Tres dels cinc nous batlles assumeixen el càrrec sabent que no disposen dels recursos necessaris

El president del Consell Superior de la Justícia anuncia dos convenis amb la Ud’A per intentar facilitar l’accés a la carrera judicial, que no sempre troba prou candidats

Moment de la presa de jurament a Joan Carles Moynat amb Eduard Canut i Cristina Martínez al fons.
Moment de la presa de jurament a Joan Carles Moynat amb Eduard Canut i Cristina Martínez al fons. consell superior de la justícia

Tres dels cinc nous batlles que assumeixen galons amb certa controvèrsia després d’haver ascendit des les respectives secretaries judicials -Eduard Canut, Cristina Martínez i Joan Carles Moynat- han pres aquest dimecres formalment el càrrec després de mig any de formació i sabent que “l’equip de cada Batllia no disposa dels recursos necessaris per fer front a aquesta complexitat ni pot demanar els informes tècnics necessaris que li permetin avançar en el cas”, segons que ha reconegut el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall.

El màxim responsable de la cúpula judicial, durant el seu discurs d’un acte al qual els mitjans de comunicació no hi han estat convidats, ha tornat a insistir en la manca de mitjans que té l’administració de Justícia, ha recordat com va fer la setmana passada el ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, que s’està treballant en un pla de xoc, i ha reconegut que hi ha moltes dificultats per trobar persones que vulguin accedir a la carrera judicial i, encara més, que estiguin preparades.

Per aquest motiu ha anunciat la negociació de dos convenis amb la Universitat d’Andorra (Ud’A) que s’haurien de firmar en breu. Els dos convenis són relatius a un màster de Dret que ha d’incloure assignatures optatives en matèries de Batllia i fiscalia i a un curs de preparació específica per opositors per accedir a la carrera judicial i fiscal i a la categoria de secretari judicial.  Es tracta d’un curs de dos anys amb un títol, però, no reglat.

Archivo adjunto al mensaje 2
Eduard Canut, Cristina Martínez i Joan Carles Moynat (d'esquerra a dreta).

Casadevall ha recordat que els cinc nous batlles -Sergi Costa i Berta Hidalgo no han pogut jurar en trobar-se de baixa laboral- “deixen la seva plaça de secretaris judicials que en aquests moments estem intentant cobrir. Precisament aquesta setmana estem acabant les proves per tal de cobrir aquestes places”. El president del Consell Superior també ha remarcat que  “constatem que cada vegada les batllies han de resoldre casos de més gran complexitat, temes de ciberdelinqüència, criptomonedes, assegurances, narcotràfic, blanqueig, nous productes financers… alguns d’aquests dossiers tenen entre 10.000 i 50.000 folis”.

Casadevall no només ha reclamat més recursos per l’administració de Justícia per afrontar els nous reptes -“el Consell Superior de la Justícia ja fa temps que ve reclamant més recursos per fer front a aquest creixement de casos per jutjar que cada vegada tenen més complexitat”, ha dit- sinó que també ha demanat que s’incorporin nous especialistes a la policia judicial. Per tot plegat, i “amb la col·laboració de tots els batlles, magistrats i fiscals està preparant un pla de xoc per tal de sol·licitar un crèdit extraordinari que permeti a la justícia resoldre tots els dossiers que estan pendents. Aquest pla de xoc es treballarà amb el ministre de Justícia i Interior per tal que el Govern el pugui presentar i defensar davant del Consell General”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending