La ‘crisi notarial’ tensa el consell de ministres

Els interessos de la titular de Cultura en el sector han portat el Govern a modificar la solució prevista per la manca de fedataris públics

El cap de Govern, Xavier Espot (quan encara era ministre de Justícia i Interior, el 2016), al costat del recentment cessat notari Josep Estañol.
El cap de Govern, Xavier Espot (quan encara era ministre de Justícia i Interior, el 2016), al costat del recentment cessat notari Josep Estañol.

Les darreres reunions del consell de ministres han tingut moments de certa tensió, de cert neguit, de somriures i, literalment, de llàgrimes. La culpa de tot plegat, com a mínim, ha estat la situació viscuda pel sector notarial i la recerca d’una solució davant la certesa que hi havia un dels professionals del sector que acabaria deixant, d’una manera o altra, el càrrec. Els interessos en el sector de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha complicat l’escenari. Fins al punt que si no s’ha convocat un concurs oferint més places -primer en va ser una, després n'han estat dues- és per la posició mantinguda per la titular de l’esmentat ministeri.

Aquest darrer dimecres, la voluntat inicial del Govern, almenys aquesta era la proposta que va posar damunt la taula el ministeri de Justícia i Interior, és que s’acordés una ‘quota’ de tres nous notaris. La posició de Riva va portar finalment l’executiu a acordar que fossin només dues les places que inclou la convocatòria de nous notaris. Amb anterioritat, quan encara no estava ja formalment fora de joc Josep Estañol, s’havia arribat a plantejar la possibilitat de posar dos llocs de notari en concurs i l’oposició de la titular de Cultura va fer que d’entrada només es convoqués una plaça. La posició personal de Riva ha dificultat la feina del Govern i ha inquietat i enutjat tant una part del sector professional concret com molts d’altres professionals que tenen una relació molt directe amb els notaris.

Sílvia Riva era la número 3 del despatx Estañol, que queda inoperatiu una vegada l’executiu n'ha cessat el seu titular

Ningú no pot passar per alt que Sílvia Riva ha estat durant molts anys la número 3 de la notaria Estañol, just per darrere del titular del despatx i de Joan Quimesó, que en principi no es presentarà al concurs que ha avançat el calendari i que farà que al mes de setembre comencin els exàmens. Tampoc no és desconegut que l’ara titular de Cultura ja havia rebutjat amb anterioritat altres propostes polítiques per ser incompatibles amb la seva feina, que volia mantenir, i que fins i tot es va integrar al Govern amb posterioritat a la seva elecció justament perquè havia de tancar dossiers laborals. 

Riva voldria ser notària i per això, segons fonts del sector, s’hauria oposat obertament a què ja ara es convoquessin totes les places necessàries i ja no hi hagi lloc per una nova convocatòria en un termini de temps relativament curt. És a dir, quan acabi la legislatura. Des del propi sector, i també des del món de l’advocacia o el món immobiliari, s’avalava l’opció que ja ara hi podria haver necessitat de tres nous fedataris públics. Si ara s’elegissin tots tres notaris i en un termini relativament breu -dos, tres, quatre anys- no hi hagués necessitat de nous professionals notarials, Riva quedaria fora de joc.

La notària Rosa Ferràndiz serà l’encarregada de custodiar el protocol del recentment apartat fedatari públic, que està de baixa per una malaltia que el durà a la invalidació professional

La situació no ha estat fàcil de gestionar dins del consell de ministres, segons que han confirmat diverses fonts, que alhora han assegurat que la valentia del titular de Justícia, Josep Maria Rossell, ha estat encomiable, entre altres coses perquè aquest dimecres passat va defensar la necessitat de cessar Josep Estañol i posar fi al serial i als dubtes de si hi havia tres o quatre notaris operatius al país. Tal com va avançar ahir ‘Diari d’Andorra’ i es va evitar d’explicar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el Govern va decidir cessar Estañol després que aquest demanés per carta ser rellevat de les seves funcions per la malaltia que pateix i que l’invalidarà laboralment en un termini més o menys breu de temps.

Com que aquesta situació ja es coneixia des de, com a mínim, l’abril de l’any passat i no hi havia manera de treure l’entrellat de tot plegat, l’executiu va decidir tirar pel dret i vist que Estañol demanava ser rellevat però la seva situació formalment no s’esqueia en cap dels supòsits recollits en la Llei del notariat, el va cessar. Estañol ja no és notari malgrat que aquest dissabte, per exemple, el lloc web del seu despatx continuava operatiu. Des de divendres la notària Rosa Ferràndiz és la custòdia del protocol que deixa el cessat notari. Així es va acordar en el marc d’un sorteig entre els tres notaris que continuen operatius.

Isidre Bartumeu desfulla la margarita

El president de la cambra de notaris, Joan Carles Rodríguez Miñana; l’esmentada Ferràndiz i Isidre Bartumeu hauran, de moment, assumir la feina que Estañol assumia. Segons fonts coneixedores, el seu despatx era el segon més actiu dels quatres, realitzant uns 3.000 actes anuals. Caldrà veure com es va assentant tot plegat. I caldrà comprovar que no hi ha altres moviments. Fonts del sector han assegurat que malgrat descartar-ho en un primer moment, Bartumeu encara té sobre la taula la proposta de fer-se càrrec de la ‘family office’ a Espanya de l’empresari mexicà Carlos Slim. De fet, Isidre Bartumeu serà la setmana que ve a Madrid per negociar novament la possible incorporació a l’esmentada posició.

Pel que fa el concurs per a la provisió de nous notaris, dos en concret, s’han avançat els terminis. I el marge per poder presentar la candidatura passa del maig al març. Les proves començaran el setembre, amb la qual cosa es dóna menys marge als eventuals aspirants -entre els quals es preveu que hi hagi alguns advocats, professionals de les notaries encara en actiu o la batlle en excedència Maria Àngels Moreno- per poder preparar un duríssim temari. Fins al punt que pot donar-se el cas que el tribunal seleccionador es trobi entre la pressió d’haver de proveir el país de nous fedataris públics i haver d’abaixar el llistó de l’exigència que seria recomanable atès que no és evident, s’ha dit, amb quin nivell de preparació podran arribar els candidats als exàmens.

Comentaris (13)

Trending