La intoxicació relacionada amb la font d'Arinsal afecta ja més de 2.000 persones

Comentaris

La intoxicació relacionada amb la font d\'Arinsal afecta ja més de 2.000 persones
La intoxicació relacionada amb la font d\'Arinsal afecta ja més de 2.000 persones

La Generalitat de Catalunya comptabilitza més de 2.000 afectats per la intoxicació que hauria tingut lloc a les instal·lacions de la societat Aigua del Pirineu, a Arinsal. I considera que la infecció de l’aigua que acaba distribuint en empreses de Barcelona i Tarragona la firma Eden s’ha hagut de produir a Andorra. Durant el procés d’envasament o fins i tot abans, segons que han afirmat responsables del departament de Salut català que aquesta tarda han comparegut públicament. Mentrestant, des de l’empresa andorrana es manté que estan convençuts que l’origen del virus no s’ha donat a les seves instal·lacions ni tampoc, encara menys, a la captació. 

Per ara, es descarta que els productes envasats a la font d’Arinsal hagin donat problemes més enllà de la línia que es dedicava des de fa poques setmanes a l’empresa espanyola. La Generalitat parteix de la base que el focus d’intoxicació s’ha hagut de donar al Principat perquè els bidons arribaven a Catalunya precintats. Els resultats de les analítiques que des de divendres i sobretot dissabte s’han fet a la deu massanenca encara no es tenen. El còmput d'afectats es fa a partir de les declaracions realitzades pels centres mèdics on acudeixen les persones que han patit les conseqüències de la intoxicació. Totes aquelles persones que tot i trobar-se malament no han anat a cap centre sanitari, i que es compta que són centenars sinó milers, no apareixen en les dades oficials.

Unes dues-centes empreses

Igual que està fent el Govern al Principat, encara que sense fer aclariments públics, el departament de Salut de la Generalitat, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), de forma coordinada amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), continua investigant el brot de gastroenteritis possiblement transmès per consum d'aigua envasada. Actualment són 2.020 els casos notificats als serveis de vigilància epidemiològica. Tots els afectats són persones treballadores de diverses empreses que estan ubicades, la gran majoria, a municipis de la demarcació de Barcelona i també en algunes poblacions de la demarcació de Tarragona. L’agent causal de la infecció de la gastroenteritis és un norovirus, aïllat en mostres de diversos pacients. Hi hauria oficialment declarades afectades en unes dues-centes de les 926 empreses en què es van distribuir els bidons omplerts a Andorra.

Les persones afectades han presentat simptomatologia consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i algun cas amb febre alta (38,9º). El quadre clínic és lleu i remet en unes 48 hores. Durant el brot, només hi ha hagut una persona hospitalitzada lleu, que ja ha rebut l’alta mèdica. "La possible font de contaminació seria aigua de deu, envasada fora de Catalunya, concretament a Andorra, on s’ubica la planta envasadora", ha informat avui el govern català. Els serveis de salut pública del departament de Salut de la Generalitat han dut a terme la corresponent investigació a una empresa de l’Hospitalet de Llobregat que emmagatzema i distribueix l’aigua envasada a Andorra. En aquesta empresa,  no s’ha detectat cap anomalia.

 Els serveis d’inspecció han procedit a la recollida de mostres dels lots d’aigua -immobilitzats en l’empresa distribuïdora-, per a la seva anàlisi amb l’objectiu d’investigar la presència de norovirus en l’aigua. Els serveis de salut pública a Catalunya treballen en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del brot. Segons ha explicat en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Joan Guix, les analítiques de l’aigua es faran de forma coordinada amb Andorra en uns laboratoris de Catalunya.

 

Comentaris

Trending