La policia avisa que cal tenir molta cura a l’hora de fer compres en línia pel ‘Black Friday’

El cos d’ordre emet tot un seguit de recomanacions per evitar estafes i enganys a través de la xarxa però reconeix que ara per ara ningú no ha denunciat haver estat víctima de cap frau

-
-
La policia alerta sobre possibles fraus en relació amb les compres en línia arran del denominat ‘Black Friday’. Malgrat que no consta que hi hagi hagut cap estafa que hagi afectat cap ciutadà del país, el cert és que hi ha a nivell internacional plataformes fraudulentes que porten fàcilment a engany. El cos d’ordre adverteix que cal comprar amb molta cura atès que “durant els propers dies proliferaran multitud d’enganys a la xarxa donat que apareixeran moltes promocions i descomptes per efectuar compres en línia”.

El grup de delictes tecnològics (DGT) de la policia ha emès un seguit de consell a tenir en compte alhora de realitzar les compres. Tanmateix, en cas d’haver estat víctima d’un engany, cal denunciar-ho a qualsevol de les dependències policials. No obstant això, les fonts consultades han reconegut que ara per ara no han rebut cap denúncia.

Entre els consells oferts per la policia, s’hi diu que en cas de necessitat de comprar un producte, és recomanable donar un cop d’ull dies anteriors al producte que està en promoció i així confirmar que realment s’apliquen els descomptes indicats. Si la pàgina web existeix des de fa temps i aplica descomptes, és un bon indici que es tracta d’una venta real. Cal, també, observar el disseny de la web que no sigui dubtós. Si no existeix una homogeneïtat, les imatges són de baixa qualitat, aquest imita a una plana web legítima, conté faltes d’ortografia o els textos estan mal traduïts, són tot d’indicis que es tractaria d’un frau.

La compra s’ha d’efectuar a través de pàgines segures. Al moment de dur a terme un pagament, la nostra barra d’adreces del navegador mostrarà un cadenat, i indica que la nostra informació és enviada de manera segura. No es pot deixar de banda fer servir el sentit comú i no comprar articles que ens agraden a un preu irrisori i dubtosament creïble. I s’ha d’evitar introduir la numeració de les nostres targetes bancàries en planes web que semblin tenir una dubtosa reputació.

La policia remarca, també, que sempre que sigui possible, cal indagar a la xarxa, ja que sovint podem trobar alertes o recomanacions d’altres usuaris, envers la mateixa web. I, finalment, si es realitzen compres en línia, cal verificar regularment el compte bancari, per assegurar que els imports carregats s’ajusten als de les nostres compres, i que no se’ns carreguen pagaments no autoritzats.

 

Comentaris

Trending