La Batllia reobre la investigació contra l’exministre Alcobé per corrupció i tràfic d’influències

Desenes de correus electrònics aportats a la causa per l’exconsellera Meritxell Mateu han portat la instructora de la causa a aixecar l’arxiu provisional que la seva antecessora havia dictat

-
-

L’exministre Jordi Alcobé torna a formar part de la investigació que la Batllia manté oberta per aclarir, en el marc del ‘cas BPA’, si alguns polítics van dur a terme actuacions penalment reprovables per afavorir un projecte social-laboral que tenia en marxa l’entitat bancària i que s’emmarcava, suposadament, en el procés d’obertura econòmica iniciat per Andorra. L’aparició d’uns correus electrònics van comportar l’octubre del 2016 la dimissió de la llavors consellera general Meritxell Mateu.

Des del moment que va quedar acreditada la relació laboral de Mateu amb BPA, també va transcendir obertament el vincle que hi havia tingut Alcobé. L’extitular d’Economia i Territori i d’Administració Pública havia també participat en assessoraments i elaboració d’estudis per a l’entitat bancària abans de la seva entrada al Govern, tot i que va allargar la col·laboració uns mesos ja estan a l’executiu i sabedor, aquest, suposadament, d’aquell vincle. El desgast que va generar tota aquesta situació també va acabar comportant la sortida del canillenc del Govern.

Ja fora de l’executiu -Alcobé va plegar un mes després que ho fes Mateu-, l’exministre va declarar com a encausat per uns presumptes delictes de corrupció i tràfic d’influències i el novembre del 2017, la llavors batlle instructora va arxivar provisionalment la causa contra ell. Quedava, doncs, momentàniament, fora de la investigació judicial, que es mantenia, almenys, sobre Meritxell Mateu i l’exdirector general de BPA Joan Pau Miquel. El rerefons de tot plegat seria un projecte per poder assegurar a la CASS personal que treballava per al banc però basats i establerts a l’estranger.

Per fer possible aquell projecte laboral, calien un seguit de modificacions legislatives que l’entitat bancària hauria intentat impulsar a través de Mateu, que suposadament, i això és el que s’investiga, faria de lobbista. L’ara exconseller general demòcrata Xavier Montané o la llavors ministra de Salut Cristina Rodríguez també apareixen citats, en reiterades ocasions, en els correus electrònics annexats a la causa però no s’ha considerat en cap cas que ells participessin en res que fos suposadament punible.

De fet, segons les fonts, una nova revisió dels documents feta per l’actual batlle instructora del cas, Azahara Cascales, que hauria tingut accés a nous e-mails aportats per Meritxell Mateu, hauria portat la responsable judicial a aixecar l’arxiu provisional. Justament, era provisional i no definitiu perquè si apareixien noves proves contra Alcobé aquest tornaria a ser formalment investigat. I aquest és el cas. Cascales considera que hi ha elements per pensar que l’exministre sí hauria participat com a facilitador o intermediari almenys d’un projecte que al final no va reeixir tot i el seu “esforç personal” com es diu en alguns dels correus que figuren en la causa.

Comentaris

Trending