Villarejo afirma que el Sepblac va ajudar a provocar la caiguda de BPA

El comissari indica que el servei de prevenció de blanqueig va ser un “artefacte” més en l’anomenada ‘operació Catalunya’ i remarca que les ordres per tancar i mantenir a presó Sandro Rosell i Joan Besolí venien de la presidència del govern espanyol

Comentaris

Un moment del cara a cara entre Rosell i Villarejo.
Un moment del cara a cara entre Rosell i Villarejo.

L’excomissari José Manuel Villarrejo assegura que el Servei Executiu de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) va estar darrere la caiguda de Banca Privada d’Andorra (BPA). De fet, l’ha considerat com un “artefacte” més de l’anomenada ‘operació Catalunya’ contra l’independentisme català que, de retruc, també va afectar Andorra. Ho va fer en el cas de l’entitat financera i, també, amb el soci de Sandro Rosell, Joan Besolí. Sobre les actuacions contra ells dos, l’antic responsable policial ha indicat que les ordres van venir del mateix Mariano Rajoy.

El controvertit comissari jubilat ho ha afirmat durant un cara a cara que ha mantingut amb l’expresident blaugrana en el programa ‘El món a Rac1’, durant el qual no ha tingut problemes a insistir en com es va vehicular la persecució contra els independentistes fent servir mecanismes de l’Estat, una forma de fer que, en certa forma, ha vingut a justificar tot remarcant que “per sobre de la democràcia hi ha la unitat d’Espanya”. En aquest sentit, ha recordat que, més enllà de les forces policials, en tot l’entramat també hi prenien part altres organismes, com ara Hisenda. I, entre ells, el Sepblac.

“Hi ha una sèrie d’artefactes aparentment jurídics que de sobte diuen que volen veure què es té al banc; i a partir d’aquell moment, està vostè destruït”, ha remarcat Villarejo, que no ha dubtat a parlar “d’il·legalitat” que queda sense cap conseqüència. I, entre aquestes, el conductor del programa li ha demanat per BPA tot demanant-li si va ser aquest organisme qui en va provocar la caiguda. “Per exemple”, ha apuntat l’excomissiari, confirmant aquest extrem.

En l’àmbit andorrà, no només l’entitat bancària va patir els efectes de l’embat d’aquesta part fosca de l’Estat espanyol. També Joan Besolí, soci de Rosell. Tots dos, cal recordar van passar gairebé dos anys en presó preventiva per ordre de la jutgessa llavors de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. “Desconec la mentalitat d’aquesta senyora a l’hora de prendre la decisió. Crec, i és una dada objectiu, que tenia uns vincles estrets amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). I, després de tot, va anar al Suprem”, ha posat en relleu el policia ja jubilat.

I tot, al seu entendre, seguint les instruccions que arribaven des de la Moncloa. Des de la mateixa presidència del govern espanyol. “A la senyora Lamela només li pot ordenar algú que té capacitat d’escollir llocs: el president, la vicepresidenta [llavors, Soraya Sáenz de Santamaria] i per delegació el director del CNI”, ha recordat. Sobre Mariano Rajoy, ha refermat que “hi estava informat”.

En el cara a cara, Rosell ha explicat que “no llenço la tovallola” i que té la intenció de tornar a presentar accions judicials contra els responsables de la trama. Entén que, justament, les revelacions del mateix Villarrejo i altres temes que s’han conegut recentment li poden donar més opcions que, aquest cop, tiri endavant. “Jo ho intentaré. Si amb aquestes proves que han sortit darrerament, el que ara està passant altres persones com ara Pedro Sánchez, això no serveix per demostrar que cal fer neteja de la petita part corrupta de l’Estat que fa molt mal, no es podrà viure. Ha de passar alguna cosa; si no, no som ni democràcia ni país ni societat ni res”, ha indicat. 

Comentaris (6)

Trending