Rossell i Fiñana es perfilen com el tàndem que hauria de liderar una nova etapa a la Justícia

Bona part dels magistrats es decanten per l’actual assessor del Consell Superior Ramon Camp perquè els representi en l’òrgan rector judicial, on l’única que podria repetir dels membres actuals és Olga Adellach

Josep Maria Rossell (dreta) conversant amb el president de la Batllia, David Moynat, durant l'acte d'obertura de l'Any Judicial.
Josep Maria Rossell (dreta) conversant amb el president de la Batllia, David Moynat, durant l'acte d'obertura de l'Any Judicial. Toni Solanelles

Dos advocats, un ja sense exercir i l’altre encara exercent, es perfilen com els més que plausibles caps visibles del futur Consell Superior de la Justícia (CSJ). Es tracta del fins fa poc ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, i de qui al seu dia va presidir, com a batlle, la Batllia, Antoni Fiñana. En tot cas, dels actuals integrants de la cúpula judicial cap o ben pocs repetiran. Hores d’ara només la representant del Copríncep mitrat, Olga Adellach, sembla que podria seguir en un òrgan molt qüestionat des de fa molt temps.

Els de Rossell i Fiñana són dos dels noms que hi ha sobre la taula. El del ja exministre des de fa més temps. El de l’advocat exbatlle, soci d’un dels candidats en la llista nacional demòcrata (Xavier Sopena) i qui té atribuïts alguns casos judicials sensibles per part de l’administració, s’hi hauria afegit més recentment. En tot cas, les designacions les han de fer el síndic general i el Govern, en el cas, com sembla, que els dos esmentats acabin sent president i vicepresident del Consell Superior de la Justícia. Ara són travesses, de moment.

Hi ha la voluntat de professionalitzar una mica més la cúpula judicial, que té feina per fer després de dotze anys que han portat desencís. Endreçar la Justícia, posar-hi ordre, hauria de ser el primer encàrrec que ostenti el futur Consell Superior

El que està clara és la voluntat de professionalitzar una mica més la cúpula judicial, que té feina per fer després de dotze anys que han portat, en alguns camps, força descontrol. Endreçar la Justícia, posar-hi ordre, hauria de ser el primer encàrrec que ostenti el futur Consell Superior, que hauria d’aterrar durant el darrer quadrimestre de l’any. Hi ha temps. Però també hi ha molt desànim tant en molts dels funcionaris judicials com en no pocs operadors del món de la Justícia, que han expressat en diverses ocasions el seu malestar pel funcionament de tot plegat.

Sia com vulgui, l’actual president, Enric Casadevall, ha complert dos mandats i no pot renovar. Sí que podria seguir l’actual vicepresidenta, designada pel Govern arran de la defunció de Jaume Sansa, Maica Torres. Clàudia Arias, que representa batlles i magistrats; i Olga Adellach i Joan Cabeza designats respectivament pels Copríncep episcopal i francès també podrien seguir.  Adellach és l’única, hores d’ara, ja s’ha dit, que podria tenir opcions de continuar. Estaria a disposició de la Mitra sempre que Torres i Arias no renovin. I no sembla probable.

ARIAS PER CAMP?

A banda del fer o desfer del president, totes les fonts consultades atribueixen a vicepresidenta i secretària bona part dels mals de l’últim mandat del Consell Superior de la Justícia. Els jutges ja haurien deixat clar que no tenen cap intenció de tornar a designar Arias. I entre molts magistrats, especialment els d’origen espanyol, hi ha el convenciment que la persona que hauria d’integrar el poder judicial andorrà hauria de ser l’actual assessor extern Ramon Camp… Batalla. Fa molts anys que assessora el Consell Superior i amb avantpassats andorrans, n’ha assolit la nacionalitat.

El full de serveis de Camp, home clau en moltes etapes a CiU, a Catalunya, és molt ampli. Llicenciat en Dret, advocat, ha format part del Consell del Poder Judicial espanyol. I ha tingut una amplíssima carrera política tant en l’àmbit municipal i comarcal (és originari de Mataró) com a nivell legislatiu, havent estat diputat tant del Parlament de Catalunya com del Congrés espanyol. Té una àmplia experiència, doncs, en l’elaboració de lleis. I qui hi vulgui veure o tenir una nota més de color, potser la hi podrà donar el fet que és cunyat del llorejat tècnic de futbol Pep Guardiola.

IMG 8334
Ramon Camp, en primer terme, amb Enric Casadevall més al fins i a la dreta.

Camp, doncs, és qui més ben posicionat estaria per succeir Arias com a representant de batlles i magistrats. Igual com Josep Maria Rossell i Antoni Fiñana, que ja hauria deixat entreveure al seu entorn que té ganes de retirar-se de la primera línia de l’exercici de l’advocacia, partirien amb avantatge per agafar les regnes els darrers anys conduïdes per Casadevall i Torres. Els Coprínceps són els qui estarien acabant de fer travesses. Joan Cabeza sembla clar que no continuarà en nom del cap d’Estat francès.

En un segon nivell, caldrà veure si hi ha canvis a la secretaria general de la institució. Després de la marxa de Carme Obiols per discrepàncies ja amb la cúpula judicial, va assumir aquesta funció la llavors secretària judicial del Tribunal de Corts Marta Torres, que també està tenint dificultats en la gestió tant davant una part del personal com amb una altra assessora jurídica del Consell Superior, en aquest cas, Laetitia Bonnel.

Inicialment semblava que d’aterrar Rossell a l’ens judicial ho podria fer amb Joan León del bracet. Però León finalment ha repetit com a secretari d’Estat de Justícia i Interior amb Ester Molné al capdavant del ministeri. Està clar, però, que hi haurà diverses peces de l’engranatge judicial que s’hauran d’acabar d’afinar. O, com a mínim, d’anar afinant. Perquè el desprestigi de la institució, el seu desgast, ha estat molt elevat especialment aquest segon mandat d’Enric Casadevall.

Comentaris (3)

Trending