La problemàtica de l’accés a l’habitatge continua en l’epicentre de batec social del país

El Consell General debat les esmenes a la totalitat al projecte de llei òmnibus que l’oposició creu que no resol res, les estacions d’esquí continuen tenint dificultats amb els temporers i el Raonador manté els contactes

-
-
La problemàtica de l’accés a l’habitatge -amb un increment de preus desorbitat- és sense cap mena de dubte l’eix central del neguit social del país. Una clara mostra n’és aquest dijous en què mentre moltes famílies continuen podent trobar un pis digne que puguin pagar, el Consell General debatia les esmenes a la totalitat a un projecte de llei òmnibus que l’oposició creu majoritàriament que, com a mínim, és insuficient i les estacions d’esquí asseguren tenir moltes dificultats per portar temporers que altres anys arribaven sense massa feina al Principat. Mentrestant, el Raonador del Ciutadà manté els contactes sectorials per tenir una visió àmplia de la qüestió.

A la seu parlamentària, el conseller general i líder del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha estat el més bel·ligerant. La defensa de la seva esmena a la totalitat al projecte de llei òmnibus del Govern li ha servit per posar damunt la taula un model diferent de fer les coses en aquesta matèria respecte de l’executiu i per, alhora, tirar en bala contra el ministre d’Afers Socials i presumible candidat de DA, Xavier Espot. López ha esbudellat de dalt a baix el projecte governamental. I ha arribat a parlar de “fal·làcia” quan s’ha referit a la voluntat de gravar els pisos buits. 

“A diferència d’altres Estats, no tenim ningú que s’ocupi de la problemàtica de l’habitatge. És gravíssim i una mostra més de la mala gestió d’aquest Govern. Suposo que el senyor Espot, de tant en tant, se n’ocupa... i així estem”, ha manifestat entre altres coses el president socialdemòcrata que ha lamentat que el projecte de llei del Govern, a parer del PS, reforça més els propietaris que no pas els qui tenen dificultats. Pere López i els socialdemòcrates serien partidaris d’un major intervencionisme estatal en aquest àmbit per regular el sector.

La majoria demòcrata ha tombat tant l’esmena a la totalitat socialdemòcrata com la que presentaven els consellers d’UL i de la Massana, escindits al seu dia d’uns liberals que també han mostrat els seus dubtes i més hi tot que la proposta governamental -que Espot evidentment ha defensat- tingui els efectes volguts. I menys encara de manera imminent. De fet, el president liberal, Jordi Gallardo, ha lamentat la manca de planificació del Govern i ha criticat el fet que s’acabés desmantellant el departament d’habitatge que al seu dia l’administració tenia.

Estacions d’esquí

El problema de l’habitatge és molt generalitzat. Tant que algunes de les estacions d’esquí del país -o millor dit, algunes de les societats que les gestionen- han vist amb incredulitat com aquest dimecres el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, mirava de rebaixar les dificultats que estan tenint els temporers per poder aterrar al país. O el que és el mateix, la feina de les estacions per poder atraure treballadors temporals. Cinca va assegurar que el Govern estava col·laborant en buscar una solució a un problema que, certament, crea “certa tensió”. I després de recordar que “no és fàcil donar cabuda a tots els treballadors temporers” va admetre que el sector de la neu és dels que “ho té més apamat”.

Des de les estacions, i especialment des de Saetde, no veuen que l’administració, la governamental, estigui duent a terme cap intermediació que els faciliti les coses. I asseguren que diàriament tenen temporers que els exposen la seva problemàtica o que, directament, renuncien a venir aquest hivern a Andorra per la dificultat per trobar un immoble o perquè, entre una cosa i l’altra, no els surt a compte treballar al Principat. Certament, hi ha estacions que ho tenen més ben resolt que altres, però en qualsevol cas “perquè s’han buscat la vida” no perquè el Govern “vulgui penjar-se medalles”. En qualsevol cas, les estacions reconeixen que des que ha transcendit la problemàtica concreta dels temporers de la neu “la cosa s’està movent”.

El raonador del ciutadà, Marc Vila (esquerra), durant la reunió mantinguda amb diversos representants de la CEA. | RAONADOR DEL CIUTADÀ

 

De fet, des de molts àmbits socials del país s’està a l’espera de l’anàlisi oberta pel Raonador del Ciutadà i per resultat que aquesta doni. El titular de la institució, Marc Vila, va anunciar la setmana passada que havia obert d’ofici una àmplia investigació i va demanar als afectats per increments fora de mida que li fessin arribar les seves situacions. En pocs dies els expedients o casos que ha rebut han estat molt notables. De fet, fa pocs dies, el propi Vila anunciava a través de les xarxes socials que s’havia validat un cas d’un increment del 70%, molt per sobre, per tant, de qualsevol previsió o possibilitat d’accés dels afectats.

Aquest dimecres el Raonador compartia alguns dels seus neguits -i el de l’habitatge ho és- amb els del síndic de greuges català, Rafael Ribó. A Barcelona, tots dos van analitzar qüestions que afecten a una banda i l’altra del riu Runer. Aquest dijous, i ja en el marc del treball intern, el Raonador del Ciutadà s’ha reunit amb representants de l’àrea d’immobles i habitatge de la nova Confederació Empresarial Andorrana (CEA) liderada per Gerard Cadena. Vila vol tenir a l’abast tants casos abusius com sigui possible. Però, també, pretén mirar de treure l’entrellat del motiu pel qual s’està creant la bombolla. O què obliga els propietaris a adoptar determinades decisions i aplicar increments molt elevats en els preus dels lloguers.

Comentaris

Trending