La psicòloga Marta Albert es perfila com a secretària d’Estat d’Afers Socials

La fins ara coordinadora del departament Mercè Pascual es posiciona per liderar el nou Institut de l’Habitatge a través d’un càrrec creat a l’efecte i que no s’ha posat gens bé entre els professionals del ministeri

Marta Albert, Joan Carles Villaverde i Mercè Pascual (d'esquerra a dreta).
Marta Albert, Joan Carles Villaverde i Mercè Pascual (d'esquerra a dreta).
La psicòloga Marta Albert té molts números per esdevenir la darrera secretària d’Estat que falta en l’engranatge governamental. Si no canvien molt les coses, s’encarregarà d’Afers Socials, Habitatge i Joventut. El ministeri liderat pel liberal Víctor Filloy ja s’ha estructurat encara que no s’han oficialitzat la majoria de càrrecs de direcció. De fet, l’únic que ha estat aprovat és el de Joan Carles Villaverde com a màxim responsable tècnic d’Afers Socials i Joventut. L’ombra allargada de la fins fa poc secretària d’Estat i ara secretària general de Govern, Ester Fenoll, no agrada ni poc ni gens a una part important dels professionals del ministeri.

Sobre el paper, Marta Albert Babot sí que tindria una acceptació generalitzada al departament malgrat que no sigui estrictament del ram. Actualment exerceix com a psicòloga a l’hospital. Formada acadèmicament a la Universitat Ramon Llull i a la central de Barcelona, Albert va treballar durant molts anys a l’Hospital Sant Joan de Déu de la capital catalana. Va ser psicòloga referent de la unitat d'oncologia i hematologia i del servei de pal·liatius. També ha treballat a Catalunya amb adolescents tutel•lats per l’administració amb malalties mentals greus.

Les diverses fonts consultades han assegurat que malgrat que és molt probable la seva incorporació a l’estructura governamental, encara no està confirmada. En canvi, sí que s’ha anunciat formalment que Joan Carles Villaverde serà el director d’Afers Socials i Joventut, fins ara cap d’atenció social i primària. De fet, Filloy ja hauria donat per tancada l’estructura d’un ministeri molt ampli i transversal que col·labora, en funció de les àrees i les matèries, amb departaments d’altres ministres (Salut, Justícia, Economia…). Aquest ministeri té sota les seves competències l’habitatge. I és aquí on, ara per ara, hi un dels principals maldecaps, o de peça que no acaba de convèncer els professionals del ministeri.

El ministeri que dirigeix Víctor Filloy ha aprovat la seva estructuració i ha acordat formalment convertir Joan Carles Villaverde en director d’Afers Socials i Joventut

Com s’ha anunciat aquest dimecres, es crearà un Institut de l’Habitatge. Era això, més o menys, una promesa electoral tant de demòcrates com de liberals. Fins aquí cap problema. La qüestió que més recels aixeca seria el fet que la persona més ben posicionada per liderar-lo és Mercè Pascual. En el darrer tram de la legislatura passada va ser coordinadora d’Afers Socials, just sota la secretària d’Estat. Seria Ester Fenoll la seva gran valedora i qui n’hauria defensat la continuïtat d’una manera o altra dins l’engranatge governamental. Fenoll estaria mostrant una gran ascendència sobre Filloy molt gran, segons diverses fonts.

Pascual, que en no ser andorrana no pot ser ni secretària d’Estat ni directora, tindrà un càrrec encara no del tot definit que estarà enmig de la secretaria i la direcció. Formalment se li encomana la responsabilitat d’encapçalar un gabinet tècnic i de planificació estratègica. Més enllà d’això, un institut com el d’habitatge prou podria tenir com a responsable un càrrec que es podria assimilar al de gerent. En tot cas, en anunciar aquest dimecres el ministre portaveu, Èric Jover, la creació de l’Institut de l’Habitatge només ha assegurat que el titular del ministeri encara hi ha de treballar i que és molt aviat per donar-ne detalls. Ara bé, semblaria compatible amb la Taula nacional de l’habitatge.

Tampoc no ha parlat de Pascual, Jover. Però les fonts consultades han assegurat que el disseny d’aquest nou ens passa per la fins ara coordinadora d’Afers Socials -si no canvien les coses-, de la qual no n’estarien gaire contents molts dels professionals del departament. Cert és, també, que ara ocuparia un nou espai, dins del ministeri però amb una autonomia important i sense haver de tenir de subordinats treballadors amb els quals hauria topat durant la seva etapa al capdavant del departament d’Afers Socials.

Comentaris (15)

Trending