La pandèmia frena el tràfic de droga i els petits furts i rellança els ‘conflictes emocionals’

La feina de la fiscalia ha experimentat un increment global del 4,26%, però les infraccions penals que ha investigat durant el darrer any judicial han caigut un 24% producte de la menor activitat turística especialment el passat hivern

Marihuana i haixis comissats en una de les poques operacions que ha calgut fer l'any 2020-2021.
Marihuana i haixis comissats en una de les poques operacions que ha calgut fer l'any 2020-2021. POLICIA D'ANDORRA

La pandèmia ha frenat el tràfic de droga i els furts de poc nivell durant el darrer any judicial. Això es deu essencialment al tancament de fronteres o restricció de moviments que hi va haver durant l’anterior temporada hivernal. El flux turístic, per bé o per mal en aquest cas, s’associa a un increment de presència d’estupefaents al país. I també de petits robatoris. Si la delinqüència, dit així, va baixar, el que han pujat són els conflictes de naturalesa emocional. Ingressos forçosos a salut mental, picabaralles per mesures paternofilials.

La feina de la fiscalia, tal i com ha anunciat el seu màxim responsable, Alfons Alberca, durant l’acte d’Obertura de l’Any Judicial ha experimentat un increment global del 4,26%, però les infraccions penals que ha investigat durant el darrer any judicial -que va de juliol a juny- han caigut un 24% producte de la menor activitat turística especialment el passat hivern. Malauradament, l’activitat lligada al post-esquí porta lligada, poc o molt, cert consum de substàncies estupefaents alhora que es furten materials que sense activitat, evidentment, deixen de succeir i no es denuncien. Conseqüentment, baixa la feina.

Durant el darrer any judicial tancat es van obrir 3.840 causes per les 4.993 de l’any anterior, i es van investigar 4.055 infraccions per les 5.366 d’un any abans. Són caigudes molt importants, del 23 i del 24%, tot i que en global la fiscalia va elaborar més dictàmens que l’anterior any judicial. En aquest sentit, s’han fet 500 dictàmens més, en xifres rodones, en matèria civil. Els informes s’han evacuat en procediments relatius a interessos de menors d’edat, incapacitats, absents o persones desvalgudes, procediments d’exequàtur i procediments relatius a filiació. Tot allò que té un base emocional ha sofert un major impacte derivat de la pandèmia, com ha reconegut Alberca.

Els delictes de lesions, sense activitat en les discoteques, van caure, però malauradament després de molts anys hi ha hagut un assassinat i un homicidi: el crim de Vila i l’atropellament del McAuto

En canvi, la delinqüència ha davallat perquè han davallat aspectes com el tràfic de drogues o els delictes contra el patrimoni. També els delictes de lesions. Per què en aquest cas? Doncs molts delictes de lesions van lligats a batusses al tomb dels locals d’oci nocturn. Si aquests han estat tancats, difícilment hi ha pogut haver altercats. Malauradament, quant a delictes contra les persones, cal lamentar un assassinat i un homicidi durant l’any judicial, una circumstància molt poc habitual al Principat. El crim de Vila i l’atropellament al McAuto.

Quant als procediments respecte d’estupefaents, se’n van obrir el curs passat 624, 502 menys que l’any anterior. Una davallada del 48,22%. Per raó dels productes estupefaents, han disminuït en conjunt les causes referides al cànnabis o droga de toxicitat similar, cocaïna, èxtasi i altres psicòtrops havent augmentat únicament en relació amb l’heroïna. Ja s’ha dit que també van patir davallades els delictes contra el patrimoni. Percentualment, la caiguda ha estat del 54%. Es van obrir 400 procediments l’any passat, però és que l’anterior se n’havien activat 483 més.

En canvi, i també relacionat amb la pandèmia, el que sí que pugen són delictes relatius a la seguretat col·lectiva, la seguretat viària o els delictes per imprudència. Com s’explica això? El darrer període judicial inclou un hivern sense turistes però cap confinament. En canvi, l’anterior any judicial incloïa una temporada hivernal prolífica, abundant (per tant, més furts, més droga) però, en canvi, un llarg confinament.

Per tant, en recuperar-se la mobilitat interna i, també, una notable activitat laboral, tot plegat ha comportat més accidents de trànsit, més accidents laboral i, també cal dir-ho, un increment d’alcoholèmies detectades al volant. Amb tot, doncs, conductes delictes incloses en la seguretat viària, la imprudència o la seguretat col·lectiva.

Comentaris (4)

Trending