La migració de les dades de BPA cap a Vall Banc s'ajorna 'sine die'

Comentaris

La migració de les dades de BPA cap a Vall Banc s\'ajorna \'sine die\'
La migració de les dades de BPA cap a Vall Banc s\'ajorna \'sine die\'

Les dificultats en la resolució del ‘cas BPA’ no deixen de continuar. La migració de dades de Banca Privada d’Andorra (BPA) cap al banc pont, Vall Banc, que estava prevista que s’iniciés aquest divendres i havia de ser el primer pas del trasllat dels actius bons d’una entitat cap a l’altra s’ha ajornat ‘sine die’. Segons fonts coneixedores del procés, la manca de corresponsals fa inviable l’operació, que tampoc des del punt de vista estrictament tècnic estava assegurada. Els màxims responsables de l’Agència estatal per a la Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) continuen fent gestions per aconseguir obrir corresponsalies. Però sense sort ni en el cas de limitar moltíssim l’acció del corresponsal, segons les fonts.

Des de fa setmanes que estava previst prémer el botó de la migració entre el 27 i el 28 de novembre. I mirar que a primers de desembre Vall Banc fos operatiu. Però no serà possible. I no se sap en quina data podrà ser-ho si realment ho acaba podent sent. A més a més, per qüestions de periodificació per el traspàs d’actius en aquestes dates resulta força complicat, tal i com haurien advertit diversos departaments de BPA. A la manca de corresponsalies tampoc no hi ajuda una altra qüestió: la disposició de capital una vegada el banc pont obrís realment la porta. En el cas d’una entitat no intervinguda, i encara que l’INAF pot arribar a adoptar mesures excepcionals, seria molt més complexe establir determinades restriccions. I més encara sobre aquells actius que estiguin fora de balanç. Amb la qual cosa, si es posés en marxa Vall Banc sense tenir ben definides unes limitacions a les disposicions dineràries, l’entitat podria ‘buidar-se’ en poc temps.

Lligat a les operacions de traspàs d’actius, migració de dades i operativa de Vall Banc també hi van dues qüestions essencials: recursos tècnics i recursos humans. De moment, quant al personal, no s’ha comunicat ni cap nova baixa obligatòria ni s’ha posat sobre la taula cap contracte per tal que els treballadors de BPA comencin a fer el pas cap a Vall Banc. Segons les fonts, fins que no es tingui clar quan comença a operar aquest darrer no es farà cap moviment. Per tant, això està aturat. En canvi, el que continuen havent-hi són negociacions amb proveïdors com per exemple IBM. La multinacional tecnològica ja va mostrar per escrit la seva ferma oposició a què amb la llicència atorgada a BPA es faci qualsevol cosa per a Vall Banc. I menys encara que Vall Banc usi la llicència de BPA subrogant-s’hi. Amb Microsoft, que es viu una situació similar, de moment s’ha anat trampejant perquè les tasques dutes a terme no han sortit de l’entorn de BPA, que és qui ostenta la llicència.

Mentrestant, els consultors de PricewaterhouseCoopers (PwC) continuen duent a terme la seva feina d’anàlisi dels comptes i clients. Encara hi ha KYC per elaborar i dades personals per avaluar. També és cert que cada dia que passa hi ha menys personal de l’empresa d’arrel americana. No obstant això, i davant la cambra parlamentària, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar que encara hi havia més de mig centenar de professionals de PwC treballant per a la causa.

Els liberals s'interessen pel seguiment de la nota verbal americana del 2014

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, s’ha interessat pel seguiment que es va donar a la nota verbal emesa pels Estats  Units l’agost de l’any passat sobre el sistema financer. Pintat va trametre la setmana passada a Sindicatura dues qüestions que pretén que el Govern li respongui per escrit. Les qüestions, publicades avui al Butlletí del Consell General, demanan sobre si “té previst el Govern, segons el requeriment dels Estats Units, la creació d’una agència nacional amb base de dades computeritzada perquè els bancs i altres institucions financeres i intermediaris informin de tots els dipòsits i disposicions d’efectiu, tant nacionals com internacionals, per sobre d’una quantitat fixa” i Pintat també s’interessa sobre si l’executiu “ha sol·licitat ja la col·laboració oferta pels Estats Units en relació a aquest afer”.

El PS considera que la compareixença de Martí a la 'comissió BPA' va ser una "decepció"

El conseller del Partit Socialdemòcrata (PS) i president del grup mixt, Pere López, ha fet balanç aquest dimarts de la compareixença del cap de Govern, Toni Martí, i els ministres de Finances, Jordi Cinca, i Afers Exteriors, Gilbert Saboya, davant la comissió especial creada arran del 'cas BPA'. López ha emprat una paraula per definir-la: “Decepció”. I és que ha explicat que “després de vuit mesos i mig esperàvem un discurs i un relat més clarificadors” i, en canvi, “aquesta claredat no hi va ser en la seva intervenció i menys encara a la part de preguntes”. López ha lamentat que hi va haver “un discurs dubitatiu i erràtic, amb explicacions poc treballades i poc elaborades”. Un exemple clar de la decepció va ser la manca de resposta a les informacions aparegudes a la premsa els darrers dies que apuntaven que des de BPA s’hauria informat mesos abans de la nota del FinCEN dels casos sospitosos de blanqueig que la van provocar. “Va ser una qüestió que es va plantejar de diferents formes i maneres tres i quatre cops i no vam tenir resposta de Govern”, ha explicat.

 

Comentaris

Trending