El TC suspèn l’expulsió d’una acusada de tràfic de drogues per avaluar si se li vulneren els drets

La dona, que va ser detinguda el setembre del 2020 quan intentava recuperar uns embolcalls amb cocaïna que havia llançat pel celobert arran que la policia es presentés a l’edifici per una fuita d’aigua, defensa que té prou arrelament al país, on viuen la germana i la mare

La detenció pel cas de droga es van practicar en un pis de l'avinguda Meritxell.
La detenció pel cas de droga es van practicar en un pis de l'avinguda Meritxell. ARXIU

El Tribunal Constitucional avaluarà si Govern i la Justícia han vulnerat els drets d’una dona a qui se li va dictar una ordre d’expulsió durant cinc anys. S’entenia que el fet que estigués processada com a presumpta autora d’un delicte de tràfic de cocaïna demostrava que la seva presència a Andorra constituïa un risc per a la seguretat de l’Estat i de l’ordre públic. Després d’una sentència desfavorable del Superior, ha presentat un recurs d’empara que ha estat acceptat pel TC.

El març de l’any passat, l’executiu va acordar expulsar la dona durant deu anys, malgrat que tenia família al país -la mare i la germana-. Es va fer després del seu processament per un cas de tràfic de droga. En concret, al setembre del 2020, se l’havia trobat en possessió de fins a 28 embolcalls de cocaïna, amb un pes total de 27 grams. La intervenció policial es va produir arran que a l’edifici de l’avinguda Meritxell on residia, sense papers, hi va haver una fuita d’aigua. Espantada per la presència dels agents va llançar la droga pel celobert i, després, va intentar recuperar-la. Quan pujava cap al pis es va trobar amb els efectius del cos d’ordre i els nervis la van trair i va acabar confessant.

Les dues primeres detencions es van fer en un edifici de l'avinguda Meritxell.

Relacionat

Una fuita d’aigua a l’avinguda Meritxell ‘descobreix’ una xarxa de tràfic de cocaïna

Un cop coneguda la decisió, la defensa de la dona va presentar un recurs i el Govern va acceptar reduir el termini d’expulsió a la meitat. A cinc anys. Posteriorment, va portar el cas als tribunals. Allà primer la Batllia i després el Superior van desestimar la demanda presentada. En la sentència de segona instància, es posava en relleu que “no ofereix dubte que els fets acreditats en el procés són suficients per considerar que existeix un risc per a les persones, els béns i per l’ordre públic derivat de la permanència de la interessada en territori andorrà, per raó de la seva participació en els fets descrits, en la forma que resulten de l’aute de processament, i que incideixen negativament en un bé jurídic digne d’especial protecció, com és la salut pública”.

La detenció pel cas de droga es van practicar en un pis de l'avinguda Meritxell.

Relacionat

L’anàlisi dels dispositius mòbils serà clau per avançar en el cas de la droga de la fuita d’aigua

A banda, es considera que la dona “no disposa d’un especial arrelament a Andorra”, ja que “es tracta d’una persona major d’edat, sense càrregues familiars, ja que és soltera i no té fills, i que disposa de la suficient autonomia per refer la seva vida fora del Principat”. També s’entén que “la residència de la seva mare i germana no pot enervar la gravetat dels fets pels quals ha estat processada”.

Ara, però, tots aquests arguments els haurà d’analitzar el Constitucional. La dona ha presentat un recurs d’empara. Entén que les resolucions de Govern, Batllia i Superior constitueixen una vulneració dels drets a la jurisdicció, a la presumpció d’innocència i a obtenir una decisió fonamentada. També es veuen afectats altres drets com el de vida familiar, la lliure circulació o la fixació de residència al Principat. Per això, indemnització a banda, reclama que el TC anul·li la sentència del Superior.

Immoble a l'avinguda Meritxell on hi va haver l'incident.

Relacionat

La dona que va llançar cocaïna embolicada amb roba interior per un celobert acaba a la presó

L’organisme ha acceptat a tràmit el recurs. Per tant, l’estudiarà i avaluarà si les decisions són correctes. A banda, ho fa, tal com havia demanat la defensa de la dona, amb “efectes suspensius”. És a dir, de moment, l’ordre d’expulsió queda sense efecte.

Comentaris

Trending