La ‘tensió notarial’ creix i treu encara més de polleguera el sector immobiliari

El cessament d’Estañol, que estaria fent un pols a l’administració, sumat a baixes laborals en altres notaries retarda molt alguns procediments cabdals per l’activitat econòmica

-
-
El notariat del Principat està tensant, en certa manera, l’activitat econòmica del Principat. Almenys, alguns dels seus sectors. L’immobiliària n’és una de les més afectades. El cessament de Josep Español no només suposa fer passar el país de quatre a tres notaris durant un temps prudencial. La tibantor que ha comportat la decisió del Govern de deixar ‘fora de joc’ Estañol estaria portant aquest a fer un pols a l’administració dificultant la transmissió de notes marginals, degut també a la manca de disponibilitat del notari custodi, i altra informació generant així un perjudici per a l’administrat.

Diverses fonts han reconegut que fa molt temps que es constata que quatre notaris eren insuficients per l’activitat de tot tipus que demanda la intervenció d’aquests professionals fedataris públics. Però també s’admet que s’ha anat fent la viu viu. Ara, però, la situació és insostenible. Es poden trigar en alguns casos més de tres mesos per aconseguir cita amb un dels notaris actius per tal de dur a terme alguna gestió. 

Relacionat amb el sector immobiliari, fonts consultades expliquen que hi ha procediments, actuals, que es podien dur a terme en un termini de tres mesos i que han acabat caducant. També han explicat que hi ha persones que han rescindit un contracte de lloguer perquè tenien ja negociada la compra d’un habitatge, però que es troben ara mateix que no poden escripturar i, per tant, es troben als llimbs.

Les fonts consultades han deixat clar que no es pot culpabilitzar una persona concreta de la situació actual. Més aviat, la responsabilitat es trasllada a l’administració per la manca de previsió atès que, segons els consultats, s’ha dit, fa temps que hi ha al Principat activitat suficient per donar feina a més fedataris públics. De fet, ara s’ha acordat que allí on la normativa establia que al Principat hi havia d’haver quatre notaris, ara se n’hi preveuran cinc.

Hi ha operacions que tenien tres mesos de marge per dur-se a terme, per completar-se, i que han caducat perquè no s’han pogut validar davant de notari, perquè els despatxos estan col·lapsats

La realitat, però, és que n’hi ha tres d’operatius. Però no sempre o no del tot. Algunes de les fonts consultades han recordat que alguns dels despatxos actius tenen passants o oficials de baixa laboral, i que aquesta situació pot deixar coix el servei que presten alguns dels bufets, fins al punt que alguns procediments concrets encara experimentin un retard molt més accentuat del que ja s’està patint actualment.

Algunes fonts consideren que costarà molt i molt suportar com a mínim un termini d’un any, pel cap baix, amb un notari menys. De fet, tot just a final d’aquest mes es tanca el termini per rebre candidats, aspirants a les dues places que s’han convocat. Però tot el procés de proves i exàmens més el temps posterior de formació fan allargar molt el reforçament de la professió. Diverses fonts han assegurat que els darrers dies s’estan mantenint diverses trobades per mirar de buscar solucions al cert desgavell actual.

Un cert desgavell o clima enverinat que s’agreuja pel conflicte obert entre el Govern i el fins fa poc notari Josep Estañol. Fa unes setmanes va demanar a l’executiu ser rellevat atesa la malaltia que patia. El llavors fedatari públic pretenia una incapacitació que, entre altres coses, li estalviés haver de liquidar els treballadors del despatx. El Govern va interpretar la petició com una renúncia i el va cessar, en una decisió que Estañol està disposat a defensar davant els tribunals, si cal. De moment l’ha recorreguda en seu administrativa.

I mentrestant, tot i que formalment els protocols els havia de custodiar formalment la notària Rosa Maria Ferràndiz, situació que ara està en l'aire, l'arxiu Estañol no està lliurant cap ni una de les notes marginals ni tampoc facilitant cap altra documentació. En gran part perquè Ferràndiz no se't pot encarregar. Això afecta la normal activitat de molts sectors que necessiten determinada informació notarial i que si la tenien al despatx Estañol ara per ara, almenys així ho han assegurat fonts coneixedores, no en poden disposar. Un dels sectors més afectats, i d’aquí ve una altra gran part del  problema, és l’immobiliari.

Comentaris (8)

Trending