La Cambra alerta d’una frenada de l’economia

L’enquesta de conjuntura revela que només la construcció continua en expansió davant l’alentiment de l’hoteleria i la indústria i les xifres de nou en negatiu del comerç

Miquel Armengol, durant la presentació dels informes.
Miquel Armengol, durant la presentació dels informes.

L’economia es frena. Almenys així es desprèn de l’informe de conjuntura del primer semestre de l’any fet públic aquest dilluns des de la Cambra de Comerç. L’únic sector que continua amb un creixement fort és la construcció, mentre que l’hoteler i la indústria han vist com, tot i seguir millorant, ho fan a un ritme molt més lent. I el comerç segueix en xifres vermelles. Des de l’entitat es considera que Andorra està rebent ja els primers efectes de la desacceleració que es viu a Espanya i a nivell internacional.

L’informe s’ha fet amb la participació de 418 negocis del país. La conclusió és clara: “La millora de l’activitat empresarial ha perdut ritme el primer semestre de l’any 2019”. De fet, l’únic sector que sembla oferir dades realment positives és el de la construcció, que “continua sent el més dinàmic” i que manté “un ritme expansiu molt notable”. Això sí, amb l’advertiment que “els nivells de producció encara són baixos i que el pes (...) sobre l’economia se situa molt per sota dels valors històrics d’abans de la crisi”. Per això, les empreses enquestades es mostren convençudes que durant el segon semestre “el fort creixement es continuarà consolidant”.

Així, el 63% dels participants en el sondeig qualifiquen de “bona” la marxa del negoci i, a més, gairebé la meitat (el 46%) asseguren haver treballat més en comparació amb l’any anterior. Segons la Cambra, la bona conjuntura s’explica per “l’impuls de la demanda d’habitatges, afavorida per un augment de la confiança de les famílies (...) i per un període llarg de facilitats financeres”. En canvi, es lamenta que s’ha alentit el ritme de contractacions d’obra pública.  

La construcció és l'únic sector que aixeca optimisme, tot i que la Cambra adverteix que els nivells de producció encara són baixos

Ara bé, és aquest l’únic dels quatre sectors analitzats les xifres dels quals conviden a l’optimisme. Dels altres tres, dos han vist frenat el seu creixement i un darrer, el comerç, segueix sense remuntar. Aquest darrer “segueix oferint els resultats més negatius” i es manté “en la línia dels baixos nivells d’activitat registrats els darrers anys”. Així, es percep “una preocupació evident per la manca d’impuls del consum i el baix poder adquisitiu dels visitants” en els quals influeixen “el context actual de desacceleració econòmica global” i, sobretot, el canvi d’hàbits dels clients. A més, no s’espera una millora a curt termini.

Les sensacions són especialment negatives als grans magatzems. Dels enquestats, el 78% asseguren haver registrat volums de facturació inferiors a l’any anterior. A nivell global, les vendes continuen disminuint malgrat els intents de remuntada via descomptes i ofertes que, però, no agraden als empresaris, ja que “en un context d’elevada competència i de disminució la despesa de consum, els beneficis se’n ressenten”.

A banda, el sector ha notat de forma important l’efecte del tancament de la carretera amb França viscut el mes de maig durant un període acumulat de prop de 532 hores. Fins a un 67% dels establiments del Pas de la Casa asseguren haver sofert una disminució interanual de la xifra de vendes, dada molt superior a la del conjunt de comerciants del país, que és del 47%.

Pel que fa a l’hoteleria, ha vist “frenat el fort ritme expansiu dels darrers tres anys” i “ha mostrat un balanç dels negocis més discrets”. Així, el grau d’ocupació “ha empitjorat força” i, a més, “les perspectives per al segon semestre del 2019 són les més pessimistes dels últims cinc anys, ja que l’empresariat anticipa la continuació de la desacceleració de la demanda”.

El comerç, que ja estava tocat, i l'hoteleria pateixen els efectes negatius del tall de la carretera amb França

En aquest punt, la Cambra alerta del “comportament menys favorable dels mercats emissors tradicionals –espanyol i francès- en un context de debilitament progressiu de les seves economies”. Es destaca de forma especial els mals resultats de l’enquesta als establiments de Canillo i d’Encamp, zones afectades també pel tall de la carretera amb França.

Situació similar es viu a la indústria que, de fet, no només es frena sinó que presenta “els resultats menys favorables dels últims tres anys” materialitzats en una evolució a la baixa de la producció, la primera des del 2014. A banda, “les perspectives, poc entusiastes, per al segon semestres són d’un deteriorament més intens”.

Així doncs, les conclusions de l’informe revelen que “el deteriorament del context internacional, i més en particular, la desacceleració de l’economia espanyola, està començant a afectar (...) l’andorrana, que està perdent impuls lentament”. A aquest factor extern, se sumen negativament “les dificultats que trobar per diversificar-se i evitar la forta dependència dels sectors turístic i financer”. De cara al segon semestre, i amb l’excepció de la construcció, s’alerta que se seguirà pendent impuls. Malgrat això, la previsió és que el 2019 encara es tanqui amb un creixement del PIB entorn del 2%.

Des de l’entitat, el seu president, Miquel Armengol, ha volgut incidir en els principals aspectes de preocupació per a les empreses. Per una banda, el fet que els visitants d’Andorra “són cada cop més low cost”, situació davant la qual “cal fomentar la implementació d’un model turístic més sostenible, que atregui un turisme de més llarga distància amb una despesa (...) més elevada”. Pel que fa al comerç, ha posat en relleu que es veu perjudicat “per la forta competència de l’on line” i que “la irrupció dels grans competidors digitals és una tendència global que s’ha de contrarestar amb una millora de la qualitat del servei i de la gamma de productes”. Així, “cal sobretot personalitzar l’oferta i millorar l’experiència i l’ús de la tecnologia de consum”.
 



Els estudis sobre l’aeroport, acabats el 2020

La Cambra ha explicat que, al llarg dels propers mesos, continuarà avançant en els estudis sobre la viabilitat o no d’un aeroport al país. Aquests haurien d’estar finalitzats l’any vinent i, de fet, també es duran a terme informes de viabilitat econòmica de la infraestructura. A banda, des de l’entitat també es continua analitzant les possibilitats de diferents projectes de connexions ferroviàries amb l’objectiu d’enllaçar Tolosa, Andorra i Barcelona.

Comentaris (4)

Trending