La recerca del canoner accidentat mortalment al Pas ha trigat almenys quatre hores

L’home, un resident de 51 anys, feia molts anys que treballava a les pistes per les nits i aquesta matinada, de mala visibilitat, s'ha estavellat amb la moto de neu amb que circulava per revisar les instal·lacions de l'estació

-
-
Un treballador de pistes de Saetde ha mort aquesta matinada en patir un accident amb una moto de neu mentre feia un control de la instal·lació. Els fets han ocorregut al sector del Pas de la Casa i hi ha oberta la corresponent investigació per tal d’aclarir les circumstàncies en què ha succeït el fatídic sinistre. Entre que ha tingut lloc l'accident i s'ha aconseguit localitzar la víctima, sobre les 7 del matí, almenys han passat quatre hores. Des del primer moment, l'accidentat no ha respost als estímuls que li administraven els integrants dels serveis de salvament. De 51 anys, i molt conegut en el seu àmbit, aquest resident feia moltíssims anys que treballava de canoner per les nits. Ho havia fet durant molt temps a Ensisa -per la qual cosa era molt apreciat a Canillo- i les darreres temporades s’havia incorporat a Saetde.

Grandvalira ha emès un comunicat confirmant la defunció de l’home, que identifiquen amb les inicials F. S. B. i el situen en l’equip de neu de cultiu del domini. A banda de lamentar la pèrdua i de transmetre el condol als familiars, l’empresa explica que “el seu company d’equip, en perdre la comunicació amb ell, ha activat el protocol de recerca i tots els maquinistes i la resta de companys de l’àrea de neu de cultiu han anat a la seva recerca. En trobar-lo, han començat les primeres maniobres de reanimació i han alertat degudament als Bombers d’Andorra”.

Segons aquesta mateixa comunicació, el treballador -l’accident es considera laboral a tots els efectes, almenys inicialment- “ha estat traslladat en ambulància immediatament a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Tot i els esforços dels equips mèdics que l’han atès, lamentablement ha mort com a conseqüència de les lesions”. L'home, per causes que la policia està investigant, ha sortit de la pista Jardí impactant contra el paravent -format per llistons de fusta verticals i filferro disposat en forma de tanca- que delimita la via i alhora serveix de recollidor de neu. El vehicle ha travessat la tanca i ha anat a parar cap a la pista Escola. La víctima ha quedat a mig camí, al voral de la pista, en el vessant extern d'aquest. El que és clar es que era una matinada de molt mala visibilitat i de condicions meteorològiques poc favorables.

La pèrdua de contacte amb el malaurat canoner de neu s’hauria produït entre les 2 i les 3 de la matinada; i la localització s'ha donat poc abans de les 7 del matí

Segons fonts consultades per l’Altaveu, incloses de mèdiques, la pèrdua de contacte amb el malaurat canoner de neu s’hauria produït entre les 2 i les 3 de la matinada, i l’estat que presentava en arribar ja sense constants vitals a l’hospital seria compatible amb el fet d’haver passat almenys quatre hores a l’intempèrie, en contacte amb la neu. Al centre hospitalari hi hauria arribat passades les 9 del matí. És a dir, aproximadament dues hores i mitja després de ser localitzat. La troballa, per part dels seus companys, que s'han mobilitzat tant com han pogut i amb els mitjans que tenien a l'abast, s'ha produït al tomb de les 7 del matí, poc abans, en un voral de la pista Jardí.

Els primers intents per reanimar l'home els han practicat els companys i els sanitaris de la pròpia estació. De seguida s'han traslladat al lloc membres del SUM i dels bombers del Pas de la Casa. Quan passaven uns vint minuts de les 7 del matí s'ha mobilitzat l'equip de muntanya de la policia per tal que iniciés el pertinent atestat. Ja en aquell moment s'ha informat que la víctima no responia als estímuls que se li estaven administrant. Malgrat tot, a les 8 del matí s'ha enlairat un helicòpter amb personal mèdic de l'hospital. L'aparell ha pogut aterrar fins al mateix lloc dels fets però aviat s'ha hagut de retirar per les males condicions meteorològiques.

Els sanitaris han reiterat les maniobres de reanimació sense que hi hagués una resposta adequada i finalment s'ha traslladat l'accidentat, en un primer moment en una ambulància medicalitzada, fins a la boca del túnel d'Envalira on esperava l'helicòpter en condicions millor per poder-se enlairar. Des d'aquell punt i fins a l'hospital, la víctima ha estat traslladada amb l'aparell poc després de les 9 del matí. Malgrat que no tenia constants vitals, com que el cos de l'home presentava un quadre d’hipotèrmia, per evitar que aquest fet estigués emmascarant signes de vida, al centre hospitalari s’ha posat en marxa el protocol reglamentari. 

Català d’origen i amb gran experiència en el sector i en la feina que feia cada nit durant els hiverns, la mort de l’home ha commocionat el món de la neu al Principat

S’han activat les maniobres de reanimació escaients que no han servit, malauradament, per poder salvar l’home. Les lesions traumàtiques severes que presentava han estat insalvables. L’autòpsia que es farà en les properes hores, probablement demà, haurà de permetre aclarir una mica més les circumstàncies del decés. Català d’origen i amb gran experiència en el sector i en la feina que feia cada nit durant els hiverns, la mort de l’home ha commocionat el món de la neu al Principat. Especialment a Canillo i Soldeu i a Ensisa, on treballa la parella del finat.

Els especialistes del grup de muntanya de la policia i també els inspectors de treball en tractar-se d'un accident laboral encara treballen i treballaran per aclarir les causes exactes que han motivat el malaurat sinistre mortal. Cal determinar amb exactitud les condicions de visibilitat, per exemple, però també si el canoner, que duia casc, havia activat totes les mesures de seguretat i precaució corresponents. Per exemple relacionada amb la moto de neu, analitzant si formava part del parc mòbil de l'estació o no i si disposava dels senyals rotatoris lluminosos i acústics corresponents. Un dels dubtes dels investigadors és com han pogut passar tantes hores des que es deixa de tenir resposta de l'operari i fins que es localitza ja accidentat.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending