Pijuan celebra les darreres vistes com a magistrat en actiu

El fins ara president del Tribunal de Corts, que ha exercit durant dècades al Principat compatibilitzant-ho amb diferents tasques en jutjats i tribunals catalans, es jubila a final de mes i enceta el que serà una profunda renovació de la jurisdicció

El magistrat Josep Maria Pijuan presidint el tribunal jutjador del 'cas BPA' a l'inici de les vistes.
El magistrat Josep Maria Pijuan presidint el tribunal jutjador del 'cas BPA' a l'inici de les vistes. Toni Solanelles

El fins ara president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, ha celebrat aquest dimecres la seva darrera vista pública, jutjant una contravenció penal. Després de més de quatre dècades de jutge entre Espanya i Andorra, i bona part d’elles compatibilitzant les dues jurisdiccions, Pijuan es jubila a final de mes. La seva marxa enceta el que hauria de ser una profunda renovació a Corts.

Nascut a Balaguer -i d’aquí en certa manera la seva proximitat amb el Principat-, Pijuan, malgrat adoptar decisions més que controvertides, algunes de les quals els darrers anys a Andorra, ha protagonitzat en general una carrera brillant en la magistratura. A Espanya, a Catalunya, ha fet tant d’instructor com de jutjador, i en un moment donat va estar el seu nom sobre la taula per presidir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La politització de la Justícia també a Espanya degut a l’esclat del que avui es coneix com l’‘Operació Catalunya’ ben probablement el va perjudicar i, com en certa manera va passar amb els casos d’Enric Anglada i Josep Manel Abril, van preferir deixar la judicatura espanyola i per altres motius afegits, de caràcter més personal, dedicar-se plenament a la Justícia andorrana.

Aquest migdia, en acabar la vista última que feia, el personal del seu equip ha irromput a la sala per fer el seu tribut especial i personal a Pijuan. La seva és la primera de les jubilacions que es donen en el Tribunal de Corts. Els tres magistrats que jutgen des de fa ja alguns anys el ‘cas BPA’ -l’esmentat Anglada i Jacques Richiardi i Concepció Barón- haurien de seguir els seus passos més aviat que tard. I sempre que s’arribi a la resolució del polèmic cas. Anglada i Richiardi ja estan jubilats en les seves jurisdiccions d’origen. De fet, el jurista francès, a Andorra, només intervé en el ‘cas BPA’.

Caldrà veure a partir d’ara com es reorganitza la jurisdicció que més causes penals jutja. Algunes veus situen la magistrada Anna Estragués com la més ben situada per assumir la presidència del Tribunal de Corts i, d’aquesta manera, ja evidenciar una clara renovació de la jurisdicció alhora que la significació de la total andorranització de la instància. A priori, dues terceres parts de les vacants han de ser ocupades per batlles que ‘pugin’ de categoria. Per tant, serà l’oportunitat perquè jutges de la primera instància i instrucció puguin promocionar professionalment.

Comentaris (1)

Trending