Els intercanvis dineraris o “una pràctica habitual en totes les places financeres del món”

El judici del ‘cas BPA’ s’ha reprès després de l’aturada estival amb la primera part de la declaració de qui va ser subdirector de l’àrea internacional del banc

Una imatge d'arxiu del sector on seuen, a la Sala Magna, els processats en l'afer.
Una imatge d'arxiu del sector on seuen, a la Sala Magna, els processats en l'afer. Toni Solanelles

“Els intercanvis, d’una forma o altra, són una pràctica habitual en totes les places financeres del món. I després hi pot haver més o menys bancs que efectivament els realitzin.” Aquesta és una de les explicacions que ha fet qui va ser subdirector de l’àrea internacional de Banca Privada d’Andorra (BPA) en la represa del judici de la causa general del ‘cas BPA’. De forma didàctica, amb exemples planers, el bancari ha respost les preguntes de les defenses però s’ha negat a contestar el fiscal i la representació del Govern malgrat que indirectament sí que ha donat resposta a algunes qüestions.

La vista oral s’ha reprès amb allò que estava programat i allargant les jornades fins a la tarda, encara que el cansament ha acabat fent acte de presència en el processat i s’ha acabat la jornada una mica abans del previst. Per molt interessants i entenedores que puguin ser les explicacions, més enllà de repetitives en alguns casos, el judici és feixuc, insofrible. Sense sentit, fins i tot. Cal veure què passa en relació amb la petició d’aturar la vista per esperar la comissió d’investigació al Congrés en relació amb la denominada ‘Operació Catalunya’ i, també, les manipulacions que haurien portat la policia patriòtica a enredar, poc o molt, les autoritats americanes.

Sia com vulgui, l’ex-comandament de BPA, que va entrar amb 25 anys al banc com a bancari ras i que en un moment donat, i amb el seu acord va ser enviat a Banco Madrid, ha ofert diverses explicacions tant en relació amb la seva situació com amb la relació que mantenia amb els seus superiors jeràrquics. En realitat, aquest bancari està processat perquè, per càrrec, segons que ha explicat, un bon dia va entrar a formar part del comitè de prevenció del blanqueig. El bancari processat ha defensat tant la seva tasca com l’operativa dels clients veneçolans que ell dirigia, en certa manera.

El judici se celebra a la Sala Magna de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Processats del ‘cas BPA’ reclamen al tribunal que s’atengui a la investigació del Congrés espanyol

Amb tot, el president de la sala, Enric Anglada, ha deixat clar que no és aquesta causa i que malgrat que apareix en l’aute de processament, res de tot això es tindrà en compte. El processat ha justificat les remuneracions que va anar rebent -que van experimentar un salt en anar a Madrid i assumir llavors també més responsabilitats- i ha explicat que va fer totes les formacions en prevenció del blanqueig que es van proposar dins del banc.

El bancari ha explicat, per exemple, que tots els casos que arribaven al comitè de prevenció de blanqueig comportaven un cert risc, però que això no volia dir que s’estigués fent res de malament, sols que es volia fer una comprovació més reforçada. També ha deixat anar un: “Ningú va al banc i diu: ‘Vinc a blanquejar, ajudin-me’”. El processat ha deixat clar que algunes de les declaracions prèvies que va fer les va dur a terme sense conèixer, a nivell documental, referències que més tard sí que ha tingut al seu abast. Alhora també ha deixat clar que el fet que en un moment donat fos destinat a Madrid va comportar que s’allunyés de l’operativa concreta d’Andorra perquè, justament, per minimitzar mals entesos amb el supervisor bancari espanyol, el Banc d’Espanya, justament es va gairebé expressament prohibir que els professionals de BPA i de Banco Madrid, tot i ser del mateix grup, que tinguessin contacte, relació.

Etiquetes

Comentaris

Trending