La policia patrullarà amb pistoles elèctriques

Acord perquè la utilització de les Taser que fins ara era limitada als grups especials pugui ampliar-se a uniformats de carrer, que ja han rebut formació i estan a l’espera que s’ultimin alguns serrells

-
-
Més aviat que tard la policia patrullarà amb pistoles elèctriques a la cintura, que no vol dir, en cap cas, que es deixin de banda les armes de foc. Ja hi ha un acord ferm per tal que la utilització de les denominades Taser -agafen el nom que tenia anteriorment el seu fabricant, Exon, que té un formador oficial al Principat-, que fins ara empren de forma exclusiva els agents dels grups especials, s’ampliï a les unitats de seguretat ciutadana, a les patrulles.

Les fonts consultades han assegurat que la decisió ja està presa i que fins i tot un important grup d’agents ja hauria rebut formació per emprar aquestes eines. El més lògic en l’actualitat seria que es pugui disposar d’una pistola que permet disparar dos trets alhora, o el que és el mateix, dos dards propulsats per un fil conductor elèctric que es claven al cos i immobilitzen el receptor de la ‘punxada’. Actualment, han assegurat les fonts, s’estaria revisant el protocol que ha de definir l’ús d’aquesta eina.

Són un aparell que funcionen per corrent elèctrica i que produeixen una incapacitació neuromuscular momentània a aquell qui rep el seu impacte

Els Taser són uns dispositius molt estesos per les policies d’arreu del món. Són un aparell que funcionen per corrent elèctrica i que produeixen una incapacitació neuromuscular momentània a aquell qui rep el seu impacte. Causen una contracció general i sobtada dels muscles de tot el cos i l’individu en qüestió ‘es fa petit’. Pot semblar una contradicció, però com més fort és l’oponent, més efecte fa l’impacte. Com més muscle, més contracció i, per tant, més immobilitzat queda la persona contra la qual s’ha llançat el dard elèctric.

La incapacitació dura uns cinc segons sense que deixi efectes secundaris importants. Aquest temps ha de ser aprofitat pels agents per poder reduir de forma efectiva i total el subjecte sobre el qual s’ha actuat. La contracció muscular comporta que l’individu que ha rebut l’impacte caigui a terra. Sí o sí. Per tant, hi pot haver uns efectes col·laterals aliens al ‘tret’ elèctric: una mala caiguda pot provocar danys que ni els volts (uns 50.000) ni sobretot l’amperatge (uns imperceptibles 0,0021 ampers que amb prou feines signifiquen res) dels dards amb què va equipat el Taser no produirien mai. 

Fins ara han estat usant aquestes eines components per exemple dels GIPA i també al centre penitenciari hi ha vigilants que estan formats per emprar-les

La policia ja tenia fins ara algunes d’aquestes pistoles, que obligatòriament han de ser grogues perquè es diferenciïn de les armes de foc. Només eren potencialment emprades, però, per agents dels grups especials, com ara els GIPA. El fet que ara s’estengui la utilització d’aquesta eina a les patrulles no s’hauria posat gaire bé a alguns dels efectius dels grups que fins ara tenien ‘l’exclusiva’. 

De Taser també se n’utilitzen al centre penitenciari, on hi ha fins a cinc instructors amb capacitació necessària per formar internament altres potencials usuaris. A la presó empren pistoles elèctriques el denominat grup d’intervenció, que és el primer que s’activa si mai hi ha un aldarull. Després, si cal, es recorre també a la policia.

Comentaris (7)

Trending