La dona que pot ser clau per al futur de Saetde... i Ordino-Arcalís

Comentaris

La dona que pot ser clau per al futur de Saetde... i Ordino-Arcalís
La dona que pot ser clau per al futur de Saetde... i Ordino-Arcalís

Sheena Passfield. El seu nom segurament passa ben desapercebut per a la majoria dels ciutadans del Principat. I de més enllà. Però aquesta dona pot ser clau, decisiva, en el futur immediat de Saetde-Grandvalira i, qui sap, si potser també d’Ordino Arcalís. En les seves mans hi ha una part important que s’acabi fent una important inversió al domini esquiable de Pas de la Casa i Grau Roig. Passfield és la consultora financera que avalua la viabilitat -ja l’ha avaluat de fet- de l’entrada de capital estranger a Saetde per via de l’adquisició de les accions del comú d’Encamp i, després també, d’una part del paquet accionarial que avui està ja en mans privades.

A Sheena Passfield ja la coneixen alguns actors del món de la neu del Principat. Però sempre ha estat en un segon pla. Sempre se l’ha presentat com la mà dreta, la persona de confiança, dels propietaris de l’estació tirolesa de St Anton, als Alps austríacs i un dels complexos hivernals referents a Europa. Persones que l’han pogut conèixer en algunes trobades que s’han mantingut i es mantenen des de fa mesos al país i fora d’ell en destaquen la seva capacitat per plasmar idees i projectes en paper, per moure’s entre importants balls de xifres, per fer números en definitiva. “Si algú es pensava que tot era fum i que no hi havia res, anava errat”, han explicat les fonts consultades, que han assegurat que si no s’acaba materialitzant l’entrada de capital estranger en el domini encampadà serà perquè les negociacions no arribaran a bon port. Però les propostes hi són. “En ferm i seriosament”, han indicat les fonts.

De fet, ja hi va haver contactes a molt alt nivell amb EMAP. Durant mesos, l’entrada d’un inversor estranger a Pal-Arinsal semblava que acabaria sent una realitat. Una part d’aquells mateixos inversors són els que estan ara rere la proposta per accedir a Saetde i, d’aquesta manera, començar a operar a Grandvalira. El grup inversor es va anar perfilant. I si en aquella història era un col·lectiu més heterogeni amb un fons americà com a principal actiu locomotor i els austríacs en un segon terme més aviat com a soci logístic, ara és l’entorn dels propietaris de St Anton els qui tiren del carro. I Sheena Passfield n’és el referent sobre el terreny. Qui està treballant en la quadratura del cercle. O millor, dels números.

Sheena Passfield és des del febrer de l’any passat la màxima accionista de la societat andorrana Mountain Peak Developments. Seria en principi des d’aquesta societat que es vehicularia una eventual inversió. El comú d’Encamp ja està al cas de la situació. I, segons les fonts, tindria una proposta més o menys concreta damunt la taula. No n’han transcendit els detalls, per ara, encara que sí que han assegurat els consultats que la intenció és poder adquirir les accions comunals a canvi d’assumir la gestió del Funicamp i promoure una forta inversió tant a les pistes d’esquí de Pas i Grau Roig com al poble d’Encamp. 

Un fons ubicat a Londres

D’allò que explica Passfield en el seu perfil de LinkedIn, i del que han assegurat les fonts consultades, la participació en el domini esquiable ha d’anar acompanyat amb un projecte immobiliari. De fet, aquest ja va ser un dels esculls que va impedir que avancés més del que ho havia fet la negociació amb el comú de la Massana i la societat pública que gestiona Pal i Arinsal. La consultora financera explica a les xarxes socials que està fent, a través de la societat andorrana de la qual és propietària i dirigeix, “una investigació de mercat” per a una inversió en el sector immobiliari i també que treballa per a un grup de capital privat britànic “per facilitar una important inversió en la infraestructura d’esquí”. També parla d’una “inversió en un projecte immobiliari de gran luxe”.

El grup de capital britànic és un fons d’inversió ubicat a Londres que codirigeix un integrant de la família Schmidt-Chiari, la família que entre altres té sota el seu control l’estació de St Anton o ha estat històricament lligada al Banc d’Àustria, per posar dos exemples. També està emparentada amb la casa reial de Liechstentein. L’interès per participar accionarialment de Saetde -fins a esdevenir-ne majoritari- és tan gran que, segons les fonts consultades, ja s’haurien transferit cap al Principat algunes notables sumes de diners per poder fer les primeres aportacions només hi hagi un acord en ferm. Però això encara no és clar quan pot passar. El procés, han assegurat les fonts, no serà breu. I el comú d’Encamp voldrà anar amb peus de plom. Cal un consens social ampli, segons que han indicat les fonts consultades.

