El TC frena l’expulsió administrativa d’un DJ acusat de violar una menor i de tràfic de drogues

Govern esgrimia l’aute de processament de l’home, que es troba en llibertat condicional, per fer-lo fora durant un període de deu anys, reduït a set per Batllia i Superior; ara l’alt tribunal analitzarà si la decisió vulnera drets fonamentals

Una imatge del rètol del Tribunal Constitucional a la façana de l'edifici que acull la institució.
Una imatge del rètol del Tribunal Constitucional a la façana de l'edifici que acull la institució. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional ha frenat l’expulsió administrativa que Govern havia dictat sobre un discjòquei que el novembre del 2023 va ser detingut acusat d’haver violat una menor, a banda de dedicar-se al tràfic de drogues. L’home, fins i tot, va passar un temps a la presó fins que es va decretar la seva llibertat condicional, però se’l va processar per diversos delictes. I, per això, l’executiu el feia fora. Li aplicava un foragitament per deu anys. El DJ va recórrer a la Justícia, però tot just va aconseguir que es rebaixés aquest termini a set anys. Ara, però, el TC analitzarà el cas per veure si la decisió vulnera algun dret fonamental. I, de moment, suspèn l’expulsió.

Tot arrenca el novembre del 2023. L’home hauria mantingut relacions sexuals amb una noia de quinze anys. Sempre, ha defensat, consentides. Tot i això, va ser denunciat i la policia el va detenir. Fins i tot, entre l’1 i el 13 de novembre va ser ingressat a presó, fins que es va acordar la seva llibertat provisional condicionada. Això mentre se’l processava per diferents delictes: l’agressió sexual amb penetració sobre una menor, el de venda de droga en un centre d’esbarjo i el de consum i possessió de substàncies estupefaents. Aquest procés encara continua en marxa sense que s’hagi arribat encara a judici.

L'ara empresonat és un discjòquei.

Relacionat

Empresonat el DJ acusat de violar una noia de 15 anys al Tarter

Malgrat això, el ministeri de Justícia i Interior va acordar la seva expulsió del territori andorrà per un període de deu anys. S’entenia que la seva presència al país suposa “un risc per a la seguretat pública” al·legant, més enllà del processament en marxa, dues detencions prèvies més per altres fets. L’home va presentar recurs davant la Justícia i la Batllia, inicialment, va estimar parcialment la seva demanda. L’expulsió va ser rebaixada de deu a set anys. Decisió que, posteriorment, va ser refermada pel Superior. Aquesta darrera instància considerava que la mesura seguia el que marcava la llei: hi havia uns fets acreditats -el processament per diferents delictes-, la conducta de l’home comporta un risc per a l’Estat, les persones o els béns i que el temps marcat era proporcional.

El DJ va decidir llavors fer un darrer pas. Va portar l’afer al TC i va presentar un recurs d’empara. Entenia que les dues resolucions -Batllia i Superior- vulneraven diversos dels seus drets fonamentals: a la jurisdicció, a un procés degut i a obtenir una decisió fonamentada. També apuntava que no se seguien els principis de seguretat jurídica i de presumpció d’innocència i que també se li transgredia el dret a la vida familiar.

De moment, l’acció ha estat admesa a tràmit per l’alt tribunal. I, a més, amb “efectes suspensius”. És a dir, atura l’expulsió administrativa, que era ferma un cop validada pel Superior, fins a resoldre la qüestió. Per tant, ja marca que, com a mínim, els magistrats volen analitzar de forma acurada tot l’afer.

Comentaris (2)

Trending