Els escolars d’Ordino novament afectats d’urticària han accedit a espais ‘prohibits’

Salut i la direcció de l’escola francesa amplien la zona de confinament i traslladaran els alumnes de maternal en un edifici proper fins que se sàpiga la causa de la irritació per evitar nous ensurts

Una ambulància a la porta del complex educatiu Germans Riba d'Ordino.
Una ambulància a la porta del complex educatiu Germans Riba d'Ordino.
El nou episodi d’urticària que ha afectat, encara que molt lleument, una vintena d’alumnes del primer cicle de l’escola francesa d’Ordino té una explicació relativament senzilla: els escolars, acompanyats d’adults, probablement els dos que també han patit algunes irritacions, han accedit als espais ‘sospitosos’ de contenir l’origen de la infecció i que des del ministeri de Salut s’havia demanat que no s’empressin. Efectivament, aquests espais no s’havien precintat de manera formal. Per evitar nous ensurts, la zona de confinament s’amplia i es trasllada a un edifici proper els alumnes de maternal.

Diverses fonts han confirmat que tots els nens que aquest matí han tornat a notar els efectes de la urticària, encara que de manera molt lleu, han acudit a cercar materials als espais ‘prohibits’. Han anat a recuperar elements com ara motxilles. Aquest seria el motiu de la reaparició de la irritació, combinada, en alguns casos, amb el fet que gratant-se les zones afectades dimarts s’ha reproduït la sensació de coïssor i malestar. En principi, no hi ha cap afectació que tingui la més mínima transcendència. Però no es volen més ensurts. I tampoc mals entesos ni xocs entre l’administració andorrana i les autoritats escolars franceses.

Sia com vulgui, els responsables del ministeri de Salut han determinat confinar tota l'àrea on es localitzen les aules dels alumnes afectats per les irritacions aquesta setmana -dimarts i divendres- a l'escola francesa d’Ordino. Així, tota la zona de passadissos i lavabos pròximes a les aules dels alumnes afectats romandran tancades fins que es tinguin els resultats de les anàlisis. De la mateixa manera, tot i que les autoritats sanitàries han localitzat el focus en aquests espais, a demanda de la direcció de l'escola, i després d’un estira-i-arronsa per si s’havien incomplert o no aquest matí les indicacions donades per Salut i l’empresa encarregada de la valoració de les zones de risc, també es reubicaran els alumnes de maternal en un edifici proper. 

Una vintena d’alumnes d'entre 8 i 11 anys tornaven a presentar símptomes lleus de picors i urticària aquest divendres, després de l’episodi de dimarts

Efectius del SUM i tècnics de Salut han acudit aquest matí novament al centre escolar ordinenc després que la direcció de l’escola ha informat els ministeris de Salut i d’Educació que uns quants alumnes d'entre 8 i 11 anys tornaven a presentar símptomes lleus de picors i urticària. Els ministres Joan Martínez Benazet i Ester Vilarrubla, acompanyats dels seus equips s'han traslladat fins a l'escola francesa d'Ordino i han determinat prendre mesures de confinament addicionals. Els pares han estat informats i han pogut recollir els seus fills, tot i que s'ha ofert un servei de permanència fins a l'hora de tancament del centre. 

Durant el cap de setmana es continuarà amb la presa de mostres de les àrees afectades, es procedirà a ventilar tots els espais i es durà a terme una higienització exhaustiva del centre. Es preveu que dilluns es pugui disposar ja dels resultats de les primeres analítiques en profunditat sobre els dispositius de ventilació, on es considera que hi pot haver el gros del problema. De cara a la pròxima setmana, l'activitat lectiva es reprendrà de manera normal, tot i la redistribució dels alumnes en diferents espais. 

Encara que hi ha espais que són compartits al complex Germans de Riba entre l'escola francesa i l'andorrana, per ara totes les decisions que s'han adoptat, les afectacions i l'evacuació sols té a veure amb el centre francès. De fet, des de la direcció de l'Escola andorrana s'ha recordat als pares que no hi ha cap afectació en el desenvolupament de les classes i que no s'ha detectat cap alumne amb afectació cutània.

 

 

Comentaris (2)

Trending