La remodelació de Govern atorga Benestar a Espot i el situa com a dofí de Martí

Comentaris

La remodelació de Govern atorga Benestar a Espot i el situa com a dofí de Martí
La remodelació de Govern atorga Benestar a Espot i el situa com a dofí de Martí

La remodelació del Govern que el màxim responsable de l’executiu, Toni Martí, ha d’anunciar els propers dies situarà l’actual ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, com a peça clau del gabinet i, al capdavall, com el dofí del propi Martí. Espot no només recuperarà el departament d’Ocupació tal i com ja havia anunciat el màxim mandatari governamental. També assumirà Afers Socials, que se separa de Salut. D’aquesta manera, el lauredià Carles Álvarez Marfany pilotarà un ministeri que s’encarregarà en exclusiva de les qüestions sanitàries.

Martí deixa anar la informació amb comptagotes. I oficialment i per boca seva, a nivell públic, sols està confirmada la creació d’una secretaria d’Estat de Relacions Institucionals que dirigirà la fins dijous cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí, i la reubicació de dos altres departaments: Ocupació, que com les relacions amb els comuns eren una matèria de les que dirigia Rosa Ferrer, tornava a adherir-se a Treball i, per tant, es reagrupava a Justícia i Interior, on ja havia estat la legislatura passada; i Funció Pública deixa de ser una àrea comandada directament pel cap de Govern per assignar-se al ministeri d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions que comanda Jordi Alcobé.

Però també Afers Socials té una nova destinació. A nivell d’organigrama, és clar. En principi no es preveu que els serveis i els professionals que els ofereixen deixin Clara Rabassa. Però Benestar Social s’assignarà al macroministeri que a partir de pocs dies dirigirà Xavier Espot, el ministre més jove (nascut a Escaldes el 1979) del gabinet demòcrata. Espot tindrà una mà dreta clara en aquestes noves tasques que se li confien: Ester Fenoll. La fins ara secretària d’Estat de Benestar també ho serà d’Ocupació. Ja era sabut que la fins ara secretària d’Estat d’aquesta matèria, Cathy Juan, tenia les hores (o els dies) comptades. Juan era una persona de l’extrema confiança de Ferrer, que la va dur al ministeri procedent del comú d’Andorra la Vella, per al qual ja l’havia fitxat del comú d’Encamp, on té la seva plaça de retorn.

Caldrà veure com van encaixant les peces. Però el renovat ministeri de Benestar encara preveu algun canvi més a segona línia. I que entroncaria amb el per què -almenys, en una part més o menys petita- s’ha separat de Salut més enllà que funcionalment també s’hi veu certa lògica, segons diferents persones consultades. Tot sembla indicar que la fins ara cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, reingressa al departament al qual tenia la plaça com a funcionària (Gil és treballadora social de formació). La ja excònsol laurediana té tots els números per esdevenir la coordinadora del pla de serveis socials i sociosanitaris, posició des de la qual tindria molta ascendència sobre equipaments com el geriàtric del Cedre.

Sia com vulgui, aquests moviments de segona línia s’hauran d’anar donant i confirmant els propers dies o setmanes. El que és clar és que Carles Álvarez Marfany serà el titular de Salut -i la relació amb Gil, que hauria de tenir com a alta funcionària per sota si hagués assumit Benestar, seria ara més aviat tensa després del pas de tots dos pel comú lauredià tot i formar part del mateix equip- i que Xavier Espot suma Ocupació i Afers Socials a Justícia i Interior, que ja incloïa també departaments com els de Treball o el d’Immigració.

Un 'megaministre' camí de ser l'hereu

Espot tindrà el ministeri més voluminós. I no és casual. Martí té el jurista ara convertit en ‘megaministre’ en molt bona consideració. I, de fet, la relació de confiança és recíproca, segons algunes fonts. El cap de Govern veuria el batlle en excedència potser no com l’únic candidat a succeir-lo però sí com el dofí més ben vist. I encara que és aviat per saber què pot passar en unes futures eleccions generals o si s’hagués de fer algun canvi abans d’esgotar-se el termini reglamentari, Martí trencaria el cordó umbilical que des de fa un temps el lliga a Jordi Cinca o especialment Gilbert Saboya com a possibles hereus. Després de la remodelació, l’hereu principal serà Xavier Espot Zamora.

Xavier Espot es va incorporar al Govern el novembre del 2011 com a secretari d’Estat de Justícia i Interior sota la tutela de Marc Vila. Arran de la dimissió d’aquest darrer, el juliol del 2012 s’incorpora com a titular d’aquest ministeri. És llicenciat i màster en dret per ESADE i llicenciat en Humanitats per la Universitat Ramon Llull (Barcelona). Abans d’incorporar-se al Govern exercia com a batlle adscrit a una secció civil, a la secció de menors i a l’antiga secció d’instrucció. Entre el gener i el maig del 2009 va treballar com a batlle en pràctiques, al Tribunal de Grande Instance de Tolosa (França) i als Jutjats de Primera Instància de Barcelona. Anteriorment, entre el juliol i el desembre del 2008, va ser secretari judicial del Tribunal Superior de Justícia d’Andorra, mentre que entre el setembre del 2004 i el juny del 2008 va ser secretari judicial de la Batllia, segons que figura en el seu currículum públic oficial.

Considerat com un home molt seriós, de tarannà dialogant i negociador, ja a la Batllia se li valorava la seva capacitat de treball, que també ha portat al Govern. Ha impulsat la reforma de la Justícia, i ha pacificat en certa mesura dos cossos prou complicats com el de la policia i els bombers, no sense evitar ser objecte d’algunes crítiques però, en tot cas, entomant-les i parlant-les sense embuts amb els col·lectius sindicals. També ha impulsat diversos programes ocupacionals i va ser l’encarregat d’impulsar la regulació del dret a vaga o, juntament amb el grup parlamentari demòcrata, la reforma de les relacions laborals, encara que una i altra qüestions continuen al calaix. De pensament socioliberal i essent un dels ministres que dins la moderació més s’acosten a posicions progressistes, representa una nova generació de polítics del país. I això sense ser polític a l’ús. Va arribar al Govern com a independent i no ha anat mai a cap llista electoral encara que en els darrers comicis (estatals i comunals) s’hi ha implicat més que no pas en altres conteses electorals.

Comentaris

Trending