La Batllia ha dictat recentment un aute de sobreseïment parcial de les actuacions en virtut del qual exculpa l’actual interventora general, que també ho era el 2014, any objecte de la investigació en el seu cas, i la interventora que en aquell moment es responsabilitzava del SAAS. També deixa fora de la causa qui era interventor general del Govern el 2007. En aquest darrer cas, la batlle Maria Àngels Moreno deixa clar que ni tan sols va participar professionalment en aquells actes o decisions pels quals se l’implicava.
En el cas de les interventores que inicialment havien estat citades com testimonis i després van passar a ser investigades arran de les manifestacions realitzades pel processat Quirze Font, la batlle les aparta del cas de manera provisional atès que “de les investigacions efectuades no es desprenen indicis de criminalitat en la seva actuació professional”. Recorda, la instructora, com no pot ser d’altra manera, que en el cas que apareguessin nous indicis incriminadors s’hauria de tornar a valorar la situació.
La fiscalia va demanar que no s’arxivés la causa, ni tan sols de manera provisional, per a cap dels investigats perquè trobava que era prematur per fer-ho
Moreno assegura que les dues interventores davant les quals s’ha arxivat la causa “s’expliquen de forma raonable i completa” i recorda que el fet que Font les incriminés es pot entendre des del punt de vista de la defensa, però també deixa clar que l’exdirector econòmic també tenia la seva responsabilitat i no es pot limitar a passar la pilota a tercers (ha sigui el consell directiu del SAAS, ja sigui les interventores). La batlle deixa clar que els dubtes legals sobre les dues interventores es plantejaven sobre l’exercici del 2014.
Aquell any es va prorrogar l’adjudicació del transport sanitari. Una pròrroga que a l’entendre de la responsable judicial estava “ajustada a la legalitat” i que es va dur a terme “per motius de necessitat de respondre a una situació puntual i urgent”. Per tot plegat, l’actuació d’aquestes dues interventores no presenta en l’estadi actual de les investigacions “cap indici de criminalitat”. Tampoc no és que hi hagi elements que incriminin de forma decisiva ni l’exministra Gil ni l’interventor delegat del SAAS el 2007. Però per a aquestes dues persones la batlle troba “prematur” deixar-les fora de la causa.
De fet, la fiscalia considerava que era prematur arxivar la causa per qualsevol dels investigats. És a dir, el ministeri públic va demanar en el seu moment, quan se li va consultar el seu posicionament respecte la demanda de les defenses per exculpar els interventors, que ara massa aviat per fer-ho. La defensa de Montserrat Gil entenia que “seria arbitrari” apartar les interventores de la causa i, en canvi, no deixar fora també l’exministra.
Entenia la defensa de de l’exresponsable de Salut entre el 2005 i el 2009 que la seva patrocinada es va limitar “a seguir fil per randa les instruccions del Govern”, el mateix que al seu entendre van fer tots els interventors. Finalment, la representació lletrada del Partit Socialdemòcrata (PS), que en virtut d’una querella criminal impulsa l’acusació particular, no es va pronunciar sobre si calia o no arxivar la causa davant els quatre interventors. Es va limitar a demanar noves diligències.
Comentaris (3)