Es dispara el malestar a Ordino amb pares portant els fills a urgències amb noves erupcions

La impossibilitat per ara de detectar quin és l’agent que està causant irritacions i molèsties més o menys greus entre l’alumnat de l’escola francesa ordinenca desconcerta 

-
-
Alguns pares estan portant els seus fills, alumnes de l’escola francesa d’Ordino, al servei d’urgències de l’hospital després que els menors s’hagin començat a queixar dels ganglis i la més que possible inflamació. En tot cas són noves erupcions o rebrots de les anteriors que en principi no passen de ser lleus. És un capítol més del serial que viu aquest centre escolar des de dimarts passat i que no hi ha manera de resoldre. La impossibilitat per ara de detectar quin és l’agent que està causant irritacions i molèsties més o menys greus entre l’alumnat de l’escola francesa ordinenca desconcerta i està començant a generar molt malestar.

Després de la reiteració, divendres, de l’episodi d’irritació cutània sofert per alumnes de l’escola francesa d’Ordino, el confinament dels principals espais lectius del centre s’ha mantingut. Però això no ha tret que hi continuï havent molèsties i irritacions. Aquest matí set escolars no han acudit a classe al·legant els seus pares o tutors que no hi anaven per precaució davant l'episodi d'urticària. Vuit menors més han presentat noves indisposicions, afeccions cutànies tot i que lleus. A primera hora d’aquesta tarda les molèsties han passat a ser d’un altre tipus i alguns pares -els de tres menors en concret- han començat a acudir a l’hospital perquè els atenguessin. Segons el Govern, són rebrots mínims i lleus.

Les plantes de primària i de maternal del centre escolar ordinenc romandran tancades durant dies. Quants no se sap i la situació que s’està vivint aquest migdia encara ho complica tot més. La dificultat per trobar l’origen de la irritació cutània soferta per un important nombre d’alumnes obliga les autoritats sanitàries a ser molt prudents. Només el fet que es localitzi l’element causant de la irritació podria facilitar l’establiment d’un calendari d’actuacions clar. Sinó caldrà anar avaluant gairebé dia a dia. El que sembla clar és que difícilment durant aquesta setmana es tornarà a la normalitat.

Els alumnes han estat reubicats durant el dia d’avui en diferents espais comunals (com la ludoescola) i en el recinte de l’Escola andorrana, que també està situada al complex Germans de Riba però que en cap moment no ha patit cap anomalia. Divendres es va acordar la clausura de les dues plantes esmentades i aquesta es mantindrà. Ja es va informar a la junta directiva de l’associació de pares per part de responsables d’Educació i de Salut que per ara no s’havia localitzat l’origen de la irritació, i la situació es manté exactament igual. Aquest matí diversos operaris de Govern treballaven al centre escolar tant en la recerca de noves mostres per analitzar com en la ventilació i neteja d’uns espais que, en alguns casos, queden d’allò més enclaustrats.

Segons les fonts consultades, moltes de les analítiques fetes des que dimarts hi va haver el primer episodi de l’erupció cutània en 47 escolars i un col·laborador educatiu han donat negatiu. Però encara queden resultats per rebre. S’espera que una bona part d’aquests arribin durant la jornada d’aquest dilluns. A més, en les darreres hores s’han agafat noves mostres per analitzar i anar descartant qualsevol dubte o sospita. Així, s’han detectat algunes taques a la façana del centre que també seran estudiades. Alhora, es farà analitzar uns materials similars al cartró que es van portar des de l’exterior al centre la setmana passada per veure que no continguessin àcars o fibres que haguessin pogut originar la contaminació irritant. Les fonts consultades reconeixen que el pitjor que pot passar és que no es localitzi el focus exacte del problema i que s’hagi d’acabar de treballar i prenent decisions en base a suposicions i descarts.

-

Relacionat

Clausuren les dues plantes principals de l’escola francesa d’Ordino per evitar nous ensurts
Una ambulància a la porta del complex educatiu Germans Riba d'Ordino.

Relacionat

Els escolars d’Ordino novament afectats d’urticària han accedit a espais ‘prohibits’
Una ambulància en les immediacions del complex escolar ordinenc Germans Riba.

Relacionat

Els espais ‘sospitosos’ de l’escola francesa d’Ordino es mantindran tancats per precaució
Una ambulància a la porta del complex educatiu Germans Riba d'Ordino.

Relacionat

L’escola francesa d’Ordino recupera la ‘normalitat’ després de l’ensurt de l’erupció cutània
-

Relacionat

Un problema en els conductes de ventilació s'apunta com a causa de la intoxicació d'Ordino
L'escola francesa d'Ordino.

Relacionat

Una quarantena d'alumnes i un col·laborador de l'escola francesa d'Ordino afectats per una reacció cutània

Comentaris

Trending