La Batllia investiga Fiñana per suposades coaccions i amenaces a un empresari i revelació de secrets

Comentaris

La Batllia investiga Fiñana per suposades coaccions i amenaces a un empresari i revelació de secrets
La Batllia investiga Fiñana per suposades coaccions i amenaces a un empresari i revelació de secrets

La batlle Canòlic Mingorance està investigant el cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd), Carles Fiñana, per, entre altres, uns presumptes delictes de coaccions i amenaces vers un empresari del país al qual, a més a més, hauria suposadament tractat d’influenciar essent com és testimoni en un procés judicial lligat amb el ‘cas BPA’. Alhora, a Fiñana també se l’estaria investigant arran d’una suposada revelació de secrets i per ús d’informació privilegiada. La causa té com origen una denúncia policial presentada per l’empresari i una querella posterior formalitzada per la mateixa persona contra el màxim responsable de la UIFAnd.

La investigació ja fa gairebé dos mesos que dura. I si ha transcendit ara és perquè recentment la batlle Azahara Cascales ha notificat l’admissió a tràmit de la querella per la presumpta comissió d’un delicte major de tractar d’influir en la declaració d’un testimoni i d’un delicte menor de tractar d’influir en la declaració d’un testimoni oferint un avantatge. La querella es va interposar el 20 de març i va ser acceptada molts pocs dies després. Però Cascales no ho ha comunicat fins ara ja que quan va dur a terme les primeres diligències es va trobar que una informació que va requerir a la policia ja havia estat traslladada pel cos de l’ordre a la Batllia i ja n’estava al corrent Mingorance. D’aquí que finalment la instructora de penal ordinari s’hagi inhibit ara en favor de la instructora especialitzada i sigui aquesta darrera la que s’hagi quedat la investigació del cas.

Els fets origen de la denúncia policial, inicialment, i la querella posterior es remunten al dia de sant Valentí. Segons que ha pogut saber l’Altaveu, aquell dia -i segons que manté el denunciant i alhora querellant- va rebre una trucada de Fiñana a través de l’aplicació telefònica del WhatsApp en què el cap de la UIFAnd el convidava a trobar-se en l’aparcament de l’edifici on l’empresari havia viscut i on encara viu Fiñana, a l’Aldosa de la Massana. Segons el denunciant, va creure que es tractava d’algun afer relacionat amb la comunitat de propietaris que encara restava pendent.


Mingorance té obertes unes diligències prèvies arran d'una denúncia policial de l'home, que el novembre de l'any passat va fer una declaració notarial incorporada en una causa lligada al 'cas BPA'


Però no va ser el cas. El motiu de tot plegat, segons hauria fet constar el denunciant, tenia a veure amb la declaració notarial que havia fet aquest el novembre de l’any passat i que figura en una de les causes judicials que se segueix en el marc del ‘cas BPA’. En dita declaració davant de notari, l’empresari en qüestió hauria exposat que ja a finals de l’any 2014 Fiñana l’havia advertit que BPA tindria molts problemes i que acabaria “petant”, per la qual, i davant els problemes econòmics que passava l’home, li hauria recomanat que no es preocupés si no podia afrontar les obligacions que tenia contretes amb el banc. Tot plegat -és a dir, el fet d’incomplir dits compromisos- acabaria comportant encara més greuges a l’empresari.

D’aquella declaració notarial hauria volgut parlar Fiñana el dia de sant Valentí. L’empresari, segons hauria relatat en algun dels seus escrits, s’hauria trobat primer amb un home que el va escorcollar abans de desaparèixer i deixar-lo sol amb el cap de la UIFAnd dins d’un cotxe. Allí, i sempre segons el relat del denunciant i querellant, Fiñana li hauria retret la declaració notarial i l’hauria advertit de les conseqüències que li podia comportar aquelles manifestacions, que convidava a modificar ni que el cap de la UIFAnd l’hagués de compensar econòmicament. Sempre segons la versió del denunciant.

Aquella situació, segons l’empresari, li hauria causat una angoixa que l’ha dut a haver-se de medicar. L’home va denunciar a la policia uns dies després la situació perquè havia passat molta por i havia temut per la seva integritat física. Encara més tard va fer una ampliació de la denúncia, també davant la policia, atès que es va sentir perseguit amb el vehicle i a finals d’aquell mateix mes de febrer un bon dia es va trobar una finestra de casa seva oberta, quan assegura que les tanca sempre, i la seva documentació personal estava regirada.


El cap de la UIFAnd hauria citat l'ara denunciant en un aparcament per retreure-li la seva actitud i el també querellant hauria sentit por i hauria temut per la seva integritat física


La denúncia inicial i l’ampliació posterior de la mateixa fetes davant el servei de policia van ser complimentades encara no un mes més tard amb la querella per la suposada comissió del delicte de tractar d’influir en la declaració d’un testimoni. Aquesta querella, interposada formalment el 20 de març, va ser admesa a tràmit, encara que no s’ha sabut fins ara, tres dies més tard. La batlle Cascales va demanar a la policia les denúncies presentades i el cos d’ordre li va respondre que ja les havia tramitat cap a la Batllia. Després d’una primera recerca infructuosa, finalment es va saber que era la batlle Canòlic Mingorance la que hi estava treballant.

Segons que ha comunicat ara Cascales en fer saber la seva inhibició de la causa, Mingorances ja segueix unes diligències prèvies per un presumpte delicte major d’amenaces condicionals, coaccions, influència mitjançant violència o intimidació sobre els intervinents en el procés, omissió del deure de persecució de delictes de prevaricació d’autoritat o funcionari, revelació de secrets per autoritat o funcionari i ús d’informació privilegiada. L’investigat, per dir-ho d’alguna manera, seria Carles Fiñana. I com que tots els delictes sobre els quals ja grata Mingorance tenen una connexió directa amb la querella que acabava d’admetre Azahara Cascales, finalment aquesta ha deixat en mans de la primera també la resolució de la querella “d’acord amb els principis de seguretat jurídica i economia processal i per tenir atribuïda dita secció la competència per conèixer els fets que porten causa”.

Comentaris

Trending