La Comissió Europea continua assenyalant Andorra en la prellista de paradisos poc lleials amb la UE

Comentaris

La Comissió Europea continua assenyalant Andorra en la prellista de paradisos poc lleials amb la UE
La Comissió Europea continua assenyalant Andorra en la prellista de paradisos poc lleials amb la UE

El comissari europeu d’Afers Econòmics, el francès Pierre Moscovici, continua tenint entre cella i cella Andorra. Metafòricament, és clar. O això és el que es desprèn de les comunicacions emeses aquest dijous per la Comissió Europea (CE), que continuen mantenint el Principat entre els 44 candidats a formar part d’una llista, que serà definitiva el 2017, en què la UE marcarà els països tercers “que rebutgen un joc lleial”, en paraules del comissari.

Els 44 territoris ‘seleccionats’, i entre els quals hi ha Andorra, compleixen, a criteri de la UE, la doble condició de presentar algun tipus de carència des del punt de vista de la transparència (relativa a l’intercanvi d’informació) i a més a més gaudeixen o ofereixen una tributació baixa. Malgrat els acords de transparència amb la UE, la Comissió continua veient problemes de transparència amb Andorra.

La Comissió Europea ha estudiat desenes de territoris. Països tercers. Ha deixat fora de l’anàlisi països que no tenen relacions significatives amb la UE (com ara Paraguai) o no tenen un sector financer que es consideri desproporcionat (com ara Rússia). També es deixen al marge països sobre els quals no es tenen prou dades (com el Vaticà) o territoris en vies de desenvolupament com pot ser Etiòpia. 

Una vegada feta el cribratge inicial, queden 86 territoris. Entre aquests, i segons diversos mitjans de comunicació, s’han identificat risc de falta de transparència en 58. I en aquest darrer grup hi ha 44 països en què a banda de la suposada poca transparència hi coincideix, també, la baixa tributació, ja sigui perquè hi ha acords preferencials (41 casos) o perquè hi ha una nul·la tributació per a les societats. Andorra és l’únic país que té signat un acord de transparència fiscal amb la UE -n’hi ha cinc- que combina a parer de la Comissió els dos factors de risc. El de transparència i el de baixa tributació. Amb els altres quatre territoris que tenen acords amb la UE, la CE no hi veu cap problema de transparència. Només hi objecta la tributació baixa.

La Comissió ha deixat clar que aquest llistat de 44 territoris no pot ser considerat “com una llista inicial de la UE” sobre paradisos fiscal. A parer de l’organisme europeu, hi ha països que “no constitueixen una amenaça per a les bases imposables dels estats membres”. A més a més, es recorda que hi ha molts països que d’ara a final del 2017, quan s’emetrà la llista definitiva, poden desaparèixer. En tot cas, abans de final d’aquest 2016, els 28 han d’acordar quines sancions s’imposaran als països que acabin figurant en la llista definitiva.

A banda d’Andorra, en aquesta primera llista de 44 territoris hi apareixen noms com els de Bermuda, Belize, Brasil, Marroc, Israel, Perú, Panamà, Hong Kong, Bahames, Tunísia, Turquia. Jersey, les Seychelles, Aruba, Illes Verges, Illes Caimán o Guernsey.

Comentaris

Trending