El retorn a la normalitat porta un increment de la delinqüència amb la droga de principal exponent

La fiscalia celebra que amb les reformes legals que s’han aplicat els darrers temps s’hagi reduït a la mínima expressió la xifra de reclusos internats de manera preventiva

MARIHUANA COMISSADA EN UNA OPERACIÓ POLICIAL DEL NOVEMBRE DEL 2021.
MARIHUANA COMISSADA EN UNA OPERACIÓ POLICIAL DEL NOVEMBRE DEL 2021. POLICIA D'ANDORRA

El retorn a la normalitat i, per tant, la supressió de les restriccions imposades durant la fase mes aguda de la pandèmia ha fet que l’activitat delictiva s’hagi situat a nivell iguals o molt similars a l’etapa prepandèmica. Especialment significatiu és l’increment de les infraccions relatives al consum o tràfic de droga, sobretot d’haixix i cocaïna. En general, però, tots els comportaments delictius van créixer el període judicial 2021-2022 respecte de l’anterior període. Així ho ha posat de relleu el fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, durant l’acte d’Obertura de l’Any Judicial.

Més enllà de la criminalitat, que en el darrer any, en matèria penal, va portar el ministeri públic a elaborar 10.592 informes, Alberca ha celebrat el fet que amb les reformes legals que s’han operat darrerament, com els acords de conformitat, s’ha reduït a la mínima expressió el nombre de reclusos internats a la Comella de manera preventiva, passant de 28 preventius a sis i ben aviat a quatre. “És una diferència abismal? Sí, perquè afecta les persones privades de llibertat” i el “més important”, ha recordat Alberca, són “els presos, els menors i les persones vulnerables”.

Durant l’acte d’Obertura de l’Any Judicial, el màxim responsable del ministeri públic ha sintetitzat algunes de les dades que inclou en la seva memòria. En el període judicial pres com a referència, és a dir entre l’1 de juliol de 2021 i el 30 de juny de 2022, s’han iniciat un total de 4.651 causes penals front a les 3.840 del període judicial anterior, a través de les quals s’han perseguit 4.883 infraccions penals front al nombre de 4.055 del període judicial anterior, havent augmentat en 811 el nombre de causes penals incoades en relació a l’exercici anterior, que representa un increment del 21,12 % de les mateixes, havent-se investigat 828 infraccions penals més, que suposa un increment de la delinqüència aparent -perquè sempre n’hi ha que no es descobreix- xifrada en el 20,42 %.

TIPOLOGIA DELICTIVA

Segons la tipologia dels delictes, continua destacant amb un 30,89 % del conjunt de la delinqüència els delictes contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic. Durant el període de referència es van analitzar 564 causes en aquesta matèria, de les quals 485 són furts. En global, en aquest capítol s’han treballat 172 causes més, el que representa un increment del 41,85%. L’ascens més important s’ha donat en el capítol de delictes contra la salut pública.

L’ascens més important s’ha donat en el capítol de delictes contra la salut pública. L’increment percentual és de pràcticament el 82%, amb la majoria de causes vinculades a l’haixix (971) o a la cocaïna (117)

És a dir, que el consum i especialment el tràfic de drogues ha anat de manera molt important a l’alça. L’increment percentual és de pràcticament el 82%, amb la majoria de causes vinculades a l’haixix (971) o a la cocaïna (117). De fet, excepte alguns psicotròpics i l’heroïna, la resta d’estupefaents han anat en increment. El fet que les fronteres estiguessin ja obertes en contraposició amb el període anterior, molt limitat, va tenir una incidència decisiva.

Durant el període examinat, malgrat haver augmentat en número absolut, ha disminuït la xifra relativa sobre el total de la criminalitat dels delictes contra les persones que amb un 19,60 % de la criminalitat ocupen el tercer lloc en l’escala delinqüencial. En aquest àmbit es van tractar 304 infraccions de lesions i 253 delictes relatius a maltractaments.

S’ha produït una disminució de la importància relativa de les causes seguides per conductes delictes contra la seguretat viària, contra l’organització del Principat, i seguits per conductes imprudents, havent-se augmentat la importància dels delictes seguits contra la societat. La importància es relativa, s’ha dit, perquè en incrementar-se de forma molt notable altres delictes, especialment els relatius a la droga, els accidents amb alcoholèmia al volant (480) s’han diluït, per exemple.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending