La feblesa del 'cas BPA', per Anònim

Comentaris

La feblesa del \'cas BPA\', per Anònim
La feblesa del \'cas BPA\', per Anònim

ANÒNIM

No entenc que per la maleïda política (barrejada amb la justícia) una persona pugui estar privada de llibertat de forma injusta com ho està el Joan Pau.

Tot sembla que va començar amb la política espanyola, que per tal de destruir l’expresident Pujol quan va abraçar la deriva independentista i salvar així  la unitat d’espanya  va enviar una delegació al Tresor dels USA demanant que ataquessin BPA perquè era un banc on es blanquejaven milers de milions de dòlars (el rerefons real era que es creia el banc dels Pujol, quan en realitat ho havia estat Andbank, però per això no podien demanar que destruïssin un banc). Les proves que Espanya va donar a USA contra BPA van ser tres casos que estaven judicialitzats a Andorra i a Espanya (per tant eren ben públics).

Mentrestant, Espanya anava preparant la liquidació de Banco Madrid per quan arribés l’acusació del Tresor dels USA contra BPA. Així, quan va arribar, en 15 dies les autoritats espanyoles (caracteritzades normalment per una justícia molt lenta) van tenir Banco Madrid en liquidació, acusant-lo de blanqueig i emparant-se en què no podien fer menys del que havia fet Andorra amb la matriu (tant l’INAF com el propi Govern).

Quan el Tresor americà va fer marxa enrere en veure la feblesa dels seus arguments, i va aixecar l’acusació, es va quedar tot en una situació d’enfrontament intern andorrà com mai no s'havia vist (a Espanya ja tant li feia el que passés a Andorra, i a la resta de països encara més), i ara, un cop s’ha triat aquesta via i no la del diàleg, resta per passar la guerra oberta en la que només pot guanyar un dels dos contendents (amb els danys col·laterals que això comportarà, i que a hores d’ara, ningú no pot avaluar).

Per això, tenir al Joan Pau a la presó es una carta bona per jugar per part de les autoritats, per justificar que Andorra es un país molt autoexigent (més que ningú), i que imparteix justícia implacable.

Tard o d’hora, les coses s’hauran de posar al seu lloc, i si no, el temps s’encarregarà de fer-ho.

El trist és que la vida d’una persona no pot fer marxa enrere en el temps, i els 500 dies trets a la seva família no els hi tornarà ningú.

Estem veient aquests dies acusacions molt dures a nivell internacional (querella criminal inclosa) contra el ministre de Finances i la resposta és que aquí no passa res. O tots moros o tots cristians, no? Ni tan sols s’obre una investigació? Sembla com si es donés ja tot per jutjat. I per una banda el Joan Pau fos culpable de tot i el ministre de Finances innocent de tot.

Comprenc que si el Govern reconeix haver actuat diguem-ne desproporcionadament, hauria d’assumir unes indemnitzacions que no pot afrontar, però no és just pretendre concentrar les culpes del problema provocat en un banc que feia el mateix que els altres quatre (pel que a suposat blanqueig es tracta).

Aprofitar el poder que confereix la cosa pública per abusar de l’autoritat culpant al Joan Pau basant-se en la dubtosa declaració (després bastant rectificada per ell mateix) de Rafael Pallardó, i tancar-lo durant 500 dies de forma preventiva, i acusar a una munió d’empleats del banc de ser delinqüents per haver complert amb les lleis andorranes (no ens enganyem, doncs tots sabem que permetien coses que a d’altres països eren prohibides), segons diuen les auditories, els comunicats tècnics, les inspeccions, etc.... Potser s’hauria de revisar tot això.

Està clar que qui mana són els americans. Però quan es van desentendre de l’acusació feta a petició, el problema ha quedat circumscrit a Andorra, i seguir mantenint al Joan Pau a la presó no aporta cap solució ni ajuda a trobar-la.

Com he dit, sembla que la cosa ja està jutjada, i que ara del que es tracta és de trobar les faltes, per estranyes i rebuscades que siguin, suficients com per justificar allò que s'ha actuat.

Si s’ha de jutjar a qui sigui, que se’l jutgi, però tenir-lo tancat de forma preventiva adduint motius espuris com els que s’han usat aquí (sobretot després de tant temps com ha passat) no parla bé del sistema judicial.

No sé com acabarà tot aquest embolic, però demano a qui ho hagi de fer, que no es busqui fer més mal a una família que ja n’haurà d’aguantar prou, agafant pels pèls les lleis per perllongar la presó preventiva. Hi ha sistemes de seguretat prou bons i usats internacionalment com per tenir-lo confinat a casa seva amb mitjans de vigilància. Deixeu-lo anar ja!

Signaria amb el meu nom, però en aquest estat policial on es tria als culpables abans de ser jutjats, em fa por dir qui sóc per les represàlies (clients de BPA que no han passat a Vall Banc, empleats de BPA acomiadats, directius triats a dit com a imputats i querellats, etc...) que s’estan prenent a tots nivells  contra qui no combrega amb les idees dels bons andorrans. 

Comentaris

Trending