La duana andorrana incrementa la vigilància sobre l’entrada de divises

Més control sobretot respecte vehicles espanyols per evitar que s’introdueixin al Principat més de 10.000 euros per persona

-
-
La duana andorrana ha reforçat els darrers dies -i avui, per exemple, era visible- el control d’accés de divises al Principat. Formalment, es tracta de fer complir les normatives que impedeixen passar més de 10.000 euros. Ni es pot introduir a l’Estat espanyol aquesta quantitat procedent d’Andorra ni a la inversa tampoc.

Les diverses fonts consultades han assegurat que hi ha instruccions explícites als funcionaris perquè incrementin la vigilància per a la detecció d’eventuals grans entrades de capitals. I encara que s’aturen vehicles de diferents matrícules, la prioritat és controlar automòbils espanyols. En aquest sentit, algunes de les fonts consultades han explicat que malgrat que òbviament la mesura es dicta des de l’administració andorrana, s’estaria fent en cooperació amb les autoritats espanyoles.

Entre dos i tres agents s’estarien dedicant gairebé en exclusiva a reforçar el control en matèria de divises i així donar compliment a la normativa en matèria de cooperació penal i internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme, que va incorporar ja fa alguns anys aquelles obligacions derivades de l’acord monetari.

Un dels articles de l’esmentada llei imposa que “tota persona física que entri o surti del Principat i sigui portadora de diners en efectiu igual o superior a 10.000 euros o el seu contravalor en moneda estrangera ho ha de declarar a la Duana…". És el mateix model que aplica Espanya en el seu punt de control i que durant algunes temporades s’ha fet un fart de caçar diners que baixaven ‘Valira avall’. L’Estat veí deixa al viatger només amb 1.000 euros en el que s'anomena quantitat de supervivència. 

Andorra, en canvi, quan no es fa la corresponent declaració, el que pertoca és que “els funcionaris de la Duana intervinguin el 25% de l'excés sobre 10.000 euros amb un mínim de 600 euros, que es constituirà en garantia de les sancions que eventualment resultin del procediment sancionador”. Es consideren diners en efectiu els xecs, xecs de viatge, pagarés i ordres de pagament, a banda, evidentment, dels diners en metàl·lic. L'incompliment de l'obligació de declarar té la consideració d'infracció greu amb una multa mínima de 600 euros fins el 25% de la quantitat en excés de 10.000 euros.

Comentaris (3)

Trending