Els procediments administratius en l’àmbit judicial “no s’han fet correctament” durant molt temps

L’actual Consell Superior ha pogut constatar que la majoria de decisions mancaven del control de legalitat i del control econòmic i per això ara cal reforçar a nivell de mitjans humans l’estructura de l’òrgan de govern

En primer terme, a la dreta, la Seu de la Justícia vista des de la zona de la Borda Nova.
En primer terme, a la dreta, la Seu de la Justícia vista des de la zona de la Borda Nova. Toni Solanelles

Els procediments administratius en l’àmbit de la Justícia “no es feien correctament”. Així ho adverteix l’actual president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Josep Maria Rossell, que assegura es van descobrint anomalies que s’han d’anar corregint. Algunes, reconeix, ja les sabia o les podia intuir perquè havia aixecat algun crit d’alerta des de la seva anterior posició com a ministre d’Interior i Justícia. D’altres es van trobant en el dia a dia. Però és clar que durant molt temps el control de legalitat i el control econòmic ha estat molt laxe o fins i tot inexistent.

Rossell remarca que la detecció de processos anòmals és en base al parer dels actuals rectors de l’administració de Justícia. I que ja ha estat el Tribunal de Comptes o serà el Tribunal de Comptes en informes futurs el que dirà el que hagi de dir. També la intervenció general de l’Estat si fos el cas. “Estem descobrint coses encara avui”, explica en el marc d’una entrevista amb l’Altaveu el president del poder judicial andorrà, que lamenta que la coincidència d’una “sèrie de circumstàncies” van impedir fer un traspàs adequat.

Rossell lamenta que no s’hagi fet un traspàs com era degut entre els integrants de les cúpules judicials -la secretària general havia renunciat i el president es trobava de baixa- i assegura que encara a data d’avui es van descobrint petites anomalies

En efecte, la secretària general, Marta Torres, havia renunciat al càrrec i el president sortint, Enric Casadevall, estava de baixa mèdica. Renúncia i baixa van coincidir, alhora, en el marc d’un procés judicial per presumpta prevaricació que afecta tots dos i que encara està obert. En fase d’instrucció. I en aquest aspecte Josep Maria Rossell no hi entra ni poc ni gens. Recorda que es tracta d’un afer “judicialitzat” i al seu dia ja es pronunciarà qui s’hagi de pronunciar. El cas encara està pendent de declaracions i testimonis.

El que està clar és que aquest afer, la manca de traspàs i el que van trobant fan que “aquesta situació no sigui la millor per a la institució”. “Descobrim que els procediments administratius no es feien correctament, des del nostre punt de vista. Des de la manera que considerem que s’haurien de fer”. I enumera que en la presa de decisions hi són absents acords de legalitat alhora que s’ha de garantir que “a nivell econòmic tot està correctament i intervenció ha de fer la seva feina”.

De la seva etapa de ministre, “ja sabia de punts que hi faltaven coses”. Com ara, per exemple, informes d’intervenció. “Jo ho havia detectat” i “ja ho havia advertit”. Si l’anterior president del Consell Superior “va fer o no va fer”, indica Rossell, no li correspon a ell referir-s’hi. Sí que pretén que “tot això no passi i que tots els procediments administratius es facin correctament”. D’aquí que s’estigui dissenyant una nova estructura de l’òrgan de govern de l’administració de Justícia i que a partir del 2025 -perquè per al 2024 no hi ha pressupost- es reforcin algunes àrees amb nou personal perquè totes les decisions no hagin de recaure únicament en la secretaria general de l’ens.

Comentaris (12)

Trending