Jutges d’Estrasburg tracten temes ‘espinosos’ i d’actualitat a Andorra

Quinze integrants del Tribunal Europeu de Drets Humans duen a terme una jornada de treball al Principat amb batlles, magistrats i fiscals del país

Un moment inicial de la jornada de treball a la sala magna de la Seu de la Justícia.
Un moment inicial de la jornada de treball a la sala magna de la Seu de la Justícia. SFGA

Quinze jutges del Tribunal Europea de Drets Humans (TEDH) fan estada al Principat per mesclar feina i reflexió jurídica amb turisme i oci. És el primer cop que tants integrants de la cort amb seu a Estrasburg marxen junts per assistir en un mateix seminari, en aquest cas, i com fa quatre anys, a Andorra. En una àmplia jornada de treball amb batlles, magistrats i fiscals andorrans, els jutges europeus han tractat temes de rabiosa actualitat i alt interès jurídic. Alguns d’ells ben espinosos i que tenen relació amb l’actualitat andorrana.

I és que un dels aspectes que han tractat els jutges d’Estrasburg ja estat l’evolució de la jurisprudència en els casos d’internament de menors en famílies d’acollida i el drets d’aquests infants a poder mantenir vincles amb els seus progenitors biològics. Cal recordar que fa pocs dies que un grup de famílies del Principat està formalment cercant una aliança entre altres nuclis familiars als quals els hagi estat retirada la custòdia de fills seus per tal d’iniciar accions internacionals.

Els integrants del TEDH també han exposat elements de reflexió sobre el tribunal determinat per la llei, la llibertat d’expressió per als jutges i la relació entre llibertat i ordre públic. Les ponències han tingut un alt interès, segons alguns dels presents, entre d’altres coses perquè s’avalua la jurisprudència en la matèria i, també, perquè s’emeten reflexions sobre “qüestions controvertides i d’actualitat”.

Casadevall: “És bo, encara que sigui una mica lluny, que els batlles i magistrats andorrans coneguin els jutges europeus per si mai els han de fer alguna consulta o els cal aclarir algun dubte”

De la seva banda, els juristes andorrans han explicat, entre altres coses, la realitat de les institucions andorranes i han exposat, també, l’aplicació del Conveni dels Drets Humans en el dia a dia de les resolucions internes. “Que coneguin més i millor el país també és un repte per tal que quan els arribin casos puguin entre amb major aprofundiment la nostra realitat”, han assegurat algunes de les fonts consultades.

El jutge andorrà a Estrasburg, Pere Pastor, és el coordinador de la jornada, que s’ha desenvolupat a la Seu de la Justícia. L’activitat científica, jurídica, l’ha posat en marxa protocol·làriament el cap de Govern, Xavier Espot, jurista de formació i que durant anys va exercir, primer, de secretari judicial i, després, de batlle, tenint responsabilitat, per exemple, en matèria de menors. El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha celebrat la qualitat de la jornada i el nivell de les ponències.

Casadevall, més enllà de les qüestions concretes que s’han tractat, també ha explicat que “és bo, encara que sigui una mica lluny, que els batlles i magistrats andorrans coneguin els jutges europeus per si mai els han de fer alguna consulta o els cal aclarir algun dubte”. Després de la jornada tècnica, de treball, d’aquest divendres, els jutges europeus tindran una jornada d’oci i lleure aquest dissabte. De fet, aquest divendres a la tarda ja visiten Casa de la Vall.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending