Nova petició de recusació del fiscal general, ara per la querella per prevaricació

La petició, com correspon, s’ha formulat davant el Consell Superior de la Justícia, que encara no s’ha pronunciat sobre la sol·licitud formulada a principi de setmana

Una imatge de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Els vuit antics integrants de l’equip professional de Banca Privada d’Andorra (BPA) que aquest dijous van presentar una querella criminal contra el fiscal general, Alfons Alberca, pels presumptes delictes d’omissió del deure de perseguir delictes i, especialment, per prevaricació, haurien presentat aquest divendres davant el Consell Superior de Justícia una sol·licitud perquè s’aparti el màxim representant del ministeri públic del judici que en principi s’ha de reiniciar dilluns davant el Tribunal de Corts.

La petició de recusació, la segona que es formula aquesta setmana i sobre les quals no es té constància que el poder judicial hagi adoptat cap decisió, es basa en el fet que la llei preveu que el fiscal ha de quedar fora d’aquells processos sempre que hagi estat denunciat per alguna de les parts del litigi sobre el qual hagi de conèixer. Per tant, s’entén que o bé per la via de la recusació o bé per la via de l’abstenció, Alberca hauria de quedar apartat de la vista.

Alfons Alberca durant el discurs en l'obertura d'un any judicial.

Relacionat

Querella per prevaricació contra el fiscal general

En l’escrit tramès al Consell Superior, els sol·licitants expliquen de manera resumida l’objecte de la querella, que té a veure amb el que consideren un tractament desigual i discriminatori que els sotasignats reben de les actuacions o omissions d’Alberca, en tant que fiscal general d’Andorra. Així, els demandants recordarien en el text presentat davant el poder judicial que en el marc de les seves funcions persegueix uns fets que ell considera delictius però sols quan es relacionen amb els empleats i els directius de la BPA però, per contra, quan el fiscal general coneix els mateixos fets en relació a altres persones vinculades amb altres entitats bancàries i financeres, aleshores omet el deure de la persecució del delicte.

Per al sol·licitants de la recusació, aquesta actuació i omissió trenca amb el principi d’igualtat dels ciutadans davant la llei, comportant que el fiscal general actuï amb una arbitrarietat prohibida legalment, i prendria decisions injustes amb total coneixement de la seva injustícia i arbitrarietat. En definitiva, i en base a tot plegat es va interposar aquest dijous la querella davant el Tribunal de Corts, es trobaria cometent les infraccions penals dels articles 405 i 372 del Codi penal.

Comentaris

Trending