La investigació de les irregularitats a l’hospital posa el focus en l’assessoria jurídica del SAAS

Els exresponsables de la direcció del centre hospitalari encausats per la Batllia han declarat que moltes de les decisions que van adoptar van seguir els criteris del jurista extern que tenien contractat

-
-
La instrucció judicial del cas de les suposades irregularitats en la gestió i administració del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va endavant. Les diverses parts implicades en la investigació dels fets inicialment exposats en la querella presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS) analitzen el sumari just quan hauria d’haver-hi nous impulsos a la causa. Un dels focus de la investigació es posa, també, en els assessoraments jurídics externs que va anar rebent l’hospital i que, de fet, continua rebent encara.

En diferents de les diligències dutes a terme fins ara, i especialment durant les declaracions dels dos primers i principals encausats en l’afer, l’exdirector general de la institució, Lluís Burgués, i l’exmàxim responsable de l’àrea econòmica i de recursos generals, Quirze Font, s’hi esmenta que algunes de les decisions que estan sent objecte d’anàlisi i investigació per ser irregulars o anòmales parteixen d’informes o anàlisis jurídiques fetes per l’advocat extern que el SAAS tenia i té contractat.

Aspectes relacionats amb el transport sanitari o una controvertida auditoria sobre l’eficiència energètica de les instal·lacions hospitalàries se sustentarien en part en recomanacions jurídiques que s’emmarcaven en informes formals o consultes que eren respostes en forma de recomanacions o suggeriments enviats, per exemple, via correus electrònics que també formen part de la causa, que també estan incorporats al sumari. 

També hi ha diversos decisions relacionades amb rescissió de contractes o acomiadaments -que sempre suposaven, poc o molt, algun desemborsament de diners per part del SAAS- que tenen les mateixes consultes o anàlisis jurídiques el fonament de les directrius que acabava acordant la direcció de la institució o, fins i tot, el consell directiu. Perquè el que és clar és que tant Burgués com Font sempre han mantingut que ells no van fer res que no fos o impulsat a l’avança o avalat posteriorment pel consell directiu encapçalat per la llavors ministra de Salut Cristina Rodríguez.

Les fonts consultades han assegurat que no es pot descartar que, igual com en el cas de fins a quatre interventors de Govern, la batlle instructora vulgui escoltar el posicionament, el parer, de l’assessor jurídic extern del SAAS, per tal de conèixer de primera mà i en seu judicial com va arribar l’advocat a recomanar el que va recomanar, i que en alguns casos a posteriori ha estat qüestionat i, fins i tot, està sota investigació per la possible transcendència penal de les decisions adoptades per la direcció del SAAS.

Comentaris (1)

Trending