El Superior haurà d’analitzar si Corts s’ha passat de frenada en no admetre la querella contra Espot

L’antic màxim accionista de BPA presenta recurs d’apel·lació contra la inadmissió i recorda tant la celeritat del tribunal en no acceptar ni tan sols investigar els fets denunciats com es lamenta que l’aute dictat recull arguments usats pel propi cap de Govern

Comentaris

Xavier Espot repassant notes abans de valorar, fa dues setmanes, la interposició de la querella.
Xavier Espot repassant notes abans de valorar, fa dues setmanes, la interposició de la querella. SFGA

La sala penal del Tribunal Superior (TS) haurà d’analitzar si el Tribunal de Corts s’ha passat de frenada en no admetre la querella presentada contra el cap de Govern, Xavier Espot, en el marc del ‘cas BPA’. L’antic màxim accionista de Banca Privada d’Andorra (BPA) Higini Cierco ha presentat un recurs d’apel·lació contra l’aute d’inadmissió de la querella en el qual recorda tant la celeritat del tribunal en no acceptar ni tan sols investigar els fets denunciats com lamenta que l’aute dictat recull arguments usats pel propi mandatari executiu.

En l’escrit presentat aquest divendres, s’hi referma amb sòlids arguments diversos fets lligats a Espot pels quals se l’acusa d’uns presumptes delictes de prevaricació, de tràfic d’influències i de malbaratament de cabals públics. Però més transcendent, que també ho són, que els arguments emprats per defensar la presumpta comissió dels delictes dels quals seria autor l’actual cap de l’executiu quan era, especialment, responsable del ministeri de Justícia i Interior, el recurs posa de manifest la presumpta indeguda actuació del Tribunal de Corts en acordar la inadmissió de la querella.

Xavier Espot en una intervenció com a cap de Govern.

Relacionat

Querella contra Espot per prevaricació i tràfic d’influències en el ‘cas BPA’

En l’escrit s’hi deixa clar que “hom ha de constatar que la Justícia, en tot cas la del Tribunal de Corts, quan li convé, és ràpida, expeditiva i diligent. Qui digui el contrari s’equivoca”. I s’hi exposa la cronologia de fets des que el 17 de novembre es va presentar la querella per concloure que la magistrada que adopta la decisió d’inadmissió, Anna Estragués, “ho ha fet i resolt tot amb tanta premura i urgència, que no s’han salvat ni les mínimes aparences formals respecte al principi d’igualtat de tots els ciutadans davant la llei”.

Xavier Espot donant explicacions davant els mitjans de comunicació.

Relacionat

Espot es defensa de la querella assegurant que “no hi ha res a retreure’m” en el ‘cas BPA’

Més enllà de la celeritat, el recurs lamenta el fet que l’aute d’inadmissió basa la seva justificació en molts dels arguments que el propi Espot, jurista de formació i batlle en excedència, va exposar durant una compareixença davant els mitjans de comunicació. “És normal i legítim que hom es defensi de les imputacions que se li formulen. El que no és normal ni legítim és que davant d’una exposició de fets presumptament constitutius de delicte, formulats pel querellant i negats o desvirtuats (legítimament, ho repetim) pel querellat, la magis­trada ponent o instructora, sense escoltar a les parts i sense practicar cap mena de diligència per inquirir la veritat, prengui postura i doni per bones les al·legacions d’una part contra les de l’altra”.

Xavier Espot donant explicacions sobre la querella.

Relacionat

Inadmissió exprés de la querella contra Espot pel ‘cas BPA’

En el recurs s’hi recorda, com també va fer el mandatari governamental en la seva compareixença davant els periodistes el mateix dia que transcendís la interposició de la querella i l’endemà que li fos comunicada a ell mateix, que “el 95% de les querelles són admeses a tràmit i només es desestimen per manca de determinats pressupòsits processals o requisits formals”. Es deixa constància en l’escrit presentat avui que la magistrada ha entrat en el fons de les qüestions plantejades i ha decidit sense practicar cap mena de diligència. I en la querella s’hi demanaven la pràctica d’un seguit d’indagacions més enllà de reclamar, per exemple, que se cerquessin tot un seguit de documents que estarien a l’abast de l’administració.

Xavier Espot aquest dilluns.

Relacionat

Espot respira alleujat: “A ningú no li agrada tenir una querella a sobre”

En l’escrit d’apel·lació també s’hi diu que “l’aute objecte de recurs, atesa la seva estructura i argumentari, més que un anàlisi i decisió sobre l’admissió a tràmit de la querella, es pot qualificar com a un al·legat de defensa del querellat que podria perfecta­ment haver redactat l’advocat de la seva defensa. Altrament dit, entra en el fons i és assimilable a una prematura sentència absolutòria”. Alhora, es remarca, pot influir en la decisió de la Batllia especialitzada que instrueix una querella de similars característiques, sí admesa a tràmit i respecte de la qual s’estan fent les indagacions pertinents, que afecta l’ex-cap de Govern Toni Martí i alguns ex-ministres i ex-alts funcionaris.

Respecte dels elements de fons i la refutació per part de la magistrada ponent que decideix inadmetre la querella, el recurs d’apel·lació, segons que ha pogut saber l’Altaveu, es reforcen els arguments ja expressats en la querella i vist que la interlocutòria d’inadmissió entra a analitzar qüestions de fons, el recurs, òbviament, també faria apreciacions sobre aquest fons per mirar de ‘desmuntar-lo’.

Comentaris (14)

Trending