El servei de mediació tindrà el suport d’un advocat d’ofici

El Govern aprova el Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrada després de mesos d’estira-i-arronsa amb el Col·legi d’Advocats

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el secretari d'Estat de la matèria, Joan León.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el secretari d'Estat de la matèria, Joan León. J. A. VILADOT / SFGA

El torn d’ofici no només serà de naturalesa penal. També se’n posarà ben aviat en marxa un de civil per tal de donar suport al servei de mediació impulsat al seu dia pel ministeri de Justícia i Interior que llavors encapçalava l’actual cap de Govern, Xavier Espot. El seu successor, Josep Maria Rossell, ha promovent la modificació del Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrada. L’objectiu és garantir que les persones que fan ús del servei de mediació puguin comptar amb el suport tècnic lletrat corresponent alhora d’establir un conveni.

Feia temps que el ministeri i el Col·legi d’Advocats ‘negociaven’ aquest nou instrument reglamentari. I hi ha hagut divergències durant temps. Els advocats han reclamat durant temps que calia que intervinguessin en la redacció dels convenis perquè tot sovint els acords, les textos redactats pel servei de mediació, que comporta un cost molt irrisori per als implicats respecte del que costaria acudint a un despatx jurídic, acabaven generant, per exemple, dificultats d’execució. En tot cas, demanat per eventuals diferències, Rossell ha assegurat que “no hi ha cap motiu que sigui disconforme” i per això s’ha acabat tirant endavant.   

Es tracta, s’ha dit, d’atorgar un conveni de separació matrimonial, de divorci o de regulació o de modificació de mesures paternofilials que, posteriorment, ha de ser homologat judicialment. “El servei ha esdevingut un servei útil i imprescindible a l’efecte de proporcionar una atenció personalitzada”, ha ressaltat Rossell. La redacció del conveni, si els dos cònjuges són beneficiaris de justícia gratuïta tindrà un cost de 250 euros, mentre que en qualsevol altre escenari no es podrà haver d’abonar més de 600 euros.

El titular de Justícia i Interior ha explicat que la modificació també permet precisar que les regles relatives al desenvolupament dels torns d’ofici són aplicables quan es tracta de la defensa i l’assistència tècnica lletrades de les persones víctimes de la violència de gènere o de la violència domèstica. S’introdueix també aquesta possibilitat per a les víctimes del tràfic d’éssers humans, per tal d’adaptar la norma al Conveni del Consell d’Europa.

Finalment, la modificació també permet introduir que en cas de situació econòmica desfavorable o d’insolvència sobrevinguda, el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes s’apliqui a totes les actuacions que es facin des de la petició d’aquest benefici i per als tràmits que s’hagin efectuat a partir del moment de la sol·licitud. Amb la finalitat que les diverses modificacions aprovades es puguin consultar de manera més àgil s’ha decidit aprovar un nou Reglament que incloguin les noves modificacions i recullin la majoria de disposicions, que es mantenen.

Comentaris

Trending