Els espais ‘sospitosos’ de l’escola francesa d’Ordino es mantindran tancats per precaució

Fins que no es tinguin els resultats de totes les analítiques que s’han realitzat els darrers dies no s’aixecaran les mesures ja que ara per ara no s’ha trobat el causant de la intoxicació d’escolars

Una ambulància en les immediacions del complex escolar ordinenc Germans Riba.
Una ambulància en les immediacions del complex escolar ordinenc Germans Riba.
Els espais on suposadament es va originar la intoxicació que va causar reaccions cutànies i molèsties digestives a prop de mig centenar d’alumnes de l’escola francesa de primera ensenyança d’Ordino romandran tancats de manera preventiva i fins que no es tinguin els resultats de totes les anàlisis que s’han practicat. Les primeres analítiques realitzades i de les quals ja se’n sap la resposta no han permès constatar cap anomalia ni la presència de cap tòxic. I com que no se sap per què hi va haver la intoxicació, per ara es mantenen activades totes les mesures.

Això sí, el funcionament de centre es manté amb total normalitat i el Govern treballa de manera coordinada tant amb la delegació de l’ensenyament francès a Andorra com amb la direcció del centre, segons que ha explicat el Govern en una nota informativa enviada aquest dijous als pares. En aquesta comunicació s’hi exposen a grans trets les actuacions dutes a terme arran del “malestar lleu” que presentaven alguns alumnes de l’escola francesa aquest dimarts.

S’informa que malgrat el caràcter lleu de les afectacions -que van tenir abasts diferents en 47 alumnes d’onze a tretze anys i en una col·laboradora educativa adulta-, “es van desplaçar a les instal·lacions escolars tant la metgessa i tècnics del ministeri de Salut, un metge del SUM i dues infermeres per fer una primera exploració dels infants, així com una dotació de bombers de la Massana per determinar les causes que van provocar aquest episodi puntual”.

En algun cas s'ha demanat als pares que es netegin amb cura els utensilis que es duen de casa per assegurar que els desinfectants que s'han usat aquests dies no s'han incrustats en el teixit dels tovallons, per exemple

La nota continua dient que durant el vespre del mateix dimarts com l’endemà, és a dir, aquest dimecres, “una empresa especialitzada en la qualitat de l’aire va procedir a una inspecció dels espais escolars i a la recollida de diferents mostres”. Són aquestes les que de moment no han permès detectar cap anomalia. Però com que hi ha analítiques els resultats de les quals encara s’allargaran, doncs d’aquí que es mantinguin les mesures cautelars en relació amb els espais.

També s’ha fet una neteja exhaustiva dels espaus comuns com ara el menjador. Això ha fet, i ja no ho contempla la nota informativa governamental, que en alguns casos, s’hagi demanat als pares que s’encarreguin de netejar elements que porten de casa com tovallons o les bossetes que fan servir per dur aquests utensilis d’higiene. Més que res per garantir que els desinfectants usats per a higienitzar els espais comuns no actuïn de tòxics si han quedat incrustats en els teixits. 

Demanda d’informació socialdemòcrata

D’altra banda, i en relació amb la mateixa qüestió, el grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat una pregunta que el Govern haurà de respondre per escrit i que versa sobre els protocols activats arran de la intoxicació a l’escola francesa d’Ordino. Els socialdemòcrates volen saber, per una banda quin és el protocol que el ministeri de Salut activa en aquests casos, si s'actualitza periòdicament i si es fa una avaluació del seu funcionament

La consellera general i president del PS, Susanna Vela, pretén saber quins són els canals de comunicació que s'estableixen amb els responsables del ministeri titular d'Educació, els de la delegació de l'ensenyament francès i els pares del centre escolar afectat; pel que fa a la comunicació a les famílies, des del PS volen saber com i en quin moment s'informa les famílies del centre escolar afectat. El grup socialdemòcrata també demana quines són les mesures preventives i quan temps es mantenen, quines són les anàlisis i les proves que es porten a terme i qui n'és el responsable de la investigació

Finalment, el PS vol saber la causa de la intoxicació -que per ara es desconeix- i quines mesures s'aplicaran per evitar un altre episodi similar. "La idea és obtenir informació sobre el protocol i com es fa la comunicació: aquests dies hem pogut copsar la preocupació de les famílies en estar poc informades sobre el que s'havia de fer. La comunicació fluida és important perquè les famílies es puguin fer al càrrec, i no només les famílies del centre escolar francès, sinó també de l'andorrà, que és contigu”.

Una ambulància a la porta del complex educatiu Germans Riba d'Ordino.

Relacionat

L’escola francesa d’Ordino recupera la ‘normalitat’ després de l’ensurt de l’erupció cutània
-

Relacionat

Un problema en els conductes de ventilació s'apunta com a causa de la intoxicació d'Ordino
L'escola francesa d'Ordino.

Relacionat

Una quarantena d'alumnes i un col·laborador de l'escola francesa d'Ordino afectats per una reacció cutània

Comentaris

Trending