La Massana compromesa contra la Massana de compromís

Comentaris

La Massana compromesa contra la Massana de compromís
La Massana compromesa contra la Massana de compromís

L’actual majoria comunal massanenca parteix amb infinit avantatge. Ciutadans Compromesos (CC), la plataforma parroquial aliada als liberals, és clar favorit a la Massana. Però l’actual cònsol i candidat de la formació, David Baró, no en vol ni sentir parlar. I això que poques hores abans del tancament de les llistes encara hi havia dubtes si tindria adversaris. Si CC tindria rival. Demòcrates per Andorra (DA) va haver de forçar la màquina per poder dir allò que està present a totes les parròquies. Prou bé que ho sap el candidat a contracor Albert Esteve. Poc s’esperava l’exministre que hauria d’acabar apareixent a cartells electorals. Però li ha tocat. I més que compromès, això seu és per compromís. La Massana sembla de color violeta. Però prou sap el secretari general de Liberals d’Andorra (Ld’A), el massanenc Amadeu Rossell, que no pot fer travesses eufòriques si no vol que el cap de Govern, Toni Martí, no l’agafi pel coll. Sap Martí que a la Massana hi presenta una candidatura de compromís. I que qui durant quatre anys s’ha compromès de valent amb la parròquia ha estat l’equip que tornen a liderar Baró i Raül Ferré.

Ni violeta ni taronja. És un fet objectiu que no hi ha color en sentir parlar de visions i propostes per la parròquia entre Baró i els seus o els seus i Esteve. Uns han confeccionat, per bé o per mal, un equip de treball pensat des de fa temps, amb una part dels integrants amb experiència aquests quatre anys que ara acaben i una altra part que aporta la saba nova. Els altres, per mal més que per bé, representen un grup de persones heterogènies que han acabat firmant una llista a darrera hora i a corre-cuita. Només un daltabaix o una pèrdua de memòria absoluta podria canviar el sentit del comú. La força de la marca DA, la que quedi, difícilment podrà tombar la gestió de l’actual majoria comunal. I el tarannà del cònsol hi fa molt. El ciutadà prou que ho sap. Però s’haurà de confirmar el 13 de desembre a les urnes. Fins llavors, el debat serà molt numèric. Molt financer. CC remarcarà el sanejament d’unes finances comunals que producte de l’endeutament de l’estació de Pal i Arinsal penjaven d’un fil. Baró i Ferré posaran sobre la taula l’acord al qual van arribar per salvar financerament EMAP. I Esteve haurà de recordar que aquesta qüestió també va ser objecte d’algunes de les reunions del consell de ministres del qual ell formava part. Que el Govern, vaja, també va fer una part dels deures. I que cal imputar una part de l’èxit a DA.

Estat vs. territoris?

Per ara, però, Albert Esteve ha centrat més la seva sort, el seu discurs, en allò del ‘Tots som un’. La remarca que d’Estat només n’hi ha un. Pel candidat demòcrata, calia que DA tingués presència a la Massana per tancar el cercle. Per poder visualitzar que el taronja és a totes les parròquies perquè d’Estat n’hi ha un de sol. O com Esteve ha pregonat avui mateix durant la penjada de cartells, la candidatura que encapçala és “la de país” enfront a la candidatura “territorial” que se suposa que representa l’adversari violeta. Mig en broma mig seriosament, David Baró ha recordat allò que l’Estat “som set parròquies”. Debat estèril aquest davant la dificultat financera, la reducció del deute, els problemes que hi ha hagut a l’estació d’esquí o l’allau de visitants recepcionats durant el mandat gràcies a la celebració de múltiples proves esportives. I moltes de cert nivell i prestància.

La gestió eficient de les finances públiques és el pal de paller el programa de Ciutadans Compromesos. “Tenim l’aval de quatre anys gestionant el Comú en base a una política rigorosa, que ens ha permès reduir el deute en 29 milions. Això és fruit de l’aplicació estricta del pla de viabilitat que fixa un full de ruta per vuit anys”, assegura el candidat a cònsol major, David Baró. Ciutadans Compromesos es fixa com a objectiu continuar invertint a la parròquia uns 3 milions per exercici, entre inversió real i inversió financera. “Amb la nostra experiència podem confirmar que amb aquesta xifra garantim les millors infraestructures i equipaments per cobrir les prestacions als ciutadans”, afirma Baró. El programa electoral de Ciutadans Compromesos està format per 207 accions concretes, que la plataforma vol completar amb les aportacions dels ciutadans, als quals, de guanyar, l’actual cònsol i el seu equip asseguren que els tornaran a congelar els impostos i mantindran les accions per poder fer els pagaments fraccionats. El número 1 de la candidatura ha recordat que des del primer dia han volgut implicar a la ciutadania en la gestió comunal, oferint la màxima informació i responent dubtes. “Continuarem convocant reunions de poble, com les que hem fet durant aquests anys perquè els ciutadans poguessin conèixer de primera mà el pla de viabilitat del comú i de les estacions. Però volem que rebin la màxima informació i d’una manera fàcil. Per això, a banda de penjar les actes de les sessions de Comú, també oferirem les sessions a través d’internet, en directe i diferit”, assegura Baró.

De la seva banda, l’exministre de Cultura i ara candidat a cònsol en nom de Demòcrates per Andorra, Albert Esteve, ha manifestat que s’agafa la campanya amb optimisme, entusiasme i amb la confiança que els 12 dies que hi ha per endavant siguin intensos i enriquidors. El programa demòcrata en aquesta parròquia es fonamenta en tres grans eixos: la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. “Hi ha d’haver una unió entre creixement econòmic i social, del contrari farem un castell de cartes molt bonic però molt fràgil”, ha sentenciat Esteve. El cap de cartell de DA massanenc ha posat molt èmfasi en Vallnord i EMAP. I ha reclamat que es deixin les ingerències polítiques de banda i que se centri la gestió en criteris professionals i en una “visió més ampliada” del domini.

Comentaris

Trending