La Batllia exculpa tres dels interventors investigats per les irregularitats al SAAS

La batlle que dirigeix la instrucció del cas decideix mantenir com a encausada l’exministra de Salut Montserrat Gil i qui era fiscalitzava els moviments financers de la parapública el 2007

Els interventors -als extrems- i els seus advocats en sortir de la Batllia després de declarar tot travessant el Parc Central.
Els interventors -als extrems- i els seus advocats en sortir de la Batllia després de declarar tot travessant el Parc Central.
La batlle que investiga les possibles irregularitats comeses en la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), especialment en relació amb el transport sanitari, considera que no hi ha motius, ara per ara, per seguir implicant tres dels quatre interventors fins ara encausats. En canvi, considera que és aviat arribar a la mateixa conclusió en el cas de l’exministra de Salut Montserrat Gil i en l’interventor que es feia càrrec de fiscalitzar el SAAS el 2007, quan per primera vegada es va externalitzar el servei d’ambulàncies.

La Batllia ha dictat recentment un aute de sobreseïment parcial de les actuacions en virtut del qual exculpa l’actual interventora general, que també ho era el 2014, any objecte de la investigació en el seu cas, i la interventora que en aquell moment es responsabilitzava del SAAS. També deixa fora de la causa qui era interventor general del Govern el 2007. En aquest darrer cas, la batlle Maria Àngels Moreno deixa clar que ni tan sols va participar professionalment en aquells actes o decisions pels quals se l’implicava.

En el cas de les interventores que inicialment havien estat citades com testimonis i després van passar a ser investigades arran de les manifestacions realitzades pel processat Quirze Font, la batlle les aparta del cas de manera provisional atès que “de les investigacions efectuades no es desprenen indicis de criminalitat en la seva actuació professional”. Recorda, la instructora, com no pot ser d’altra manera, que en el cas que apareguessin nous indicis incriminadors s’hauria de tornar a valorar la situació.

La fiscalia va demanar que no s’arxivés la causa, ni tan sols de manera provisional, per a cap dels investigats perquè trobava que era prematur per fer-ho

Moreno assegura que les dues interventores davant les quals s’ha arxivat la causa “s’expliquen de forma raonable i completa” i recorda que el fet que Font les incriminés es pot entendre des del punt de vista de la defensa, però també deixa clar que l’exdirector econòmic també tenia la seva responsabilitat i no es pot limitar a passar la pilota a tercers (ha sigui el consell directiu del SAAS, ja sigui les interventores). La batlle deixa clar que els dubtes legals sobre les dues interventores es plantejaven sobre l’exercici del 2014.

Aquell any es va prorrogar l’adjudicació del transport sanitari. Una pròrroga que a l’entendre de la responsable judicial estava “ajustada a la legalitat” i que es va dur a terme “per motius de necessitat de respondre a una situació puntual i urgent”. Per tot plegat, l’actuació d’aquestes dues interventores no presenta en l’estadi actual de les investigacions “cap indici de criminalitat”. Tampoc no és que hi hagi elements que incriminin de forma decisiva ni l’exministra Gil ni l’interventor delegat del SAAS el 2007. Però per a aquestes dues persones la batlle troba “prematur” deixar-les fora de la causa.

De fet, la fiscalia considerava que era prematur arxivar la causa per qualsevol dels investigats. És a dir, el ministeri públic va demanar en el seu moment, quan se li va consultar el seu posicionament respecte la demanda de les defenses per exculpar els interventors, que ara massa aviat per fer-ho. La defensa de Montserrat Gil entenia que “seria arbitrari” apartar les interventores de la causa i, en canvi, no deixar fora també l’exministra.

Entenia la defensa de de l’exresponsable de Salut entre el 2005 i el 2009 que la seva patrocinada es va limitar “a seguir fil per randa les instruccions del Govern”, el mateix que al seu entendre van fer tots els interventors. Finalment, la representació lletrada del Partit Socialdemòcrata (PS), que en virtut d’una querella criminal impulsa l’acusació particular, no es va pronunciar sobre si calia o no arxivar la causa davant els quatre interventors. Es va limitar a demanar noves diligències.

Dos dels interventors i els seus advocats en sortir de declarar a la Batllia.

Relacionat

Els quatre interventors de Govern implicats en les irregularitats del SAAS demanen quedar fora de la causa
Els interventors -als extrems- i els seus advocats en sortir de la Batllia després de declarar tot travessant el Parc Central.

Relacionat

Interventors de Govern avalen a la Batllia el procés d’externalització del transport sanitari el 2007
-

Relacionat

La investigació de les irregularitats a l’hospital posa el focus en l’assessoria jurídica del SAAS
-

Relacionat

Amplien la investigació per l’escàndol del SAAS als dos empresaris del transport sanitari
-

Relacionat

El SAAS finançava el benefici que s’atribuïen les dues empreses que van fer el transport sanitari del 2008 al 2014
-

Relacionat

La batlle que investiga l’escàndol al SAAS apunta ara contra Montserrat Gil, Ramon Cereza i dos interventors més de Govern

Comentaris (3)

Trending