La fiscalia estalvia el retorn a la presó al subministrador de marihuana dels Marginets

L’acusació pública valora la reinserció del principal implicat en l’‘Operació Niu’ i el temps transcorregut -les detencions daten del març del 2018- i canvia la pena ferma per justificar que el jove continua treballant

Elements comissats en l''Operació Niu'.
Elements comissats en l''Operació Niu'. policia d'andorra

El principal implicat en la denominada ‘Operació Niu’, que va permetre desmantellar el març del 2018 un grup de joves que venien marihuana, entre altres, a menors, a la zona dels Marginets, no haurà de tornar a entrar a la presó. Tampoc veuran restringida la seva llibertat els altres dos detinguts en el mateix cas, que va tenir el seu origen per les queixes veïnals. De fet van ser els veïns de l’edifici on vivia el principal acusat, que va estar un any reclòs, els qui van posar en alerta la policia pel tràfec d’adolescents que hi havia a l’escala i a l’exterior de l’immoble.

El principal acusat, que en el moment de la detenció tenia 22 anys, en cap cas ha reconegut haver venut marihuana a menors però sí que ha admès haver-ne cedit i facilitat a d’altres joves, molts dels quals del seu entorn d’amistats, ha remarcat, va estar un any a la presó just després de ser detingut. Els altres dos arrestats -el germà de la seva parella de llavors, de 19 anys, i un amic de 23 anys en aquell moment que va marxar del país per evitar el control monitoritzat que se’ls va imposar- van estar sotmesos a arrestos domiciliaris nocturns.

El pas del temps, el fet que cap dels dos jutjats avui al Tribunal de Corts ni tan sols consumeixin, els canvis en la legislació -que fan que el cas avui es pugui substanciar a través d’un judici ràpid, amb penes notablement inferiors- i, sobretot, el fet que la reinserció hagi estat bona i els dos jutjats presencialment estiguin treballant, ha portat la fiscal a no demanar més reclusió ferma de la que ja van fer al seu dia. Inicialment, al principal acusat l’acusació pública li volia demana quatre anys ferms.

-

Relacionat

Un empresonat i dos alliberats amb prohibició de sortir de nit arran de l'última operació antidroga

En el moment que va esclatar el cas, que estava prèviament judicialitzat i la policia va estar pràcticament cinc mesos fent seguiments que han estat ara cabdals perquè els implicats hagin reconegut bona part dels fets, els agents van comissar més de 120 grams de marihuana, una mínima quantitat d’haixix, una petita quantitat d’oli de cànnabis, una bàscula de precisió i altres estris per la manipulació i possible venda al detall del producte estupefaent. També es va procedir al segrest de dos vehicles automòbils i una motocicleta emprats presumptament per aquesta xarxa de tràfic d’estupefaents, tant en la introducció com en el repartiment de la droga.

El principal implicat en la trama ha reconegut a preguntes del ministeri fiscal que sí que havia facilitat marihuana a diverses persones però ha afirmat que eren petites quantitats i que els beneficiaris majoritàriament eren del seu entorn d’amistat. A més, ha assegurat que no era conscient que hi hagués cap menor entre els receptors de la droga, circumstància que la fiscalia ha refusat i els testimonis que han declarat no han permès acabar d’esvair dubtes. Un altre dels implicats ha reconegut que el principal acusat li facilitava droga “però mai per obtenir un lucre”.

La fiscalia també ha demanat pels vehicles que els membres del grup llogaven. En tres mesos haurien pagat factures per valor d’uns 4.000 euros pel lloguer dels automòbils, tot i que en aquells moments el principal processat no treballava. Sí que tenia una ocupació quan va ser detingut i també en l’actualitat. El principal implicat ha afirmat que es llogaven els turismes per a “impressionar” terceres persones, “per xulejar”, però ha negat que ho fes per pujar i baixar la droga. En tot cas, ha explicat, si anava a la Seu era per consumir allí, “per fumar”, i per “donar voltes amb el cotxe”, però no pas per després introduir la marihuana al Principat.

Els agents van comissar al seu dia més de 120 grams de marihuana, una mínima quantitat d’haixix, una petita quantitat d’oli de cànnabis, una bàscula de precisió i altres estris per la manipulació i possible venda al detall del producte estupefaent

La seva parella d’aquell moment i germana d’un altre dels implicats, el més jove, ha explicat que al seu moment li va retreure, especialment a l’empresa de lloguer de vehicles, que li permetés a l’acusat arrendar vehicles al seu nom. La noia ha deixat clar que sempre que ella va acudir presencialment a llogar un cotxe va ser per marxar de viatge. I que no sabia perquè llogava automòbils al seu nom qui llavors era el seu xicot. També ha explicat que algunes de les coses que va deixar anar per telèfon era “per fer mal” a la seva parella en el marc d’una relació tòxica.

En tot cas, com han deixat clar els dos agents que han testificat, el tragí per la zona dels Marginets per part de gent molt jove, més encara per la proximitat amb el Parc Central, era molt constant. Els compradors tant entraven al replà de l’edifici i baixava l’acusat com l’acusat apareixia amb cotxe o moto fins al davant de l’immoble i dins al vehicle o per la finestreta es feien els contactes. En tot cas, però, ha afirmat que no és conscient haver venut a menors i el seu advocat ha assegurat que tampoc s’havien acreditat degudament aquestes vendes.

La defensa del principal implicat no s’ha oposat al delicte menor de venda de marihuana, però sí al delicte major de venda a menors, per la qual cosa ha demanat la seva absolució per aquesta qüestió. Ha posat en relleu “la reinserció social del meu defensat” i el fet que “no ha tingut cap altre incident” des de després de la sortida de la Comella. En qualsevol cas també ha reclamat que no s’imposi cap pena que sigui superior a la ja feta i que la multa a abonar -que la fiscalia considera que ha de ser de 1.000 euros-, no vagi més enllà de 500. La defensa també ha demanat que es retorni un vehicle que la fiscalia no esmenta entre els comissats.

Sobre l’altre dels implicats que s’han presentat al judici, la defensa n’ha demanat l’absolució atès que es considera que “no hi ha cap indici” que hagués traficat amb marihuana. En tot cas, que hauria comès una falta que, hores d’ara, ja hauria prescrit. I per al jutjat en rebel·lia, la defensa ja comparteix la tesi de l’acusació de dotze mesos de presó condicional als quals s’hauria de restar l’equivalent dels dies que van estar en arrest domiciliari.

Comentaris (3)

Trending