La policia investiga dos casos de ‘pesca bancària’ consumats

Dos clients de Crèdit Andorrà haurien denunciat haver picat en el darrer atac massiu de ‘phishing’ que de retruc i sense tenir-hi res a veure també ha afectat una empresa de serveis informàtics

-
-
La policia investiga formalment dos casos de ‘pesca de dades bancàries’ consumats. El darrer atac massiu de correus electrònics amb la intenció de fer picar eventuals clients de Crèdit Andorrà i que aquests facilitessin dades personals que permetin tenir accés als seus comptes ha estat molt virulent. El fet que per primer vegada respecte d’aquesta entitat concreta l’atac hagi tingut èxit ha portat el cos d’ordre a emetre un comunicat d’alerta. 

L’esmentada pràctica és tècnicament denominada com a ‘phishing’. De manera bastant barroera, persones desconegudes envien de forma massiva correus electrònics sovint molt mal fets avisant el destinatari que el seu compte ha estat bloquejat en haver-hi detectat alguna incidència. I que cal que faciliti les seves dades per poder reiniciar l’operativa. Els missatges, impersonals, són tot sovint traduccions molt deficients a l’espanyol d’altres idiomes. En aquesta ocasió, l’enviament ha estat molt massiu i en alguns casos l’adreça emissora era d’una coneguda empresa de serveis informàtics del Principat.

La immensa majoria dels correus enviats anaven a adreces que ja no són actives, corresponents a suposats destinataris d’arreu del món. No obstant això, sí que alguns correus, com aquell que diu per casualitat, han arribat a ciutadans andorrans que, alhora, eren clients de Crèdit Andorrà. L’entitat sospitava que hi podria haver tres casos consumats. Segons que ha pogut confirmar l’Altaveu, la policia ha rebut dues denúncies de persones que haurien estat realment estafades.

Segons les fonts consultades, en un cas s’haurien sostret prop de 6.000 euros i, en un altre, s’haurien obtingut tot just 600 euros. En les dues ocasions, els denunciants han reconegut haver facilitat les dades requerides en el correu electrònic. Els desconeguts, que difícilment podran ser identificats, van accedir als comptes dels denunciats a través de l’e-credit. I van ordenar transferències cap a altres comptes dipositats a països exòtics.

La policia ha començat a indagar conscient de la dificultat que comporta un cas com aquest. Els dos clients no són els únics denunciants en aquesta ocasió. Les mateixes fonts han confirmat que Crèdit Andorrà ha presentat denúncia per la suplantació de la seva identitat, tot i que molt barroera per part dels delinqüents, i l’empresa de serveis informàtics l’adreça electrònica del qual s’ha usat també ha denunciat els fets.

Tant l’entitat bancària com la policia i diversos experts informàtics han insistit en què no es responguin mai aquesta mena de correus electrònics. En aquest sentit, les diverses fonts consultades han recordat que els bancs mai no sol·liciten dades confidencials per correu electrònic. Per tant, cal estar molt amatents amb aquest tipus de missatges i no respondre’n cap.

-

Relacionat

Els atacs per pescar dades de clients de Crèdit Andorrà es reactiven i se sospita que s’haurien buidat tres comptes

Comentaris

Trending