Justícia preveu tenir llest a final de legislatura la llei que donarà al fiscal més pes instructor

Molné admet que té damunt la taula un primer avantprojecte de nou Codi de procediment penal i també reconeix implementar el conveni de Mèrida sobre corrupció privada vers el 2019

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, després de l'acte d'obertura de l'Any Judicial.
La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, després de l'acte d'obertura de l'Any Judicial. Toni Solanelles

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha assegurat que “a final de legislatura” espera tenir a punt tant el Codi de procediment penal que donarà més pes a la fiscalia en la instrucció de les causes penals com, també, fetes totes les reformes legals que haurien de permetre implementar el conveni de Mèrida sobre corrupció privada. El ministeri està treballant en totes dues coses, que són d’una alta complexitat tècnica.

Molné ha explicat que en relació amb el nou Codi de procediment penal ja hi ha un primer text sobre la taula que hores d’ara haurien compartit pràcticament només els alts càrrecs del ministeri i el tècnic extern amb el qual s’està treballant. Amb la primera institució amb qui es vol compartir l’avantprojecte és amb la policia, que serien dels més afectats perquè són els que duen a terme les investigacions, ha destacat la ministra.

La titular de Justícia i Interior ha insistit que com ja es venia treballant, l’objectiu és que “el fiscal esdevingui un òrgan més instructor” sense que això vulgui dir que assumeixi tot el procés, però sí que hi tingui “més pes”. La Batllia continuaria intervenint-hi, especialment, com a òrgan assegurador de garanties i drets fonamentals. Així, les resolucions que comportessin, per exemple, restriccions o els atorguessin -com un aute d’empresonament o de llibertat- haurien de ser dictats pels organismes jurisdiccionals.

HERÈNCIA ROSSELL

“Penso que encaixa” en un sistema com l’andorrà i també s’està duent a terme en països de l’entorn mecanismes similars, ha indicat Molné, que s’atorga un calendari ampli per “tenir temps de fer-ho” i, per tant, es fixa el repte de tenir a punt “dins de l’últim any”. Demanat sobre el Codi de procediment penal, el president del Consell Superior de la Justícia, Josep Maria Rossell, s’ha felicitat “que (Molné) s’hagi fet seva aquesta llei” i ha destacat que el codi esmentat és “una eina fonamental en el sistema processal”.

Rossell, com a ministre, ja havia treballat en l’elaboració d’un mateix codi de procediment que anava en el mateix sentit. El president de la cúpula judicial ha apuntat que quan sigui real i operativa aquest nou sistema d’instrucció, llavors es podrà arribar a pensar en dotar de més fiscals adjunts el ministeri públic. O, fins i tot, d’estudiar si hi ha opció que alguns batlles instructors, si redueixen feina, es passin a la fiscalia. Però no ho considera prioritari.

En aquest sentit, Josep Maria Rossell s’ha mostrat partidari abans de promoure l’especialització de les oficines judicials. En aquest sentit ha posat l’exemple que les batllies de matèria civil tracten casos tant de caràcter estrictament civil, com laboral i mercantil. I potser caldria que algunes de les oficines es dediquessin estrictament al dret mercantil. En tot cas, tot són qüestions a estudiar. D’ordre intern i de caràcter molt tècnic.

Com tècnic és també l’elaboració del Codi de procediment penal i el treball que s’ha de fer per a la implementació del conveni de Mèrida, que reclama la fiscalia, en matèria de corrupció privada. “Ens hi volem adherir”, ha remarcat Ester Molné, que ha explicat que abans d’implantar el conveni esmentat s’han de fer “reformes legislatives prèvies”. Ara està en marxa un estudi per veure quines lleis s’han de reformular.

Comentaris (6)

Trending