La ‘irrupció’ de Julià revoluciona el sector del transport de passatgers

Les ofertes molt a la baixa presentades tant en les línies de busos com en el transport escolar per l’empresa espanyola aliada amb l’andorrana Nadal causen malestar a la resta de companyies

El sector del transport de viatgers està remogut.
El sector del transport de viatgers està remogut.
El sector del transport de passatgers, de viatgers, de persones, viu un malestar latent. L’aposta que aparentment ha fet la companyia espanyola Julià, tradicional aliat de l’andorrana Nadal i actualment propietària al 100% de l’esmentada societat, està causant estralls en moltes de les altres empreses del sector al Principat. Els recents concursos per les línies de busos i pel transport escolar encara couen i molt.

Diverses fonts vinculades a companyies andorranes de transport de diverses mides empresarials han reconegut que l’aliança Nadal-Julià està fent veritables estralls al sector. Però només les companyies ‘grans’ autòctones del país es plantegen presentar batalla a nivell legal. I encara no ho tenen clar. Tots els consultats, competidors de Nadal-Julià, creuen que les propostes que fan sinó es poden considerar de baixa temerària poc se li’n falta. D’aquí que demanin a l’administració que analitzi molt molt les ofertes que rebi.

Autocars Nadal, o el que és el mateix, Julià-Nadal, s’ha adjudicat recentment el lot central del concurs nacional per a la cobertura de línies de bus, que inclou la L1, que va de Sant Julià fins a Andorra la Vella i Escaldes, i el Bus Exprés. També ha aconseguit les millors posicions quant al bus escolar. Un bon nombre de vehicles els aportarà la companyia esmentada. Per obtenir el lot central, Julià-Nadal proposa fer una aportació al Govern, i no pas sol·licitar una compensació com consideren les altres empreses licitants que caldria.

Autocars Nadal s’ha adjudicat el lot central (L1 Bus Exprés) i ha aconseguit les millors posicions quant al transport escolar

Pel que fa al transport escolar, diverses fonts consultades han explicat que les propostes de Nadal-Julià suposaven rebaixar a l’entorn d’un 30% el preu mínim que el propi ministeri d’Educació havia establert. “En altres casos això seria considera una baixa temerària i l’oferta o ofertes corresponents haurien estat desqualificades”, assegura una font, que comparteix opinió amb una altra de les consultades: “Julià ha vingut a rebentar el mercat andorrà per quedar-se’l”

En el compte d’explotació d’una companyia de les dimensions de l’espanyola, la ‘derivada’ andorrana li suposa ben poca cosa. Haver de fer una inversió en uns quants autocars no és cap problema per a la companyia d’origen espanyol mentre per a qualsevol empresa del Principat el desemborsament necessari per a tres o quatre vehicles pot suposar condicionar els resultats de tot un exercici. D’aquí el malestar. D’aquí la petició perquè l’administració sigui curós a l’hora de fer les adjudicacions i d’analitzar què comporta realment les ofertes tan baixes.

“Si tots ens alineem cap a un cantó, més o menys, i n’apareix un altre amb unes propostes clarament diferenciades a la baixa, vol dir que per alguna banda hi ha retallades. Això s’ha de tenir en compte.” El concurs de les línies de bus té tota la pinta d’arribar a la Justícia. L’empresa Andbus ja anunciat que recorrerà contra l’adjudicació dels tres lots. L’empresa liderada pels germans Vinseiro no ha aconseguit que se li atorgui cap lot però ha quedat molt a prop en els tres casos.

Sobre el transport escolar, diverses companyies petites mostren el seu temor, sovint més que no pas malestar, per la irrupció de Julià. Alhora, però, no per les despeses que suposa a nivell judicial ni pel fet d’anar contra l’administració no es plantegen discutir res de res. “Això queda per als més grans, que al final són els que més tenen a perdre-hi”, afirmen les fonts. Consultats properes a companyies com la Cooperativa afirmen que el cas del transport escolar està en estudi, sense que hi hagi presa cap decisió.

Comentaris (2)

Trending