Passar tota la nit a una cel·la per superar 0,01 g/l la taxa d’alcoholèmia, totalment vàlid

El Tribunal Constitucional avala la decisió del servei de Policia que va retenir un jove a les dependències durant la matinada, fins a les 10:00, per poder prestar declaració

Una imatge del despatx central de la policia abans de la reforma.
Una imatge del despatx central de la policia abans de la reforma. Toni Solanelles

Detingut a les 00:05 per donar 0,81 g/l de sang en la prova d’alcoholèmia, mai esperava haver de passar la nit en una cel·la del Servei de Policia per aquest motiu. De segur que no, però ho va haver de fer. I, a més, el Tribunal Constitucional ara avala aquesta decisió, després d’una petició d’’habeas corpus’ i un recurs d’empara. Haver de passar la nit tancar per superar la taxa d’alcoholèmia per 0,01 g/l és totalment vàlid.

De fet, va estar a les dependències policials fins a les 10:15 h del matí següent d’haver sigut detingut. Els motius, tornar a repetir la prova un temps després i poder prestar declaració, per la qual va ser condemnat per “delicte menor de conducció de vehicle automòbil amb un grau d’alcoholèmia superior a 0,8 g/l”. Per al recurrent, el seu ingrés al calabós “va resultar desproporcionats i injustificats”. El detingut al·lega que és resident, i que no hi havia cap motiu per entendre que no es presentaria a la cita el dia següent.

A l’argumentació del recurrent s’explica que “la proporcionalitat hagués exigit citar-lo per prendre-li declaració i jutjar-lo davant el tribunal competent”. Així mateix, “la detenció no es pot justificar en l’espera per a la metabolització de l’alcohol en sang, ja que, aleshores, es podria haver fet una prova amb posterioritat”. Però, el TC insisteix a dir que les accions de la Policia estan en tot moment que la llei andorrana inclou el que es considera com a detenció il·legal, i aquest cas no compleix les circumstàncies.

Per tant, la decisió final del TC és clara, “s’entén que l’obligació de romandre a les dependències policials des de la seva detenció en el decurs de la matinada fins al matí següent, per poder prestar nova declaració, és ajustada”. A més, es justifica amb un argument que cau pel seu propi pes, “per raons de seguretat, per impedir que es pugui circular per la via pública amb una taxa superior a la legal i evitar un perill per ell mateix i per a la resta d’usuaris de la via pública”.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending