La llum s’encarirà 70 cèntims d’euro el mes de mitjana el 2018

Comentaris

  • Les principals tarifes elèctriques s’apugen un 2% a partir del nou any; l’increment queda per sota de l’augment que finalment tindrà el cost de la vida aquest 2017
El rebut de la llum s’apujarà, de mitjana, setanta cèntims d’euro el mes (0,70 euros) per a la majoria dels clients i usuaris de FEDA. Les tarifes elèctriques més habituals s’incrementaran, el 2018, un 2%, menys que el cost de la vida, segons que ha explicat el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca. Encara que la parapública té tarifes diferents a la blava domèstica i la blava professional, aquestes dues són les més utilitzades. De fet, l’augment del 2% afectarà el 94% dels usuaris. Si es té en compte que, de mitjana, els rebuts de l’energia elèctrica solen ser de 36,3 euros el mes, això vol dir, com s’ha explicat ja, que la immensa majoria d’usuaris veuran incrementat l’any que ve el cost de la llum en 73 cèntims d’euro mensuals. L’increment acordat queda pel sota de l’IPC, que finalment es creu que serà de l’ordre del 2,3% per mantenir l’atractiu d’un component essencial -l’electricitat- en l’activitat econòmica. No obstant això, FEDA ha d’anar recuperant el cost d’importar l’energia ja sia des d’Espanya o des de França, una operació encara majoritària atesa la dependència energètica del Principat. Segons que ha explicat Cinca, si FEDA traslladés directament el cost d’importació a les factures dels usuaris, l’increment, en lloc del 2%, hauria de ser del 5%. Però la companyia busca l’equilibri necessari tot planificant les compres a futur.

Altres decisions o explicacions

L’encariment del preu de l’energia s’ha formalment acordat aquest dimecres, a proposta de FEDA, durant el darrer consell de ministres de l’any. Arran de la compareixença del ministre portaveu en la tradicional roda de premsa posterior a la reunió del gabinet ministerial, Cinca ha explicat que l’executiu “no afluixarà la contundència” en les accions de lluita contra el contraban, que han portat al tancament, fins i tot, d’algun establiment de venda de tabac al Pas de la Casa en una acció que hauria estat inaudita fins ara. Cinca ha explicat que la col·laboració tant amb França com amb Espanya és bona i que “si es detecten fórmules per millorar la cooperació o l’eficiència de la col·laboració que ningú no tingui cap dubte que es farà”. El responsable governamental ha fet aquestes manifestacions per sortir al pas d’unes crítiques fetes en un informe legislatiu elaborat per l’Assemblea nacional francesa. Cinca no ha volgut contradir obertament dit informe, però sí que hi ha mostrat clares discrepàncies assegurant que s’estan fent actuacions de forma conjunta donant molts bons resultats. “Fruits palpables”, ha recordat el ministre i portaveu governamental. Jordi Cinca també ha informat que “l’eix central de la reforma” de la Funció Pública “està tancada” i que en els propers dies, dies que ha situat amb posterioritat a Reis, el text s’entrarà a tràmits parlamentaris. Cinca no ha volgut entrar en les diferències que el ministeri liderat per Eva Descarrega manté amb els sindicats que representen els interessos dels funcionaris més enllà de dir que fan la seva feina. El ministre també ha lamentat el persistent bloqueig de renda variable originalment de BPA que perdura a Credit Suisse per l’acció “no impulsada des d’Andorra” i duta a terme per un client del banc en vies de resolució que “ha acabat afectant totes les persones que tenen actius” a l’entitat suïssa via BPA. Per a Cinca, la situació “no és desitjada” però a les altures d’any que som tindrà enormes conseqüències vist que es posa plenament en marxa l’intercanvi automàtic de dades fiscals. El titular de Finances ha lamentat encara més la situació vist que “el propi supervisor (suís) ja havia avalat tot el procés”.

Comentaris

Trending