La gestió del Madriu genera importants diferències entre les candidatures d’Escaldes

Demòcrates ja veu bé el pla de gestió actual, que UxEE vol “potenciar” mentre que el PS defensa que cal fer-ne un de nou que no permetria l’accés rodat

Un indret de la Vall.
Un indret de la Vall.

Quatre són les parròquies que tenen territori a la Vall del Madriu-Perafita Claror, però és Escaldes-Engordany la clau de volta, en ser la que alberga més superfície d’aquest espai, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. Per això, les quatre candidatures que, a partir de l’any vinent, aspiren a governar el seu comú, la tenen molt present en els seus programes electorals. Les diferències són evidents, entre Demòcrates, que valora ja suficient el pla de gestió actual, i altres formacions, que consideren que cal donar-li un impuls (Liberals) o fer-ne, directament, un de nou (Partit Socialdemòcrata).

El Madriu disposa d’apartats concrets a tres dels programes electorals, tot i que amb mesures ben diferents. Els ‘taronja’ es comprometen a “treballar per potenciar aquest espai i promocionar el seu valor entre la ciutadania d’aquí i d’arreu”. Això es farà, en primer lloc, condicionant els camins que uneixen el poble amb l’entrada de la vall, a la carretera de la Plana. També es vol millorar la senyalització des del centre de la vila i instal·lar “panells informatius”. Al mateix temps, es vol “fomentar el diàleg amb els cortalans” per fer de la Vall “un poc d’atractiu turístic”. El programa, però, no aclareix la postura dels demòcrates pel que fa a com ha de ser l’accés. És a dir, si es permetrà fer-ho amb vehicles rodats.

Des de PS I, no es dubta a qualificar el Madriu de “la joia de la parròquia”. A la vegada, es deixa clar que, al seu entendre, poc s’ha fet fins ara. Per això, s’afirma que “engegarem un nou pla de gestió en concertació amb tots els agents implicats”. També es proposa crear un centre d’interpretació, que esdevingui també la seu de la comissió de gestió, en el si de la qual es vol impulsar la definició de l’estratègia d’accés. I aquest, remarquen, ha de ser “no rodat”. També a la mateixa entitat es vol ordenar les activitats que s’hi podran fer, entre elles, passeigs a cavall i circuits per descobrir flora, fauna i patrimoni cultural.

El programa d’Unió x Escaldes-Engordany també destina un apartat a la vall. Una proposta concreta és la de convertir algun dels refugis existents en “hotel restaurant”, ja que d’aquesta forma es podria “animar el turisme de muntanya” a pernoctar-hi. Pel que fa a l’accés, es preveu autoritzar als cortalans a fer-ho amb quads elèctrics. Així, expliquen, podran pujar “els seus estris sense haver de recórrer a vols amb helicòpter” i s’adverteix que aquest permís es donarà “únicament amb previ permís del comú, conjuntament amb la Unesco”. L’aliança entre liberals i Progressistes-SDP també parla de crear un punt d’informació al pont de la Vall del Madriu i un centre d’interpretació´. També es considera necessari potenciar el pla de gestió, de forma consensuada entre els quatre comuns i sempre mirant d’evitar “la massificació”.

La quarta llista en discòrdia, Terceravia, és la que menys referència fa al Madriu al seu programa. De fet tot just una, a l’apartat de medi ambient i bàsicament per comprometre’s a “apropar-la a la ciutadania”. Sobre l’accés, no es pronuncien.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending