La Justícia es prepara per a un 2024 que ha de ser clau

El ministeri públic, que aquest setembre tindrà fiscal general nou, completarà els propers mesos els vuit integrants que fixa el pla de xoc, que també dotarà la institució de més secretaris i administratius més enllà de veure la posada en marxa l’expedient electrònic a partir de l’1 d’abril

Roser Mazón, nova fiscal adjunta, durant l'acte de jurament.
Roser Mazón, nova fiscal adjunta, durant l'acte de jurament. Toni Solanelles

El 2024 ha de ser clau per a l’administració de Justícia. Així ho han reconegut tant el president del Consell Superior, Enric Casadevall, com la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, després de la jura de la fiscal adjunta Roser Mazón. I ha de ser clau el 2024 perquè l’any vinent veurà un equip del ministeri públic plenament composat, amb els vuit integrants que preveu el pla de xoc. També s’aniran completant els llocs de treball de secretaris judicials i administratius i l’1 d’abril es posarà en marxa l’expedient judicial electrònic.

“No és el mateix treballar amb sis que amb vuit”, manifestava Casadevall en relació amb els membres de l’equip de la fiscalia. “Que es vagi pal·liant l’embús”, que ha viscut i viu encara la Justícia, deia una Ester Molné que ha assegurat que el Govern ja té escollida la persona que substituirà Alfons Alberca al capdavant del ministeri fiscal però no es farà públic, ha assegurat, fins la setmana vinent per “no posar pressió” sobre la persona en qüestió, que ha d’acabar de llimar alguns serrells professionals i personals abans d’assumir el càrrec a final de mes.

“El 2023 és gairebé perdut. Però al 2024 estarà gairebé tot l’equip al complert”, reconeixia el president del Consell Superior en relació amb la implementació del pla de xoc. Diverses qüestions d’ordre burocràtica han retardat els concursos de selecció de personal. A la fiscalia, però, ja estan totes les places seleccionades i un dels fiscals en pràctiques (Patrícia Silvestre) acabarà la formació al desembre i l’altre (Alexandre Ferreira) ho farà entre “el febrer o el març” segons Casadevall.

A banda de la fiscalia, s’aniran completant les places de secretaris judicials i administratius que el pla de xoc de la Justícia i indicava. I l’1 d’abril, com estableix la llei vigent, entrarà en vigor l’expedient electrònic. I ho farà pràcticament amb tot l’equip judicial al complet. El nou format farà, segons la titular ministerial de Justícia, que tot plegat “avanci d’una forma més ràpida”. I en un entorn més agradable, l’actual seu de la Justícia, que l’anterior, a l’edifici de les Columnes. Ester Molné, que també ha explicat que el cap de Govern, Xavier Espot, està acabant de perfilar la persona que l’executiu haurà de designar com a membre del Consell Superior ara que toca renovar l’ens de gestió del poder judicial, ha fet “una valoració positiva” del dotze anys de mandat d’Enric Casadevall, que a mitjan de novembre acaba el seu pas al davant del Consell Superior.

La ministra ha destacat el fet que Casadevall “ha participat activament” en el desenvolupament judicial d’aquests darrers anys i ha ressaltat especialment el fet d’haver impulsat de manera decisiva, gairebé com a ideòleg, l’actual edifici. De deures, però, sempre n’hi ha. I com el propi Casadevall ha destacat durant la jura de Roser Mazón, “de feina ni a tu ni als teus companys no us en faltarà”. I ha conclòs amb una frase que ha arrencat molts somriures. “Aquí no anem a buscar clients; vénen sols”.IMG 2520
Membres de la fiscalia que han assistit a la jura amb Roser Mazon tercera per l'esquerra.

“He escollit la professió més meravellosa que mai hauria pogut escollir”

La jurista Roser Mazón Velasco ja jurat aquest dilluns al migdia el càrrec de fiscal adjunta després de superar el corresponent període de prova. Ha estat onze anys de secretària judicial i després de presentar-se a alguns concursos per accedir ja fos a la fiscalia o ja fos al càrrec de batle, finalment ha entrat al ministeri fiscal. “He escollit la professió més meravellosa que hauria pogut escollir”, ha afirmat després d’assegurar que “no tot ha estat un camí de roses” i abans d’afirmar que el ministeri públic “és imprescindible en un Estat democràtic i de dret”. Mazón ha mostrat la seva “admiració i respecte” al fiscal general, Alfons Alberca, i també ha agraït la tasca d’acompanyament i suport que ha fet “el meu mentor Ivan Alís. La nova fiscal adjunta, en el seu discurs, ha esmentat una llarga llista de persones, des dels seus pares, parella i filla a una bona colla d’amistats passant per persones amb les quals ha coincidit aquesta dècada llarga en l’administració de Justícia. 

Comentaris (3)

Trending