Sheena Passfield. nascuda a Londres el 1964 i formada en geografia a la Universitat de Kent entre els anys 1983 i 1986, va aterrar al Principat el 2014 amb la intenció de fer quallar l’entrada de capital estranger a Saetde. D’entrada es va integrar com a consultora independent en la societat consultora Result Internacional (RINSA), amb seu a l’avinguda Carlemany xamfrà carrer de la Unió. Va ser en aquella firma de l’agost del 2014 al gener del 2015. Ha treballat en l’elaboració d’una ‘due diligence’ per a una empresa interessada en l’adquisició d’un gestor d’actius al Principat. Amb anterioritat sempre ha estat vinculada a firmes de primer nivell en àrees relacionades amb la inversió financera i el màrqueting. Ha treballat per dos monstres de les assegurances com Aegon o Aviva. I per Legal and General Investment Management (LGIM). També per la companyia dedicada a la creació de serveis intel·ligents Capita i per Pradero Solar, dedicada a les energies renovables.

L’opció (liberal) per a Ordino

Passfield pot no ser clau només per a Saetde. També podria tenir coses a dir en relació a Ordino Arcalís. Segons ha pogut saber l’Altaveu, rere els inversors que la candidatura liberal liderada per Sandra Tudó i Eva Choy assegurava que tenia en cartera per poder invertir al camp de neu ordinenc hi hauria també el fons londinenc lligat a la família Schmidt-Chiari i que, com s’ha dit, els interessos del qual en certa manera els representa la consultora anglesa a través de Mountain Peak Development. Però l’estratègia en aquest cas és lleugerament diferent de la que s’estaria seguint en el cas d’Encamp.

Si davant Saetde Sheena Passfield hauria estat més o menys activa des de la discreció i la prudència, en el cas d’Arcalís l’hermetisme és total. Per què? Doncs, segons fonts consultades, malgrat que en el cas d’Encamp hi ha un interlocutor públic els títols accionarials del qual són els que interessa d’entrada (els del comú), també és cert que els accionistes privats de la societat que gestiona l’estació de Pas de la Casa i Grau Roig veuen bé l’arribada del fons ubicat a Londres però amb vincles austríacs. Els Schmidt-Chiari volen ampliar terreny en el camp de la gestió d’infraestructures d’esquí però sense estar sotmesos a l’alta fiscalitat que han de fer front a Àustria, segons les fonts. Tenir el suport de l’accionista majoritari, en aquest cas privat, ha fet a Passfield i el fons de la família que controla St Anton ser lleugerament més proactius.

Però no és el cas d’Ordino. Arcalís és totalment de titularitat pública. I l’inversor no apareixerà del tot si no hi ha primer una manifestació clara del comú d’allò que vol. O dit d’una altra manera: pretenen els inversors angloaustríacs que sigui la corporació que posi un concurs sobre la taula i, si el troben convenient, ja hi participaran. Les fonts consultades han afirmat que “el que no volen és fer-los la feina perquè després aparegui un altre operador i se li acabi adjudicant el projecte”. I al comú, del tot del tot, aquests inversors no els són del tot desconeguts.

Quan el grup inversor llavors capitanejat per un fons americà però ja amb els austríacs en el conglomerat mantenia converses amb EMAP i el comú de la Massana per entrar en l’accionariat de Pal i Arinsal, l’entorn d’aquells inversors ja van mantenir algun contacte, ni massa intens ni massa important, que quedi clar també, amb el llavors cònsol d’Ordino, Ventura Espot. De fet, Espot va arribar a deixar caure en alguna ocasió que els havia arribat alguna proposta. Una, com a mínim, era aquella. Però escaldats com van quedar de tractar amb una corporació pública, la massanenca, i no sortir-se’n, ara van amb peus de plom. I en el cas d’Ordino la cosa està molt i molt verda. Però no impossible. També és cert que els qui llavors, amb EMAP, dirigien el ‘cotarro’ eren homes de negocis americans. Ara són europeus. És dona i es diu Sheena Passfield.

Comentaris

Trending