La baixada de pantalons (total) de la UIFAnd

Comentaris

Govern deixa en calces la UIFAnd i l\'obliga a retirar el comunicat que denuncia les \'piruetes\' per saltar-se l\'intercanvi automàtic
Govern deixa en calces la UIFAnd i l\'obliga a retirar el comunicat que denuncia les \'piruetes\' per saltar-se l\'intercanvi automàtic

La Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd) ha culminat aquest dijous la seva marxa enrere, la baixada de pantalons iniciada dimecres despenjant el comunicat tècnic on reconeixia que hi ha diversos subjectes obligats -bancs, notaris, advocats, immobiliaris, agents d’assegurances…- que estan fent piruetes que ratllen la il·legalitat per evitar l’intercanvi automàtic de dades fiscals o, fins i tot, per ocultar els béns de què disposa al Principat. Avui ha emès un nou comunicat on ja no admet res. Ara, ho recomana tot. Aquest sí que es pot trobar a la pàgina electrònica de la institució i deroga el publicat, formalment, dimarts.

Els cinc punts que recomanen mesures a adoptar i que estan degudament numerats són idèntics en un comunicat i en l’altre. El que canvia és la introducció. I el canvi no és pas gratuït. Ni molt menys. Si el comunicat CT-09/2016 que es va retirar dimecres reconeix que s’“ha detectat que hi ha subjectes obligats del país que estan planificant, assistint, executant, facilitant o participant de qualsevol altra manera en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres, amb la finalitat d’evitar o posposar l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal (aprovat pel Consell General el dia 30 de novembre del 2016)”, la nova versió de l’escrit, ara, per tant, el comunicat tècnic CT-10/2016, canvia aquest paràgraf per un altre que diu que “la UIFAnd vista la recent aprovació i propera entrada en vigor de la Llei 19/2016, aprovada pel Consell General el 30 de novembre, d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, així com els diversos convenis subscrits per Andorra en el mateix àmbit de la cooperació internacional en matèria fiscal, creu necessari que tots els subjectes obligats del país reforcin les mesures per evitar pràctiques prohibides”.

O sia, desapareix l’“ha detectat”. És a dir, ara la UIFAnd no ha detectat res. Pura metàfora hipòcrita. És tan de domini públic que hi ha operacions que queden a la porta de la il·licitud si no la superen com que uns quants subjectes obligats, amb les entitats bancàries al capdavant, van enfilar-se per les parets dimecres quan van veure penjat el comunicat CT-09/2016. I van llegir-ne el seu contingut. Al cap d’una estona, i tot i ser festiu ahir per a l’administració general -ni a Govern ni a la UIFAnd no treballaven-, el comunicat desapareixia del lloc web. Fonts coneixedores de la situació han donat per fet que els subjectes obligats enutjats van posar en coneixement el seu cabreig al ministeri de Finances i aquest, amb el titular del departament, Jordi Cinca, al capdavant va ordenar al cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, que fes l’escaient per deixar sense efecte la nota. I el primer pas era retirar-la de la web.

Així va ser. El cas deixa ben clar una vegada més que per molt que es prediqui no hi ha independència entre els organismes que se suposa que hi hauria de ser. Tot i que la UIFAnd, que quedi clar, no és el poder judicial ni el legislatius i s’emmarca en certa manera sota l’aixopluc de Finances igual com ho fa l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). Però quan els polítics s’omplen la boca escudant-se amb la independència i autonomia de determinats òrgans administratius queda clar, amb situacions com les d’un comunicat que diu estrictament la veritat, que el que prediquen no és cert. 

En tot cas, la cessió de la UIFAnd la deixa en una situació feble, dèbil. La sort, entre cometes que té, és que els subjectes obligats no podien permetre que se’ls tirés en cara que estan duent a terme pràctiques fosques. I l’altra sort és que es de domini públic que hi ha un consens generalitzat encara que no escrit que s’ha de trobar una sortida, la que sigui, per aquelles persones estrangeres, aquells clients de la plaça financera andorrana o compradors d’immobles al Principat, que al seu dia van confiar en el país i ara se’ls estava deixant (de fet, se n’hi ha deixat a molts) amb el cul a l’aire. Ara, qui hi queda, és Fiñana, Carles. El cap de la UIFAnd cada dia que passa és més qüestionat. I en aquest cas, no pas perquè no hagi dit el que no és cert. El problema és, segons les fonts, que no tocava que escrivís el que va escriure. Coses que passen. Calces avall i a embeinar-se-la.

Martí i Cinca no es poden estar de posar-hi cullerada i negar l'innegable

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat que malgrat la comunicació de la Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (UIFAnd) alertant que ha detectat "que hi ha subjectes obligats del país que estan planificant, assistint, executant, facilitant o participant" en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres, "amb la finalitat d'evitar o posposar l'intercanvi automàtic d'informació en matèria fiscal", no hi ha cap "raó per pensar que els operadors estiguin operant al marge de la llei", i tant ell com el cap de Govern, Toni Martí, han desvinculat l'increment de certs sectors a la voluntat d'evitar l'intercanvi automàtic. D'aquesta manera, i durant l'esmorzar que diversos dirigents de l'executiu han fet amb representants dels mitjans de comunicació, certs increments detectats al sector immobiliari o al de la joieria respondrien, segons Cinca, a altres aspectes, com podria ser, en el segon cas, a l'augment dels visitants. La UIFAnd ha deixat clar que s'ha venut més lingots d'or i més diamants tallats en el marc de fer 'desaparèixer' els capitals dipositats al Principat. El ministre de Finances ha circumscrit aquesta notificació a la feina del supervisor de vetllar "que ningú estigui al marge" de la llei i "protegir" d'aquesta manera, la "majoria" d'obligats tributaris que compleixen la llei.

 

Comentaris

Trending