La Batllia desbloqueja els comptes de Besolí: el torneig Mic i el Campus Nike (i els empleats) ja no han de patir

Comentaris

La Batllia desbloqueja els comptes de Besolí: el torneig Mic i el Campus Nike (i els empleats) ja no han de patir
La Batllia desbloqueja els comptes de Besolí: el torneig Mic i el Campus Nike (i els empleats) ja no han de patir

La batlle que instrueix a Andorra la comissió rogatòria derivada del ‘cas Rimet’ a Espanya, Canòlic Mingorance, ha aiexecat l’embargament preventiu travat la setmana passada sobre diversos comptes corrents lligats a l’empresari lauredià Joan Besolí. El bloqueig de comptes podia dificultar, entre altres, la celebració del torneig de futbol infantil Mic, que se celebra aquest cap de setmana al Principat, i el Campus Nike previst per al mes que ve

L’exconseller de Finances del comú de Sant Julià està empresonat des de dijous de la setmana passada a la presó de Soto del Real, a Madrid, juntament amb l’expresident del Barça Sandro Rosell, contra el qual se centra l’operació judicial dirigida per l’Audiència nacional espanyola. Els advocats defensors de tots dos han presentat sengles recursos per sol·licitar el seu alliberament respectiu. Es considera que no queda acreditat la comissió de cap delicte. I per la implicació que pot tenir amb el Principat, que el possible blanqueig de capitals que s’hauria comès no es pot sustentar atès que, consieren, no hi ha delicte subjacent.

Els darrers dies, la magistrada de l’Audiència que instrueix la causa, Carmen Lamela, ha aixecat el secret de sumari i ara els advocats defensors han pogut entrar de ple en l’estudi de la causa, que deriva d’una ‘alerta’ donada per l’FBI i que, en el cas d’Andorra, es va concretar en una comissió rogatòria enviada per les autoritats judicials americanes el 2015. Ja llavors es van dur a terme algunes diligències i es van activar diverses mesures cautelars, especialment bloquejos de comptes i embargaments de béns immobles.


Els advocats defensors de l'empresari lauredià i de Sandro Rosell recorren l'empresonament provisional en considerar que no hi ha motius per privar-los de la lllibertat


Amb la comissió rogatòria enviada recentment per Espanya, l’afectació principal i més directa anava sobre Joan Besolí. A banda dels registres que es van practicar a la gestoria del qual és el màxim responsable i de la qual altres investigats en la causa (el propi Sandro Rosell i Andreu Ramos en són socis) -Comptages- i al seu domicili d’Aixirivall, en relació amb l’empresari lauredià també es va procedir a bloquejar diversos comptes bancaris, la majoria d’ells a Andbank. Es va fer a petició de l’Audiència espanyola.

Però ha trigat poc la Batllia en aixecar la mesura cautelar després de ser sol·licitat el desembargament per part de la representació lletrada de Besolí. Segons algunes fonts coneixedores del cas, la motivació que dóna Mingorance a l’hora de destravar els comptes és molt  senzilla i breu: per no perjudicar els empleats i terceres persones i societats. Entre aquests tercers hi hauria el torneig Mic i el Campus Nike, que no es que estiguessin en risc però sí que podien haver passat per dificultats amb el bloqueig comptable.

Més enllà d’això, és tota una incògnita quan podran recobrar la llibertat. Tant Besolí com Rosell van ser enviats a la presó de forma incondicional i sense fiança. En el cas de l’empresari andorrà hi juga de forma clau la nacionalitat i el fet que tingui establert la seva residència al Principat. Considera la jutge Lamela que podria refugiar-se a Andorra i el país no col·labora en entregar els seus nacionals. Així ho deia en l’aute d’empresonament dictat dijous de la setmana passada.

Besolí i Rosell estan reclosos al mòdul 4 de la presó d’alta seguretat de Soto del Real, que entre moltes altres coses és coneguda per haver acollit ‘personalitats’ que han acabat implicades en delictes de coll blanc. Com Bárcenas i Blesa. Aquest mòdul té capacitat per 144 persones i està destinat a presos primaris o preventius. Empresonats que encara es troben en fase d’adaptació al centre penitenciari. 

Segons han confirmat fonts coneixedores del cas, els dos implicats en el ‘cas Rimet’ coincideixen -al menjador, al pati- al mateix mòdul penitenciari amb el primogènit dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola. Aquesta coincidència no ha passat inadvertida per la resta d’empresonats en el mateix sector penitenciari. Fins i tot en el conjunt del centre. Per ara, el mòdul 4 de Soto del Real és conegut com ‘Can Barça’ o ‘La Masia’.

Comentaris

Trending