La Diada andorrana a Prada obre el procés participatiu sobre l’economia circular

El Govern modificarà la llei de residus i es farà un pla amb la col·laboració dels sectors implicats

Les jornades a Prada de Conflent en una edició anterior.
Les jornades a Prada de Conflent en una edició anterior.
El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell ha afirmat durant la 32a Diada andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que s'ha celebrat aquest diumenge a Prada de Conflent, que s'ha iniciat el procés participatiu tan necessari sobre economia circular a Andorra. Rossell ha anunciat que es modificarà la llei de residus, es reduirà el consum excessiu de plàstic, el malbaratament alimentari i la pressió sobre els recursos naturals. També ha dit que amb el pla d'economia circular es crearan llocs de treball.

L’economia circular és un dels eixos tant en l’àmbit nacional com en l’internacional per respondre a les problemàtiques mediambientals de la societat actual. És una estratègia que té per objectiu reduir tant l'entrada dels materials com la producció de deixalles verges, tancant els cicles o fluxos econòmics i ecològics dels recursos. El lycée Charles Renouvier de Prada de Conflent ha acollit una trentena de ponències, 23 de presencials i set virtuals, al voltant de l'economia circular i Andorra.

Cada habitant genera 1,64 quilograms de residus per dia

El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell ha posat de manifest l'aposta del Govern pel pla d'economia circular i que es tindrà en compte en la seva elaboració l'opinió i es  dels sectors implicats. L'eix de pla serà una gestió òptima i eficient dels residus. En aquest sentit, la directora del centre de tractament de residus (Ctrasa), Cristina Rico ha assenyalat que a Andorra, segons les dades del 2015, la producció de residus per habitant i dia és de 1,64 quilograms. El 36% es tracten a plantes de reciclatge, el 63% es valoritzen energèticament i només l'1,5% es porten als abocadors. Rico, però, recorda que "el més important és no produir el residu" o, com afirma la doctora en educació mediambiental Marta Fonolleda, "en valoritzar-los en comptes de generar-los".

La jornada ha tingut nombrosos exemples d'aplicació de l'economia circular. Lydia Magallón ha parlat del comerç de proximitat, els productes locals i la reutilització, el doctor en economia Joan Mir ho ha fet sobre la sosteniblitat del model turístic a les Balears, Rosa i Josep Maria Vallès, del grup Refesa, han recordat que la seva família va ser la primera en exportar ferralla d’Andorra, valoritzant els residus, i la consellera general Berna Coma reivindicant el sector primari com "un gran valor per a la transformació del model social i econòmic". El conseller general de terceravia-Unió Laurediana, Josep Majoral ha subratllat el paper de la fiscalitat per contribuir al desenvolupament de l'economia circular.

El 95% de la producció d'energia elèctrica del país és d'origen renovable

El director general de FEDA, Albert Moles, per la seva part, ha destacat  la importància de l'energia en l'economia circular. Ha indicat que el 95% de la producció d'energia elèctrica d'Andorra és d'origen renovable. L'objectiu és incrementar la producció nacional per poder cobrir el 30% de la demanda l'any 2030. Tot un catàleg de propostes i de bones intencions però la millor conclusió a un dia de debat l'ha posat el director d’Inversions de Crèdit Andorrà Asset Management, David Macià quan ha opinat que "hem d'aconseguir que l'economia circular surti a compte econòmicament". Aquesta és la clau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending