capital. L’exministre i directiu bancari hauria de ser el número 2 de Joaquim Miró en el tàndem social-liberal d’Andorra la Vella, on DA no acaba, almenys formalment, de definir el seu tiquet territorial. És a dir, el company o companya (es continua pensant en noia, jove i sense massa intoxicació política) d’Enric Tarrado. A Escaldes, Rosa Gili espera que aquest diumenge li confirmin els liberals Joan Torra com a company de viatge.

La complexitat d’Ordino

Si a Canillo entre sectors demòcrates els ganivets són allargats, a Ordino els punyals van que volen. Fins al punt que autèntics promotors del moviment independent ja se n’han desvinculat i donen gairebé per mort el projecte. Almenys, el projecte original, cada vegada més empestat de sigles, segons les fonts consultades. De fet, ara ja serien els dirigents dels partits formalment constituïts els qui remenen les cireres. I amb SDP, que havia enviat representants a les reunions (Felip Gallardo, candidat progressista, s’havia arribat a insinuar com a possible líder aglutinador), al marge de qualsevol moviment.

Hores d’ara no es pot descartar un abandó independent i una llista, almenys una, social-liberal, amb la qual cosa PS i Liberals farien candidatures parroquials conjuntes a totes les parròquies. Les fonts consultades expliquen que Jordi Gallardo i companyia el que es volen assegurar és que els independents, de tirar endavant el projecte, no sumarien a DA posteriorment als comicis, en cas de triomf parroquial. El mateix que temien a la Massana amb Ciutadans Compromesos -un temor que en aquest cas també té la ‘terceravia’ segons fonts d’aquesta formació- i que per això va acabar com va acabar.

El doctor en economia Marc Galabert és l’as a la màniga del projecte social-liberal ordinenc

A Ordino és possible doncs que si s’acaba dinamitant el projecte independent hi acabi havent una candidatura social-liberal. De fet, el tàndem polític té un as a la màniga. Sense poca ‘penetració’ en la ‘societat’ ordinenca però amb una sòlida preparació, el doctor en economia i professor de la Universitat d’Andorra Marc Galabert seria el jove de progrés i ganes que els liberals tindrien apamat si han de fer candidatura amb els socialdemòcrates. Per aquí poden anar els trets.

 

Ciutadans Compromesos (CC), com les candidatures nacionals petites, té previst tancar avui la seva oferta electoral. La plataforma massanenca amb vocació de partit parroquial podria incorporar com a primera suplent l’advocada Patrícia Bragança, propera als socialdemòcrates en altres ocasions. Carles Naudi i Raül Ferré continuen sent els principals favorits a liderar la llista territorial. El diumenge es preveu encara àmpliament mogut. Tradicionalment ha estat sempre la jornada dominical dia de partit i ‘carrusel’. I aquest diumenge no ho deixarà de ser. Això sí, els liberals tenen congrés al vespre per validar candidatures. Per tant, Jordi Gallardo, Ferran Costa i companyia esgoten les últimes hores, els últims cartutxos per fer encaixar els trencaclosques.

Comentaris (1)

Trending