Secretaris judicials triats a dit donen fe d’actuacions legals sense haver passat cap edicte

Sense cap norma que habiliti juristes que no han passat cap prova, el Consell Superior de la Justícia ha anat situant llicenciats en Dret, alguns fins i tot familiars, per mirar de desencallar el retard a la Batllia davant la manca de candidats en alguns concursos

Una imatge de l'accés principal a la Seu de la Justícia.
Una imatge de l'accés principal a la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

En el món de la judicatura però molt especialment en el de l’advocacia hi ha un fort malestar amb el fet que els darrers temps s’han donat atribucions de secretari judicial a llicenciats en dret col·locats a dit -o almenys sense haver passat cap procés selectiu- per part del Consell Superior de la Justícia. Per tant, professionals del Dret que no han superat cap prova a l’efecte estan donant fe d’actuacions judicials que poden tenir fortes implicacions.

La situació, que com a mínim s’hauria anòmala i que, a priori, no està emparada per cap norma habilitadora, està causant neguit en certs sectors de l’advocacia, tal i com hauria quedat evidenciat durant la darrera assemblea del Col·legi d’Advocats. De fet, alguns lletrats han assenyalat que en el moment que es comencin a impugnar, si fos el cas, algunes d’aquestes actuacions, és possible que els propis tribunals no tinguin més remei que tombar les decisions que hagin adoptat.

La cúpula judicial hauria optat en alguns casos per col·locar llicenciats en Dret -en algunes ocasions, fins i tot, amb vincles molt directes amb els propis integrants del Consell Superior- en secretaries judicials davant la dificultat per ocupar aquestes places. Hi ha hagut diferents concursos que han quedat deserts per manca de candidats. Ja fa temps que el president de l’organisme, Enric Casadevall, va admetre que probablement la remuneració que s’oferia no estava acord amb les exigències sol·licitades.

Alguns advocats es comencen a plantejar d’impugnar decisions judicials adoptades pels secretaris per fer palès la irregularitat de tot plegat

Per tant, s’ha anat trampejant la situació. Però donada la sensibilitat de la tasca dels secretaris judicials, tant o més importants en molts casos que els propis batlles, les fonts consultades consideren que s’està jugant amb foc i que s’evidencia la deixadesa o impunitat amb què actua el Consell Superior. Alguns advocats es comencen a plantejar d’impugnar decisions judicials adoptades pels secretaris per fer palès la irregularitat de tot plegat.

Justament, aquest mes de febrer s’han convocat set places de secretari judicial per a Batllia i fiscalia. Aquest lloc de treball correspon al nivell 1A del sistema de classificació del personal de l’Administració de Justícia, amb una retribució anyal bruta de 36.366,59 euros, distribuïda en tretze pagues. Les fonts consultades consideren que es podria donar el cas que amb aquest edicte es doni cobertura legal, suposadament, que es blanquegi, allò que s’ha anat fent fins ara.

I que algunes de les persones que han actuat com a secretaris sense haver passat cap prova ara siguin confirmats com a tals ja sí a l’empara d’un edicte. Això no treu, però, asseguren les fonts, que aquelles actuacions que hagin avalat fins ara no puguin ser nul·les o anul·lables. En tot cas, podria esdevenir una patata calenta més en una administració de Justícia que no acaba d’arrencar.

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending